Byttet navn og kjøpte ut eieren – nå er byrået konkurs

Produksjonsbyrået Rebell endret navn og kjøpte ut The Oslo Company. Nå har de slått seg selv konkurs og skylder tidligere medeier penger.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Det var i april i år at produksjonsselskapet Rebell kunne fortelle at byrået, som blant annet har jobbet med kjente artister som Karpe Diem, Astrid S. og Cezinando, skulle endre navn til Hosst. Da kjøpte de også ut minoritetseier The Oslo Company, som satt med en eierandel på 20 prosent.

Gründerne Mathias Thue og Thomas Sundal Ormaasen og ansatte tok dermed full kontroll i selskapet de to startet i 2017. Der fikk de óg med seg kommunikasjonsdirektøren til Petter Stordalens hotellkonsern, Bettina Flatland, i tillegg til Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, kjent som den ene halvdelen i Karpe inn i styret.

Men det som skulle bli en ny giv for selskapet, ble heller en kronglete reise. Fire måneder etter at selskapet slo opp med The Oslo Company, har de nå slått seg selv konkurs. Det bekrefter styreleder og kreativ leder i byrået, Mathias Thue, overfor Kampanje. 

- Det har vært seks år med knallhard jobbing. Vi har fått lov til å jobbe med de beste og for de beste, så åpenbart er dette et utfall vi ikke ønsket å se. Vi er utrolig stolte av produksjonene vi har levert helt frem til siste stund, det gode laget vi har vært og miljøet vi bygget sammen med de ansatte, sier Thue til Kampanje.

Les også: Produksjonsselskap bytter navn og får Magdi fra Karpe inn i styret

Under ingen omstendigheter var det aktuelt å by på boet. Christian Steen, tidligere Rebell-eier og sjef i The Oslo Company

- Krevende å være liten

Styrelederen påpeker at det har vært «krevende å være et lite selskap i et volatilt marked.» 

- Noe det for vår del og vår bransje har vært i en lang periode. Først med pandemi og nedstengninger, og den siste tiden de negative virkningene av usikkerheten i økonomien, med høy inflasjon, valutasvingninger, økte renter og generelt mindre aktivitet, sier Thue.

Han sier han fortsatt har tro på visjonen byrå-gründerne har med Hosst.

- Men den viste seg umulig å realisere med den organisasjonsstrukturen vi hadde opparbeidet oss gjennom årene, sier han.

Visjonen var «å rendyrke visuell historiefortelling» og samtidig fortsette å jobbe i et krysningspunkt mellom kultur og næringsliv. Thue og Ormaasen var ikke snaue med å fortelle hva fortsettelsen skulle være for selskapet da de løsrev seg fra The Oslo Company i april:

- Vi skal ta ytterligere steg når vi nå velger å spesialisere oss innen akkurat den type formidling som skal ta pusten fra sitt publikum, sa gründerne den gang. 

Vi kan bekrefte at vi har kjøpt opp boet. Utover det har vi ingen videre kommentar. Mathias Thue, partner og daglig leder i Hosst

Sikrer seg konkursboet

Selv om produksjonsselskapet har to år bak seg med pluss i regnskapet og en omsetning på nesten 19 millioner kroner i 2022, bestemte altså gründerne seg for å slå selskapet konkurs. Det er likevel mye som tyder på at Thue og Ormaasen ikke har gitt opp drømmen om produksjonsselskapet Hosst. De har nemlig sikret seg boet, og «ønsker å ivareta de ansatte på best mulig vis». 

- Vi kan bekrefte at vi har kjøpt opp boet. Utover det har vi ingen videre kommentar, sier Thue.

Han ønsker ikke å kommentere hva de betalte for boet og hvorvidt de overtar de forpliktelsene som lå inne før konkursen. Ei heller om det er de samme eierne som tar over, eller om de har fått med seg nye investorer.  

I våres skal selskapet ha målt 13 ansatte, inkludert Thue og Ormaasen, og da The Oslo Company solgte seg ut, kom Tine Stenberg inn som partner. I tillegg til Stenberg var fra før av også Jesper Herning og Stian Sanderholm inne som partnere i selskapet. Om de tre er med videre har ikke Kampanje lyktes å få rede på, ei heller hva slags planer gründer-duoen nå har for det konkursrammede selskapet. Thue er likevel klar på at han og Ormaasen skal «jobbe sammen livet ut».  

På spørsmål om det ble vanskeligere å drifte selskapet uten støtte fra tidligere medeier, The Oslo Company, forteller Thue at de er «takknemlige for tiden de hadde sammen». 

