Idol-produsent går på sin største smell siden oppstarten - halverer omsetningen og taper penger

Produksjonsselskapet Fremantle fikk det tøft i 2021. Selskapet peker på pandemien og færre salg som årsak.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Produksjonsselskapet Fremantle Media Norge, som blant annet står bak en rekke kjente realitykonsepter og TV-serier som «Maskorama» og finansthrilleren «Exit», fikk det tøft i 2021. Regnskapstallene viser nemlig at TV-produsenten går på sitt største underskudd siden dagens virksomhet ble til i 2014. Resultatet før skatt ender på rett i underkant av minus seks millioner kroner. Samtidig halveres omsetningen fra 142,2 millioner kroner i 2020 til 68,6 millioner i 2021. 

«2021 har vært et utfordrende år grunnet lite salg i 2020 og ettervirkningen av dette. Det har vært færre og mindre produksjoner enn tidligere og ekstra kostnader knyttet til korona har redusert fortjeneste på flere av prosjektene», skriver styret i årsberetningen. 

Blant Fremantle-produksjonene som ikke var å se på TV-skjermen i fjor, var blant annet TV 2-konseptene «Norske Talenter» og «Idol». Sistnevnte gikk sist på skjermen i 2020, og da oppnådde produksjonsselskapet forøvrig en rekordomsetning på 142 millioner kroner. 

- Fremantle Norge har hatt en sunn og positiv vekst helt siden oppstarten i 2014. 2020 ble et rekordår der vi, med ett unntak, klarte å levere alle produksjoner vi skulle, tross pandemiens irrganger. I 2021 fikk vi derimot en negativ effekt av pandemien. Mye av dette skyldes hvordan vi lå an med kreative prosesser da pandemien brøt ut, skriver daglig leder og styreleder i Fremantle, Petter Testman-Koch, i en e-post til Kampanje. 

I Norge er produksjonsselskapet kjent for blant annet «Exit», «Maskorama», «Idol», «Norske Talenter», «Vendela + Petter» og «Jakten på kjærligheten.»

Egenkapitalen er tapt

I årsberetningen tegner styret bilde av en dramatisk periode for selskapet. Blant annet pekes det i årsberetningen på at «egenkapitalen er tapt og styrets handlingsplikt inntrer». Ved utgangen av 2020 var egenkapitalen i selskapet på rett over 3,5 millioner kroner, og etter å ha dekket over underskuddet som til slutt ender på 4,7 millioner kroner, er egenkapitalen forduftet. Testmann-Koch kan likevel opplyse at selskapet ikke har vært nødt til å ty til permitteringer eller avganger i 2021. 

- Vi har åpenbart fokus på å øke omsetningen igjen for 2022, og gleder oss til noen spennende måneder fremover nå hvor vi blant annet leverer sesong tre av «Maskorama» for NRK og nyhetene «Forræder» for TV 2 og «Power Women» til Viaplay, skriver Testmann-Koch.

Til tross for at lønnskostnadene tilknyttet produksjoner faller markant, fra 32,7 millioner kroner i 2020 til 15,6 millioner i 2021, øker de faste lønnskostnadene med rett under tre millioner og ender på 8,5 millioner kroner for 2021, hvor selskapets faste ansatte besto av syv årsverk. Samtidig kommer det også frem at Testmann-Koch mottar en bonus på rett under 730.000 kroner i 2021, som tar Fremantle-sjefens totale lønningspose opp til 2,7 millioner kroner.  

«Avtalen innebærer bonus av prosentandel target-sum for året som har vært. Bonus for 2021 var kr 726.250», skriver styret i beretningen. 

- Både for inneværende år og naturligvis også i årene som kommer er vår prioritering å investere i talent og topp kvalitet i produksjonene vi leverer til kundene våre. Dette kommer til en stadig høyere kostnad, men er likefremt et ufravikelig fokus, sier Fremantle-sjefen.

- Om de kommer tilbake til TV 2, vet vi ikke

«Idol» og «Norske Talenter» har bidratt til å løfte omsetningen til Fremantle de siste årene. Nå er fremtiden til begge disse programmene usikker. Programredaktør i TV2, Kathrine Haldorsen, forteller til Kampanje at de ikke har noen umiddelbare planer for disse konseptene.

- I utgangspunktet så er ikke vi så interessert i å avsløre framtidige programkonsepter, men jeg kan si at tradisjonelt sett så har «Norske Talenter» og «Idol» vært kjempeviktige for TV 2. Det er store prosjekter, men om de kommer tilbake til TV2 igjen, vet vi ikke, sier Haldorsen.

I stedet jobber de i dag med Fremantle på andre type prosjekter, som Forræder. 

- Hvor vi nå er i produksjon. Vi har hatt mange «floor-shows», men for øyeblikket har vi litt færre. Hva tiden fremover bringer, aner vi ikke, men vi jobber gjerne med Fremantle om den type programmer, fortsetter Haldorsen. 

Hun ønsker ikke å kommentere på hva produksjonsrammen har vært for de to TV-konseptene «Norske Talenter» og «Idol.»

- Har dere noen flere produksjoner på gang med Fremantle utenom «Forræder»?

- Ja, de produserer også «Jakten på Kjærligheten», så vi jobber mye med dem. De er en stor og viktig leverandør sammen med mange andre produksjonsselskaper, svarer Haldorsen.

Hun forteller samtidig at de har store forventinger til det nye TV-konseptet «Forræder.» 

Se alle regnskapstallene til Fremantle Media for 2021 her. Alle tall i MNOK.Omsetningen halveres i et år hvor salget svikter

År 2021 2020 Endring i prosent
Omsetning 68,6 142,2 - 51,8 %
Driftsresultat - 5,7 3,3 -
Resultat før skatt - 5,9 2,9 -

Idol-produsent går på sin største smell siden oppstarten - halverer omsetningen og taper penger