Politiet inntar Reddit for første gang: - Vop, vop! Det er lyden av beistet

- Veien fra kul til klein er ekstremt kort, sier PR- og sosiale medier-rådgiver om at Kripos nå logger på det populære nettforumet.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Torsdag denne uken logget Kripos for første gang seg på som medlem av det populære nettforumet Reddit med sin egen bruker kalt PolitiKripos1. I Reddit-tråden r/norge for «norske redditører og norske saker», skriver den ferske Kripos-brukeren:

«Hei :) Vi jobber i politiet og kommer fra Kripos. Vi har nylig opprettet en brukerkonto på Reddit, og kommer til å være synlig og til stedet på denne plattformen fremover, deriblant r/Norge. Ønsker dere å kontakte oss direkte, kan dette gjøres ved å sende oss DM på Discord, eller din lokale nettpatrulje. Har dere noen tips til oss som er nye på Reddit?». 

Tråden under politiets innlegg er lang. I skrivende stund er det 349 kommentarer på politiets tilstedeværelse på Reddit. Noen er positive og gir både tips og lykkeønskninger til deres inntreden på nettforumet, mens andre er mer negativt innstilt og flere brukere trekker frem ruspolitikk og den mye omtalte Norsk Narkotikapolitiforening. Flere ser også sitt snitt til å lage humor ut av det:  

«Litt samme vibb som når man får venneforespørsel fra mor på Face», skriver en bruker, mens en annen trekker frem dystopiske referanser: 

«Er dette den offisielle innføringen av «the cyber police»? 

Men det understreker Kripos selv at de ikke skal være. De sier de ikke er der for å overvåke Reddit-samfunnet:

«Hensikten med vår tilstedeværelse er for å være til stede der folk er og være tilgjengelig», skriver Kripos-brukeren i tråden. 

- Reddit er en plattform som politiet bør være en del av

Seksjonsleder for tilstedeværelse på internett ved Nasjonalt Cyberkrimsenter (NC3) i Kripos, Kjersti Rønholt, synes det er «skikkelig gøy» å se engasjementet som møter dem på Reddit.
 
- Alle har sin oppfatning av politiet, og vi ønsker å være en del av lokalsamfunnet Reddit. Vi skal finne vår plass og vi har både humor og forståelse for plattformen. Det er viktig å påpeke at vi ikke hiver oss ut på Reddit uten å vite noe om hvordan plattformen funker. Det er gøy å se hvordan vi blir ønsket velkommen, sier hun til Kampanje.
 
Flere lurer kanskje på hvorfor politiet egentlig skal være tilstede på nettforumet - og hvorfor er det Kripos som er først ut?
 
- Reddit er en plattform som politiet bør være en del av, der er det mange unge voksne, og vi ser også en del tips på at deling av nakenbilder initieres ved enkelte delinger av lenker på Reddit. For oss er hovedgrunnen til vår tilstedeværelse at vi ønsker å være tilgjengelige for folk flest på internett, og så er det visse kriminalitetstyper vi ønsker å se nærmere på der, sier Rønholt til Kampanje. 
 
At det er Kripos som er først ute, har bakgrunn i at NC3 har i oppdrag å teste og utvikle metoder for politiets tilstedeværelse på internett. Der har politiet hatt aktiv tilstedeværelse siden 2015, og politiet har i dag 12 såkalte nettpatruljer rundt om i Norge.
 
- Vi gjør hele tiden vurderinger på hvor norsk politi skal være. Vi er i dag blant annet på Fortnite, Minecraft, Discord og TikTok. Vi ønsker å være der folk er, og på de plattformene hvor den norske befolkingen er på nett. Dette varierer også fra distrikt til distrikt, der man tar kunnskapsbaserte valg på hvor man viser tilstedeværelse.
Slik ser tidenes første politi-innlegg på Reddit ut:

- Vi må snakke slik at ungdommen forstår oss, og de vi kommuniserer med må vi snakke til på en ordentlig måte, det skal vi gjøre på internett óg. Når vi metodeutvikler, må vi finne ut av hvordan vi snakker og kommuniserer best med det samfunnet vi er en del av samtidig som vi har politiets rolle med oss, sier seksjonsleder ved NC3, Kjersti Rønholt.

- Om vi lager memes, er det del av forebyggende strategi

Det er avdelingen Nasjonalt Cyberkrimsenter ved Kripos som står bak Reddit-brukeren PolitiKripos1. Cyberkrimsenteret har overordnet ansvar for forebygging, avverging og etterforskning av digital kriminalitet, og det er seksjonen for tilstedeværelse på internett som er ansvarlig for driften av brukeren. 

- Hvor mye ressurser setter dere av til å drifte denne profilen? 

