Mediehus ruster seg for ekstremdøgn: - Vi bruker betydelige ressurser på dette

Hamar Arbeiderblad forsterker bemanningen og sender minutt for minutt fra uværet Hans.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist
Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Mandag denne uken traff ekstremværet «Hans» Norge, og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Meteorologiske institutt har sendt ut rødt farevarsel for både skred og flom i flere kommuner. Det betyr altså potensielt store skadeødeleggelser på bebyggelse og infrastruktur og at liv kan stå i fare. Varselet gjelder deler av Innlandet, Viken, Møre og Romsdal, Trøndelag og Vestlandet. 

For lokalavisen Hamar Arbeiderblad, som ligger tett på flere av stedene man forventer vil bli tungt berørt, kan ansvarlig redaktør Katrine Strøm fortelle at de ansatte nå strekker seg langt for å bidra.

- Så langt er uværet mindre heftig enn fryktet på Hamar. Vi har ingen på hjemmekontor på grunn av uvær, og frykter heller ikke for lokaler eller drift, forteller HA-redaktøren til Kampanje. 

De har likevel forberedet seg på «noen spesielle døgn» rent nyhetsmessig.

- Vi har dermed forsterket bemanningen både fra morgenen av i dag, og utover ettermiddagen og kvelden. 

Strøm forteller at dagens første intervjuavtale startet allerede klokken 06.30 hos en som ble berørt av regnværsdrevet flom i 2019. I tillegg har avisen også rigget opp regnværskamera fra en av journalistenens hjemmebalkong for å strømme minutt for minutt.

- Alle har fått beskjed om å ha på klær og skotøy for å kunne rykke ut raskt ved behov, og med poser til utstyr om nødvendig. 

NRK: - Bruker betydelige ressurser

Værvarslet omtales og prioriteres også behørig av de riksdekkende redaksjonene som sender ut team til de områdene som kan bli verst berørt av uværet. Fagredaktør i NRK, Marius Tetlie, forteller at ekstremværet er den dominerende nyhetssaken for kanalen det neste døgnet. 

- Og vi bruker betydelige ressurser på å dekke været, men jeg har ikke et konkret tall på antall medarbeidere som jobber med dette. Fagmiljønene i NVE og Meteorologisk institutt varsler at de ikke har sett slike nedbørsmengder på 25 år, og at været kan komme til å gjøre store skader, sier Tetlie til Kampanje. 

Derfor mener han også dette er en stor nyhetssak.

- Og så får vi se om det blir så ekstremt som de har varslet. 

- Vil alltid være et dilemma

Tetlie forteller at NRK med sine distriktskontorer, vil ha «stor tilstedeværelse» i de berørte områdene som omfatter Innlandet, Vestlandet og Trøndelag. 

- Sammen med nyhetsmiljøet på Marienlyst er våre folk på distriktskontorene klare for å gi en god og bred løpende dekning på alle NRKs plattformer.

Tetlie avviser samtidig at statskringkasteren har måttet hente hjem folk fra ferie. 

- Vi flytter rundt på vakter, og folk er klare for å ta i et ekstra tak om det skulle bli nødvendig. Vi posisjonerer oss i områder hvor vi mener det er relevant å være for å dekke dette best mulig.

- Hvilke forholdsregler tar reporterne i felt?

- For teamene ute er det viktig å holde seg oppdatert om forholdene lokalt, stå i kontakt med kjentmenn og lokale myndigheter. Teamene holder løpende og tett kontakt med reportasjeledelse og desker, og vi setter sikkerheten først, svarer Tetlie før han fortsetter:

- Vi har god erfaring med å dekke flommer og skred, og våre folk ute i felt skal være aktsomme og i samråd med reportasjeledelsen gjøre vurderinger av hvor de beveger seg. Det vil alltid være et dilemma i det å komme tettest mulig på nyhetsdramaer samtidig som vi ikke skal ta for høy risiko. 

Godt stoff:

Avdelingsleder Helle Skjervold i VG jakter på den beste dekningen av uværet, men ikke på bekostning av de ansattes sikkerhet. Bildet er tatt ved en annen anledning.

- Brukerne har et enormt informasjonsbehov

VG har dekket opptakten gjennom helgen, og var tidlig ute med å gi informasjon om ekstremværet som skal herje denne uken. Schibsted-avisen ønsker å gi brukerne best og mest mulig oppdatert informasjon om uværet og hvordan de kan forberede seg. 

- Vi har også vært hjemme hos folk for å gi et inntrykk av hvordan været påvirker hverdagen, slik som familien på Sofiemyr som forsøker å tørke familiebilder og andre eiendeler etter beste evne, sier avdelingsleder i VG, Helle Skjervold, til Kampanje.

Hun forteller at de fra søndag kveld av har hatt to operative team ute i felt, som både jobber video- og tekstbasert. 

- I tillegg jobber flere reportere på breakingdesken i Oslo med saken, og vi har en dedikert nyhetssjef som koordinerer alle leveransene. Brukerne våre har forståelig nok et enormt informasjonsbehov, og VG prioriterer derfor store ressurser på saken. 

Skjervold understreker at det er en rekke grunner til at ekstremvær er viktig for VG å dekke tett.

- Været er enormt viktig i folks hverdag, og Hans påvirker alt fra fremkommelighet til arbeidsliv i store deler av landet. Hans viser også hvordan ekstremvær setter menneskeliv i fare, og utgjør en stor trussel for både infrastruktur og eiendommer.

- Har VG tatt noen grep med tanke på uværet?

- For medarbeidere som er ute i felt, har vi som alltid fokus på sikkerheten. Vi har erfarne folk i alle team som er sendt til de hardest rammede områdene. VG jakter alltid etter måter å dokumentere nyhetshendelser på best mulig vis, men aldri på bekostning av reporteres sikkerhet. 

- Har vært ute i storm før

Også TV 2 er godt rigget og forberedt. Både når det gjelder antall team i felt, og beredskap hjemme på deskene.

- Vi dekker uværet både på TV 2 Nyheter og TV2.no løpende, samt kveldssendingene våre på TV 2 Direkte, forteller nyhetsredaktøren i TV 2, Karianne Solbrække

Kanalen har satt inn to team med journalist og fotograf i Innlandet og har i tillegg fire frilansfotografer i beredskap, og et team i beredskap på Vestlandet. 

- Vi henter ikke inn folk fra sommerferie, men flere av dem som er på vakt må regne med å jobbe litt ekstra i dag og i morgen, sier hun. 

- Har dere satt i gang noen grep for å sikre at reporterne i felt ikke skal bli utsatt for skade? 

- Vi har erfarne folk som har vært ute i storm før. Sikkerheten til våre medarbeidere skal alltid gå først, understreker hun og legger til:  

- Vi skal ikke risikere liv og helse i situasjoner som dette, og de som er i felt er best til å vurdere situasjonen - i dialog med lederne sine.

Mediehus ruster seg for ekstremdøgn: - Vi bruker betydelige ressurser på dette