Under Arendalsuka i dag la IN/LAB (Schibsted/Tiniusstiftelsen) og Järvaveckan Research frem funn fra en rapport om medievaner blant nordmenn med flerkulturell bakgrunn. Rapporten viser blant annet at nær halvparten av respondentene i målgruppen sier de aktivt unngår nyheter. Én av tre respondenter mener at medienes rapportering bidrar til negativt syn på enkelte grupper. Mange tror også at journalister har en politisk og personlig agenda, som blant annet fører til at de vegrer seg for å stille opp til intervju.
Les mer: Ny rapport om flerkulturelles medievaner: - Nær halvparten unngår nyheter
Agnes Stenbom, gründer i Schibsteds inkluderingslab IN/LAB mener mediene har et «image problem».
- Det er et velkjent problem at det er en uvilje om å delta i intervjuer. Både i Sverige og i Schibsteds norske miljøer gjøres det mye for å få inn journalister med mangfold for å nå bedre, men vi trenger også å jobbe med å tydeliggjøre hva journalisters oppdrag innebærer og hva vi får og ikke får skrive om, sier hun under et seminar på Arendalsuka hvor innsikter fra forskningen ble diskutert.
Hun får støtte fra sjefsredaktøren i Fædrelandsvennen, Eivind Ljøstad som også var tilstede på seminaret.
- Vi tror folk vet hvordan vi jobber, når de åpenbart ikke gjør det. Vi må jobbe med å forklare nyhetsbildet. Jeg skulle ønske leserne visste hvor grundige vi er, det hadde bidratt til økt tillit, sier han
Ljøstad er likevel mest positivt overrasket over at betalingsviljen er høy blant innbyggere i Oslos mest innvandrertette områder. Rapporten viser at nesten fire av ti i målgruppen abonnerer på noen redaktørstyrte nyhetskilder i dag.
- Også vil vi ikke gå bort fra kjernen i det vi driver med, som er nyheter. Det er driveren for at folk kommer inn og leser våre medier. Skjer det noe så vil de ha troverdig informasjon, det forsvarer den posisjonen vi har, at de stoler på det som står i våre aviser, sier han