- Vi er 8-10 medarbeidere som jobber helt eller delvis med metodeutvikling på dette, og vi kommer til å være til stede ukentlig, noen ganger med mindre eller større kapasitet. 

I Reddit-tråden til politiet, lirer de av seg flere ungdommelige fraser som blant annet «Vop, vop! Det er lyden av beistet» og «mad respekt til de som klarer å spise kvikk lunsj uten å knekke den opp». 

- Skal denne sjargongen hjelpe dere med å nå «kidsa»? 

- Vi ønsker å være tilgjengelige og tilsnakkende og det er på samme måte som når vi går inn på en ungdomsklubb, hvor vi har uniformen vår på og capsen riktig vei, og slik skal det også være på internett. Samtidig er det sånn at vi må snakke slik at ungdommen forstår oss, og de vi kommuniserer med må vi snakke til på en ordentlig måte, det skal vi gjøre på internett óg. Når vi metodeutvikler, må vi finne ut av hvordan vi snakker og kommuniserer best med det samfunnet vi er en del av samtidig som vi har politiets rolle med oss.  

- Dere skriver i tråden at dere skal klare å hoste opp noen «saftige memes» etter hvert - skal politiet begynne å lage memes nå og er det riktig ressursbruk? 

- Da vil jeg anbefale en TikTok-video fra politidistrikt Vest, som sier noe om «er det dette skattepengene mine går til?» Det er ikke dansingen i seg selv som er viktig, men ved å danse får vi følgere, ved å få følgere får vi engasjement og rekkevidde og vi når ut til en større del av publikum. Det gjør også at vi får bedre informasjon og tips, og vi når ut med informasjon som gjør at folk er i stand til å ta vare på seg selv. Om vi kommer til å lage noen memes, er det en del av en forebyggende strategi. Så får vi jo se om vi er gode på det da, sier seksjonslederen og humrer. 

Mener det er på tide at politiet kom seg på Reddit:

Leder i PR og sosiale medier-byrået Pressure, Celine Gran, er ikke overrasket over at politiet nå logger på Reddit.  - Vi kan vel regne med at Kripos har fulgt med på Reddit lenge før nå, men at de nå velger å være synlig med en åpen konto forteller meg at de vil gi et signal til folk at de følger med, sier hun til Kampanje.

Forstår at Reddit-brukere er skeptiske

Daglig leder i PR-byrået Pressure, Celine Gran, er ikke overrasket over at Kripos har inntatt Reddit. Hun er heller overrasket over at det har tatt så lang tid.

- Politiet skal være til stede der folk er. De siste årene har politiet blitt aktive på flere sosiale medier-plattformer som Facebook, Instagram og TikTok. Jeg kan snakke for meg selv når jeg sier at Reddit nok for mange er et mer ukjent univers, men det er et viktig nettsamfunn for mange mennesker og grupper. Et viktig sted for politiet, og Kripos, å overvåke, innhente informasjon og komme i dialog med folk, sier hun til Kampanje.Pressure-sjefen tror Kripos først og fremst vil fortelle at de er til stede på nettsamfunnet. 

 - Vi kan vel regne med at Kripos har fulgt med på Reddit lenge før nå, men at de nå velger å være synlig med en åpen konto forteller meg at de vil gi et signal til folk at de følger med, og at de er til stede.

Hun kan forstå at mange Reddit-brukere er skeptiske til at Kripos er til stede med åpen profil ettersom Reddit er et liberalt nettsamfunn med stort ytringsrom og diskusjoner som tidvis kan være på kanten av loven, ifølge Cecilie Gran.

- De må være tydelige på hvorfor de er der og hva de bruker kanalen til. Det er et fortsatt et stort ytringsrom på Reddit, i motsetning til mange andre sosiale medier. Det blir ekstra viktig for Kripos å ta det på alvor. Det er viktig for ytringsfriheten å ha nettsamfunn hvor man kan mene ting uten å bli slått ned på med en gang, hvis ikke forflytter folk seg bare til andre plattformer og forum med større ekkokamre.Hun ser imidlertid noen åpenbare fallgruver når politiet skal kommunisere på de unges premisser. 

- Det er mange ulike målgrupper på Reddit, også unge. Jeg tenker at uansett hvilken kanal man er i skal man være forsiktig med å «nå unge» gjennom «ungt språk» hvis man ikke er ung selv. Du trår sannsynligvis feil. Veien fra kul til klein er ekstremt kort.Det handler om å forstå kulturen og kommunisere på samme nivå, forteller Cecilie Gran. 

- Gjør man ikke det, så faller det gjennom med en gang. 

Politiet inntar Reddit for første gang: - Vop, vop! Det er lyden av beistet