Mediacom-omsetningen øker med nesten 300 millioner kroner: - Helt ellevilt

Selv ikke tapet av byråets aller største kunde legger en demper på humøret til byråleder Britt Skjeppestad.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Årsregnskapet til Mediacom er blitt svært hyggelig lesning for byråleder Britt Skjeppestad. Omsetningen økte med 36 prosent til drøye én milliard kroner og resultatet økte med over 400 prosent til 37,3 millioner kroner før skatt. Mediacom-sjefen mener grunnlaget ble lagt allerede da koronakrisen traff i 2020.   

- Det var en periode vi brukte kjempegodt. Vi jobbet superbra fra hvert vårt hjemmekontor og klarte å strukture mye. Vi tråkket hardt på gasspedalen samtidig som vi bremset for å sikre at alle hadde en jobb å komme tilbake til etter covid. Det var en veldig fin energi i Mediacom da vi kom tilbake til nyoppussede lokaler, sier Skjeppestad til Kampanje.
Energien kom til nytte i det såkalte newbiz-markedet og Mediacom signerte enn rekke nye kundeavtaler i andre halvår av 2020 som fikk en helårseffekt i 2021.- Det har vært en stor endring i kundeporteføljen som har krevd mye hver og én i Mediacom. Det har vært hard jobbing hos absolutt alle, så dette er en lagseier.Hun peker også på lanseringen av Creative Systems og veksten i Mediaplus som faktorer som har dyttet tallene i riktig retning. 
 

- Mediaplus er egentlig et veldig gammelt selskap i Mediacom-konsernet. De jobber mye mot HR-avdelinger med teknologien til GroupM og har fått kjempevind i seilene. De leverer godt isolert sett og gir et godt bidrag til konsernet.  

Passerer én milliard igjen

Dette er første gang siden 2018 at omsetningen til Mediacom bikker én milliard.- Er det fint å legge til et ekstra siffer på omsetningen?  

- Ja, det er klart det er det, men det vi er absolutt mest opptatt av er inntektene og resultatene vi skaper. Både for kundene våre og oss selv. Vi vil være et preferert mediebyrå og størrelse er viktig, men her er det plass til kunder som vil være store investorer i media og kunder som ikke vil være det. Omsetningen i seg selv er vi ikke så opptatt av.Byråinntekten øker med nesten 60 prosent til nesten 140 millioner kroner. Det skyldes blant annet økt etterspørsel innen rådgivning og innholdsproduksjoner.- Tidligere brukte vi mye tid på å få jobben gjort, men vi har klart å automatisere disse prosessene og på den måten frigjort tid til å være rådgivere. Vi har også fått mange nye kunder inn, som også driver byråinntektene.Group M er blant de største mediebyrågrupperingene i Norge, men de må fortsatt se seg slått av Dentsu Norge målt i byråinntekt. Det opptar ikke Britt Skjeppestad så mye.

- Det som er viktig er å være en tydelig og kjent merkevare som er kjent for den kvaliteten og kompetansen som kreves for å levere verdi til 
kundene våre hver eneste dag. Jeg tror det er en fordel å være stor. Det gjør at du kan tiltrekke deg flinke folk som får utvikle seg faglig og som ser muligheter i å være en del av et stort byrå og en større gruppering.

Mistet byråets største kontrakt

Nå er Mediacom på «et veldig godt sted» ifølge byrålederen. Det til tross for at Mediacoms aller største kunde, Landbruket, glapp i fjor høst. Denne avtalen samler mediekjøpene til selskaper som Tine, Nortura og Felleskjøpet Agri, og ligger etter det Kampanje kjenner til i størrelsesorden 300-350 millioner kroner i rene mediekjøp i året.
- Vi mistet Landbruket i 2021. Det får en effekt inn i 2022, men akkurat nå ser det ut som omsetningen øker i 2022. Måten vi har klart å tette gapet etter bortfallet av Landbruket, er ikke mindre enn imponerende av hver enkelt som jobber her. Det er helt ellevilt.Det siste året har Mediacom hentet inn nye kunder som Mills, Telia, Coca-Cola og Hurtigruten.- Kommer resultatet også til å vokse i 2022?- Det er jeg usikker på. Det er ingen hemmelighet at når du mister en aktør som Landbruket, så skrur du igjen kranene. Vi hadde ingen å miste, så vi stoppet ansettelsene. Det var også med på å løfte 2021-resultatet. Når vi senere vant masse nye kunder, så fikk vi et etterslep på bemanning. Nå har vi gjort nødvendige investeringer i bemanning og det gjør at resultatet kanskje blir noe lavere i 2022, men likevel mer enn godt nok, sier Skjeppestad og legger til at det er litt tidlig å konkludere for året som helhet.

- Medieinvesteringene vil falle

Samtidig rigger Mediacom-sjefen seg for at den økonomiske uroen som preger makromarkedet også vil ramme mediebyråbransjen.- Når det kommer til medieinvesteringer så skal vi forberede oss på at det kan falle. Det ser vi i Europa og det kommer til å skje her. Alle priser stiger og det får konsekvenser for vår bransje, sier hun til Kampanje.Likevel mener hun bransjen er godt rigget for å håndtere utfordringene.- Er det én bransje som har vært eksepsjonelt god på å utvikle seg, så er det mediebyråene. Det er én av årsakene til at annonsørene ser på oss som den viktigste strategiske samarbeidspartneren. Vi har vært gjennom covid som gjorde at vi måtte få på plass en helt annen dialog og distribusjonsstrategi for kundene våre. Nå er det andre ting som gjør at annonsører må tenke annerledes, og vi har bevist at vi evner å snu oss rundt og levere nye tjenester.  

Se alle regnskapstallene til Mediacom for 2021 her. Alle tall i MNOK.Kraftig resultatvekst

Mediacom* 2021 2020 Endring i prosent
Omsetning 1.072,5 784,6 + 37
Byråinntekt 139,9 87,5 + 60
Driftsresultat 37,2 8,4 + 343
Resultat før skatt 37,3 7,4 + 404

* Konserntall.

Mediacom-omsetningen øker med nesten 300 millioner kroner: - Helt ellevilt