Pølsevev i Arendal: - Flere kunne med fordel brukt reklamebyråene sine

ARENDAL (Kampanje): Pedagogstudentene ga det lille reklamebyrået Torny & Ingrid jobben med å fortelle om misnøyen blant lærerstudentene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Midt på brygga i Pollen i Arendal er det i år mulig å få seg en helt tilfeldig pølse hos Pedagogstudentenes bod Pølsevev. Alt fra tradisjonell wiener til flytepølser er på menyen. Bak kampanjen står kreatørene Torny Hesle og Ingrid Lea som i 2021 startet opp sitt eget byrå Torny & Ingrid.

- Føler Torny og Ingrid seg hjemme på Arendalsuka?

- Definitivt ikke, sier Ingrid Lea.

- Dette er en ny verden for oss og Arendalsuka er ikke det klassiske reklamebyrå-arrangementet. Men som byrå har vi helt klart noe å bidra med her, sier hun.

Arendalsuka er et demokratisk verksted der det arrangeres en endeløs rekke av debatter, hagefester og eksklusive middager. Her samles alt fra næringsliv til interesseorganisasjoner for å fortelle om sine kampsaker til en politiker, folkevalgt eller kanskje hvis man er heldig en minister. Arendalsuka har i alle år derfor vært et mekka for PR-byråer, men ikke for tradisjonelle reklamebyråer.

- Vi skal innrømme at vi ikke har all den politiske lingoen og etiketten under huden ennå, men som et lite byrå har vi blitt godt vant til å kaste oss ut i ting vi ikke har peiling på, sier Torny Hesle.

Les også: Koronakrisen ødela frilansdrømmen - nå konkurrerer Torny Hesle og Ingrid Lea mot de store byråene

Se video fra brygga i Arendal der Torny Hesle drar igjennom pølsemenyen til pølseboden Pølsevev. 

Startet opp for seg selv

De to startet opp sitt eget byrå, Torny & Ingrid, etter over ti år i reklamebransjen. Duoen har vært innom reklamebyråer som Anorak, McCann, Dist Creative og sist The Oslo Company. Nå jobber de i sitt eget selskap og har Tine, Mills, treningssenteret Naardic, APCOA Parking og Hjemmelegene på kundelisten. I mars tok også Pedagogstudentene kontakt med en helt konkret brief.

- De syntes vi virket som et fint og smidig byrå å samarbeide med, sier Torny Hesle.

Pedagogstudenten er en interesseorganisasjon for lærerstudenter og studentorganisasjonen til Utdanningsforbundet. En av kjernesakene deres er den store misnøyen som finnes blant lærerstudentene, hvor praksisperioden trekkes frem som hovedårsak.

- Lærerpraksisen er av veldig varierende kvalitet og du aner ikke hva du får. Noen får god oppfølging og mye undervisningstid, andre blir i stor grad overlatt til seg selv, forteller Hesle.

«Varierende kvalitet» er litt ullent å kommunisere. Torny Hesle, kreatør og partner i Torny & Ingrid

Bygget en pølsebod

Briefen de fikk var imildertid av det mer utfordrende slaget.

- «Varierende kvalitet» er litt ullent å kommunisere, så målet vårt var å finne en folkelig metafor og gjerne noe som kunne passe på Arendalsuka hvor beslutningstakerne er. Og hva er vel mer folkelig og variert enn pølser, spør Hesle.

Svaret på briefen ble altså pølseboden Pølsevev som serverer alle slags pølser til politikere, meningsbærere eller forbipasserende. Det kan være «en spektakulær, en helt ok eller en uventet og litt kjip» for slik oppleves også lærerpraksisen.

- Pølsevev serverer alt fra wiener og bratwurst til salami, vossakorv, marsipanpølser og vindpølser, og det er gøy å se at folk forstår budskapet. Enkelte uttrykker lett frustrasjon over å få servert en fleskepølse når kollegaen fikk ramsløkpølsa med mangosalsa, og det er jo også poenget, sier Lea.

- Var det vanskelig å få plass på Arendalsuka?

- Vi sendte først en vanlig forespørsel om vanlig standplass, men det fikk vi ikke svar på engang. Det var mai og til slutt var det noen som til oss at dette var fullt i januar. Men så forklarte vi ideen og heldigvis syntes de at saken var viktig og ideen var veldig god og de hadde lyst til å inspirere andre til å gjøre mer ut av standene sine. Men de kunne ikke love noe og sa det var nesten ikke en kvadratmeter til overs, sier Lea.

- Da sa vi at den kvadratmeteren tar vi, sier Hesle.

Statsråd i pølsekø

Leder for Pedagogstudentene, Kaspara Halkjelsvik, er den som serverer pølsene og hun sier det har vært mange innom og er svært fornøyd med oppmøte.

– Det har vært flere politikere fra utdannings- og forskningskomiteen her som er viktige for oss å nå frem til. Selv om de i utgangspunktet er enige med oss, trenger vi å få gjennomslag for å skape endring. Derfor serveres alle pølsene med et pølsepapir som også fungerer som en underskriftskampanje. De er ferdig adressert til kunnskapsdepartementet og kan bare signeres og postes med det samme. Målet er å legge enda mer press på regjeringen og kunnskapsminister Tonje Brenna, sier Halkjelsvik.

Hun sier håpet er «å få en ny standard for gjennomføring av lærerpraksisen» for å øke tilfredsheten blant lærerstudenter og dermed også få opp søkertallene til lærerutdanningen.

- Vi hørte at Brenna nettopp var innom Pølsevev. Hva slags pølse fikk hun servert?

 - Hun fikk servert en litt uventet flytepølse og hun lo godt, men tok til seg budskapet, sier Halkjelsvik.

Pølser og politikk:

Statsråd Tonje Brenna dukket til slutt opp i pølseboden Pølsevev til interesseorganisasjonen Pedagogstudentene, men fikk ikke den aller beste pølsa. Foto: Eivor Eriksen.

Savner kreativiteten i Arendal  

Det kreative byrået Torny&Ingrid skiller seg ut blant de mer politisk orienterte PR-byråene First House, Hill & Knowlton, Corporate Communications og Geelmuyden Kiese som alle stort sett tilrettelegger for debatter, live podkastinnpsillinger, båtturer og fester for fremme sine saker.

- Det er nok av debatter, arrangementer og minglefester her ned. Hva tenker dere om det dere har sett?

- Det koker her og det er vanskelig å stå ut, men vi ser at Pedagogstudentene får mye oppmerksomhet fordi boden har en kreativ idé. Flere kunne nok med fordel benyttet seg av reklamebyråene sine for å stå ut, sier Lea.

Som et reklamebyrå på bare to personer har ikke Torny&Ingrid den største omsetningen. 2022-tallene viste en omsetning på 2,4 millioner kroner.

- Hvordan går butikken?

– Det går veldig fint og noe av det viktigste for oss er også friheten denne sjappa gir oss, fordi vi eier den selv. Ellers følger vi de samme svingningene som alle andre byråer, men i motgangstider opplever vi også at det er en fordel å være liten, sier de to.

Det foreligger derfor heller ingen planer om å utvide byrået med flere ansatte, ifølge de to reklamebyrå-gründerne.

- Nå later vi som om vi har utvidet businessen til også å bli eventbyrå og transportbyrå for vi kjørte jo pølseboden ned hit også, men det er jo fint å få vist hva et lite, engasjert byrå kan få til, sier Hesle.

Pølsevev i Arendal: - Flere kunne med fordel brukt reklamebyråene sine