Kvinnene får nesten 20 ganger mindre mediepenger enn herrene: - Vi må være brutalt ærlige

ARENDAL (Kampanje): Inntektene til Toppfotball Kvinner (TFK) har skutt i været. Likevel er de langt bak det herrene spiller inn av kroner.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Mandag denne uken ble Arendalsuka sparket i gang, og for første gang ble det avholdt fotballkveld i sørlandsbyen.

Blant talerne var Hege Jørgensen, daglig leder i interesseorganisasjonen Toppfotball Kvinner (TFK), som ga de oppmøtte en statusoppdatering på interesse og økonomi i kvinnefotballen. Begge deler er økende, mens økonomien til norsk kvinnefotball har skutt i været den siste perioden.

Mye av grunnen til den kraftige økningen i kvinnefotballens økonomi kommer av TV-avtalen med TV 2. Kanalen sikret seg i 2020 rettighetene til norsk fotball – fra og med 2023-sesongen, til og med 2028-sesongen. Avtalen innebærer at TV 2 kan vise Eliteserien, OBOS-ligaen (1. divisjon) og Post Nord-ligaen (2. divisjon) samt en rekke kamper fra de aldersbestemte landslagene på herresiden. På kvinnesiden gjelder avtalen for kamper i Toppserien og 1. divisjon.

Kjøpet ble gjennomført med rekordsummen 4,5 milliarder kroner, eller 750 millioner kroner per år.

Som Kampanje tidligere har skrevet er rettighetene på Toppserien og 1. divisjon for kvinner solgt til TV 2 for 35 millioner kroner. Til sammenligning er Eliteserien og Obos-ligaen, som er de to øverste divisjonene i herrenes seriesystem, solgt til TV 2 for 665 millioner kroner. De resterende 50 millionene går til NFF-eide rettigheter.

- For det første er dette en rekordsum. Det har aldri blitt betalt så mye for den rettigheten før. Og så tror jeg at jobben er å bygge interesse over tid. Investeringen TV 2 gjør nå er langsiktig, sier TV 2-sjef, Olav Sandnes.

Idrettspresidenten: - Markedet styrer

Fersk idrettspresident, Zaineb Al-Samarai, henviser til Norges fotballforbund på spørsmål om fordeling av medie- og sponsormidler til fotballen. Hun svarer imidlertid følgende på spørsmål om kvinnene selv kan gjøre noe for å bli mer attraktive for mer midler.

- Det er markedet som har vært med på å styre hva som er attraktivt og ikke. Jeg tror det er viktig at man ser damefotballen for den idretten den er, og ikke alltid sammenligner den med herrene. Det gjør vi ikke på håndball eller andre idretter, så jeg tror det er viktig at man ikke gjør dette med fotball heller, sier hun og fortsetter:

- Fotballen har gjort fantastisk mye. Vi har fått noen av verdens største stjerner på landslaget. Det bør i seg selv gjøre at det er mer attraktivt å se på damefotball og å sponse damefotballen. Jeg tror vi er på rett vei.

Hun forteller videre at både media og folk ellers kan bidra til å skape ekstra blest rundt kvinnefotball.

- Og så handler det om at media kan ha positiv oppmerksomhet rundt damefotball, og at folk begynner å dra på kampene i Norge. Det savner jeg kanskje litt i Norge - de fullsatte arenaene. Så jeg vil oppfordre folk til å dra på damekamper, sier hun.

Idrettspresident:

Zaineb Al-Samarai er rykende fersk idrettspresident. Hun deltok i flere sesjoner under Arendalsuka, men forlot Fotballkveld da kvinnefotball ble et tema. Foto: Eivor Eriksen.

Håper kvinnene «bjudar på»

TV 2-sjef Sandnes tror det er et større potensiale for vekst i kvinnefotball enn i herrefotball. Et potensiale han har klokkertro på.

- Herrene får nå en betydelig større del av kaka. Er dette et symbol på hvordan dere priser produktene?

