Ap-kampanje går som en farsott i sosiale medier: - Bekrefter alle fordommer

Ordførerkandidat forsvarer kampanjen, men får stryk av førstelektor ved Høyskolen Kristiania.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Bodø Arbeiderparti har fått oppmerksomhet langt utenfor Bodøs grenser med sin kampanje i forkant av kommunestyrevalget. Med innlegg i sosiale medier med budskap som «Vi skal synliggjøre og videreutvikle eksisterende medvirkningstiltak» og «Vi skal gå i dialog med næringslivet for å se på muligheten for å sikre universell utforming» tar partiet sikte på å beholde ordførerkjedet i nordlandskommunen.

Gruppeleder i bystyret for MDG i Oslo, Eivind Trædal, er blant dem som har fått med seg kampanjen.

«Jeg lurer på om dette er en smart mediestrategi eller på ekte, men jeg tror Bodø Arbeiderparti vinner sosiale medier med denne valgkampen», skriver han i et innlegg på Facebook søndag.

«Dette er den typen fengende slagord og hardtslående budskap som ville fått Haakon Lie og Martin Tranmæl til å måpe av beundring, fortsetter han.

Flere har slengt seg på og i skrivende stund har innlegget fra Trædal fått over 300 likerklikk og rundt 60 kommentarer. Flere spør seg som dette kan være ment alvorlig, eller om det er en parodi.

- Har gjort noe riktig

En parodi er det altså ikke, noe ordførerkandidat Ann-Kristin Moldjord selv kan bekrefte overfor Avisa Nordland.

- Det er en balanse mellom å være presis og å formulere noe rundt nok slik at man skal forstå hva man snakker om. Budskapene er hentet fra programmet vårt, som er vedtatt demokratisk, og som er skrevet av medlemmer i Bodø Ap, sier hun til avisen.

Moldjord forteller videre at det er viktig for dem at de ikke lover ting de ikke klarer å gjennomføre. At kampanjen har nådd frem helt til Oslo, tar hun med fatning.

- Jeg vet ikke om han er seriøs eller om han mener det han skriver (Trædal, red. anm.), men når en politiker nede i Oslo engasjerer seg i valgkampen til Bodø Ap, da tenker jeg vi har gjort noe riktig. Mener han det ironisk, er det litt trist, sier hun til Avisa Nordland.

- Dette er språklig passgang

Førstelektor Kjell Terje Ringdal ved Institutt for kommunikasjon på Høyskolen Kristiania er ikke imponert.

- Utformingen er grei, men de har et språk som bekrefter alle fordommer om at politikere er umulige å forstå, sier han til Kampanje.

Ringdal underviser i retorikk, samfunnspåvirkning og kommunikasjon på Kristiania.

- «Communicare» betyr å gjøre noe felles. Den som sier eller skriver noe må sørge for å skape et fellesskap med mottakeren. Her er det total isolasjon mellom avsender og mottaker. Den når frem til de som allerede er inne, men sannsynligvis ikke til de som vurderer å stemme Ap.

- Buskapene er hentet fra programmet til Bodø Arbeiderparti og de sier de ikke vil love noe de ikke kan holde. Er ikke dette ganske ærlig politisk kommunikasjon?

- Ja, sånn snakker vi her, er det de sier. Da vil jeg si at de snakker om gode saker på en måte som gjør at man ikke klarer å forstå hva de vil. Dette er språklig passgang. Man kan si at det er helt ærlig, men det må fortelles på en god måte.

Ringdal mener det er spesielt én ting som er viktig når politikerne skal nå ut med valgbudskap.

- Du må skape engasjement og snakke om noe folk nikker gjenkjennende til. Der sa du det. Det er jeg også opptatt av. Det handler om engasjement og gjenkjennelse.

Kampanje har vært i kontakt med ordførerkandidat Ann-Kristin Moldjord i Bodø Arbeiderparti. Hun ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer til saken, men viser til intervjuet hun har gjort med Avisa Nordland.

Ap-kampanje går som en farsott i sosiale medier: - Bekrefter alle fordommer