- Og vi har stor respekt for Trond, Christian og alle de flinke folka som jobber der. Vi opplevde dessverre ikke de synergieffektene vi hadde håpet på og sett for oss, og tok da et valg om å skille lag som venner, sier han.

- Vil ta vare på ansatte:

Hosst-partnerne Jesper Herning, Thomas Ormaasen, Stian Sanderholm, Tine Stenberg og Mathias Thue på første rad sier de har sikret seg konkursboet og vil ta vare på de ansatte. Foto: Michael Ray Vera Cruz Angeles

Tidligere eier ikke overrasket

Til tross for at Rebell og The Oslo Company ifølge Thue «skiller lag som venner», ligger blant annet gjeld til tidligere medeier The Oslo Company blant forpliktelsene i konkursboet. Av det Kampanje forstår skal produksjonsselskapet ha vært samlokalisert med reklamebyrået i Torggata frem til de ble slått konkurs mandag denne uken. 

Byråleder Christian Steen i The Oslo Company bekrefter overfor Kampanje at de er en av kreditorene og at de har sendt inn krav til boet. 

- Ja, det har vi og vi håper å få tilbake det vi har utestående, sier Steen.

- Hvor mye er det snakk om?

- Det er en sum penger vi har krav på, sier Steen.

- Hva tenker du om at Rebell har slått seg selv konkurs?

- Det er trist for de ansatte, men kanskje ikke så overraskende, svarer Steen.

- Vurderte dere å by på boet?

- Under ingen omstendigheter var det aktuelt, sier han.

Det var ved starten av 2021 at The Oslo Company kjøpte seg inn i Rebell. Selskapet hadde på den tiden store merkevarer som DNB, Orkla, Circle K og Nordic Choice Hotels på kundelisten.

- Fikk mer for boet enn vi trodde

Bobestyrer og advokat i Wikborg Rein, Leif Petter Madsen, forteller at døren nå er stengt for andre potensielle kjøpere av boet.

- Det henvender seg oppkjøpere hver dag som vil betale 5-10.000 kroner for en PC, men det er helt uinteressant, sier Madsen til Kampanje.

Han opplyser at det gikk kort tid fra Rebell ble slått konkurs til de stablet på plass en avtale. Madsen forteller at en avtale med eierne av selskapet ble fremforhandlet i løpet av de første dagene samme uke som de ble slått konkurs.

- Må det ikke gå en uke før debitor kan overta boet?

- Ikke nødvendigvis, om det er hensiktsmessig å overdra for å bevare det som er av verdi og unngå å pådra boet kostnader det ikke er midler til å dekke.. Det var et par andre som ytret interesse, men da de så hva boet besto av ønsket de ikke gi bud, sier Madsen og fortsetter:

- Det er i realiteten snakk om at de tar over kontorinnmat og seks ansatte som går videre i et nytt selskap med tidligere ledelse. Nå fikk vi noen kroner for det, ellers hadde vi ikke fått noen ting. Vi har fått mer ut av det enn vi trodde vi kunne få.

Skylder to millioner

Utover det ønsker bostyrer ikke kommentere verdien av boet, og henviser til innberetningen som vil fremlegges for tingretten og kreditorene 7. september.

- Vi har overdratt innmaten og kjøper kommer til å fortsette virksomheten i andre lokaler og holder på å flytte ut av lokalene i Torggata nå, sier han.

Bostyrer opplyser samtidig at det er «ikke mange kreditorer som har meldt krav i boet ennå». 

- Så hvor stor gjelden er, er for tidlig å si. I oppbudsbegjæringen er det antydet rundt 1,9 millioner i kortsiktig gjeld. Det er ingen kreditorer som har utpekt seg foreløpig, men utleier har nok et krav av betydning. Utover det så er ikke dette et stort bo for å si det sånn, eierne har drevet dette ganske fornuftig til det ikke gikk mer.

Etter det Kampanje forstår er det The Oslo Company som er utleieren. Rebell har i lengre tid sittet i samme kontorlokaler som reklame- og TV-selskapet.

 - Hvordan vil eventuelt kreditor av leiekontrakt få dekket tapet sitt?

- Utleier må melde krav i boet. Har de bankgaranti eller depositum for husleie tar de dekning i det. Ellers må de leie ut på nytt for å få dekning, sier Madsen.

 

Byttet navn og kjøpte ut eieren – nå er byrået konkurs