- Det er i hvert fall en refleksjon på at vi kommer fra et sted. Jeg tror Hege (Jørgensen journ.anm.) sa at det var første gang de har priset kvinnefotballen. NRK har hatt rettigheten tidligere, da kostet den ingenting. At vi nå begynner å få en verdi på det og vokser det over tid, tror jeg er viktig, sier Sandnes.

- Og så må vi være brutalt ærlige, det skjer ikke av seg selv. Det krever at vi får profiler i fotballen som byr på seg selv og som er med på å skape interesse. Over seks år har jeg stor tro på at det kan vi gjøre. Håndball har vist over tid at det er mulig, legger han til.

Han håper samtidig kvinnefotballen tar en noe annen retning enn det herrene har tatt.

- Profesjonaliseringen har en bakside, og det er at det kan bli mindre ekte, og mindre impulsivt. Dette er ingen kritikk mot herrene, men jeg tror at kvinnefotballen kan sørge for å «bjuda på». Å være ekte mennesker med ekte følelser og ha takhøyde nok for å være det. Det bygger interesse. Profiler som er mennesker og har ekte meninger, og kanskje kontroversielle utbrudd, bygger interesse, sier han.

- Slik Caroline Graham Hansen hadde i VM?

- Graham Hansens utspill er en ekte følelse. Det er en frustrasjon. Jeg skjønner at som lag er det problematisk, men for å bygge interesse, så ser jeg at det er et eksempel på ekte følelser.

En start:

TV 2-sjef Olav Sandnes tror kvinnefotball har et stort potensiale. Han har kjøpt rettighetene for kvinnefotball for 35 millioner årlig, mens herrenes fotball har han kjøpt for 665 millioner kroner.

Obos: - Vi bruker mer penger på gutta

Men det er ikke bare mediepenger som er en viktig inntektskilde for fotballen. Sponsorinntekter og billettinntekter kommer også høyt på listen og sponsorene har for alvor fått øynene opp for kvinnefotballen både på topp og bredde og noen av sportens beste eksempler er Obos. Men fortsatt bruker Obos mer penger på guttene enn jentene.  

- Vi bruker mer penger på gutta og det handler om prisen på herreproduktene for å ta de posisjonene vi ønsker i et kommersielt perspektiv er radikalt forskjellig, sier Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj til Kampanje.  

Han var også til stede under «Fotballkveld». Han forteller at Obos bruker rundt 30 millioner kroner i året på fotballsponsing i Norge på toppnivå. I tillegg bruker Obos det samme på breddefotballen og her fordeler Siraj pengene femti-femti på kvinner og menn. Men på toppnivå blir fordelingsnøkkelen annerledes. Ifølge Obos fordeler pengene på toppnivå seg med rundt 30 prosent på kvinnene og 70 prosent på herrene.  

- Det å være hovedsponsor for Vålerenga eller Obosligaen har en helt annen pris enn å være inne på Toppfotball kvinner eller Vålerenga kvinner, sier Siraj.  

Noe av det som drar opp prisen på herreproduktet er ifølge Obos-sjefen synlighet og eksponering.  

- Hvor stor er prisforskjellen?  

- Den er ganske stor. Hovedsponsoratet på et herrelag er nok mye mer enn ti ganger så dyrt. 

Vibeke Johannesen er tidligere leder for Sportsklubben Brann, men jobber i dag som daglig leder i Apriil PR Oslo. Hun trekker inn et tredje perspektiv i kampen om pengene på herre- og damesiden, og det er kamprisene som fort er tre ganger så dyr for herrer.  

- Sponsorene er en ting, men folk må også være villige til å betale for å se på kampene. Du kan ta en runde å sjekke å se hva det koster å gå på en kvinnekamp og herrekamp. Det er en ganske stor forskjell. Alle som sier dette er viktig, må vise at de er villige til å betale for det, sier Johannessen.

Kvinnene får nesten 20 ganger mindre mediepenger enn herrene: - Vi må være brutalt ærlige