TV 2 bytter ut brikker i helgemenyen: - Forsøker å endre oss så fort vi kan

Nå tror kanaldirektør Trygve Rønningen at Lego kan bli den nye selskapsdansen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

13 av de 36 programmene som ble presentert på TV 2s høstlansering i Colosseum Kino i Oslo denne torsdagen var helt nye titler. Det er et taktskifte, mener TV 2-sjef Olav T. Sandnes og kanaldirektør Trygve Rønningen.

- Dette blir tidenes TV 2-høst, sa førstnevnte da han ønsket journalister og kjendiser velkommen til lanseringen.

Sistnevnte utdyper overfor Kampanje:

- Vi har en historisk bredde i år. Vi favner veldig bredt, fra en kjempestor fotballsatsing med flere fotballkamper enn noen gang, til det veldig nære. Det siste er noe av det vi prøver å gjøre nytt og annerledes. Vi går tettere på og forteller historier som bare norske journalister kan gjøre, i konkurranse med de store internasjonale aktørene, enten det er Emma Ellingsen, Olaf Tufte eller Petter Nyquist, sier Rønningen.

Flaggskipene heter fortsatt «Farmen», «Skal vi danse» og «Jakten på kjærligheten», men skrur man på TV 2 i beste sendetid en fredag kveld i høst, kan man også risikere å se helt vanlige nordmenn bygge Lego, uten en kjendis i sikte. Det skjer i det nye programmet «Lego Masters», som skal ledes av Erik Solbakken.

Kanaldirektør Trygve Rønningen mener «Lego Masters» kan bli det nye «Skal vi danse», selv om han i utgangspunktet ikke hadde stor tro på at sistnevnte ville bli en seersuksess.

- Jeg skal komme med en innrømmelse. Jeg sa én gang at selskapsdans er et så smalt fenomen at det aldri kan bli populært på norske TV-skjermer. Denne gangen skal jeg ikke si at det er for smalt eller at det ikke vil funke. Jeg tror dette blir supermorsomt. Vi gleder oss til Lego, sier han til Kampanje.

«Lego Masters», som tar sikte på å finne Norges beste Lego-bygger, løftes frem som en av høstens nye storsatsinger og inntar et hull i sendeskjemaet som tidligere har blitt fylt av programmer som «Norske talenter» og «Idol».

- Er dere avhengig av at dette programmet har bred appell?

- Det er ikke av de billigste programmene vi gjør. TV 2 står ikke og faller på ett format, men det hadde vært veldig kult å få til dette programmet på fredagskveldene. Vi har stor tro på at dette er et bra valg.

Les også: Slik blir høsten på TV 2 - slipper 13 helt nye programmer

- Forsøker å endre oss så fort vi kan

Dette blir også den første TV 2-høsten på 20 år uten «Senkveld» på menyen. Avgjørelsen om å legge ned talkshowet ble fattet som følge av at Stian Blipp trakk seg som programleder. Det er heller ingen åpenbar «Senkveld-erstatter» på menyen TV 2 kunne presentere denne uken.

- Vi kommer med flere programmer vi enda ikke har fortalt om, så vi har en tre-frie nye helgeformater som i sum gjør at vi setter sammen menyen på annen måte, sier Rønningen.

Samtidig som TV 2 lanserte sin nye logo tidligere i år, lanserte de også en ny programstrategi som i større grad vektlegger fornyelse av programkonseptene. Men kanaldirektøren understreker at de vil endre seg langsomt.

- Dette er noe som foregår over tid. Det er lang levetid på TV-produksjoner, og spesielt drama, men vi forsøker å endre oss så fort vi kan. Samtidig skal vi passe på publikumslimet. Det som er populært, skal vi fortsette med, sier Rønningen.

VM i norsk innhold

Konkurransen om TV-seerne er tøff og internasjonale aktører legger stadig mer penger på bordet for å sikre seg attraktivt norsk innhold. Ifølge et anslag NFI har fått fra Oslo Economics, investerer internasjonale strømmeaktører for over 700 millioner kroner i norske TV-produksjoner bare i år.

Rønningen, som bruker rundt 800 millioner kroner på norsk innhold, lar seg ikke skremme av det.

- Jeg tror ikke vi skal være redde for at internasjonale aktører pøser penger inn i det norske markedet. I bunn og grunn er det bra for oss. Det gjør at kompetansen bevares og at produksjonsmiljøene får utviklet seg og blir stimulerte. Så får vi være enda flinkere til å gjøre den norske delen av jobben. Vi ønsker å være verdensmestere i norsk innhold, så kan vi kanskje være norgesmester i internasjonalt innhold, sammen med andre aktører.

- Men det norske blir ikke unikt for TV 2 når også Netflix og HBO investerer i norske produksjoner?

- Veldig mange aktører ser at det å lage norsk drama er populært, enten det er på Netflix eller TV 2, men så er det en del journalistikk vi er alene om, som ikke Netflix kommer til å gjøre, i tillegg til sport som du ikke får andre steder. Der skal vi også intensivere med de norske sportsrettighetene, som gjør at vi skal stå ut på en litt annen måte.

Det er ikke tilfeldig at det blir mange sterke historier fra virkeligheten på TV 2 i høst.

- Journalistikk har på mange måter alltid vært viktig, men under koronanen så vi spesielt hvor viktig NRK og TV 2 er. Folk er interessert i substans, de vil bli oppdatert. Den gode og nære historien er alltid populær. Dette er ikke rakettvitenskap, men det er et faktum vi må utnytte litt. Vi har flere programmer som ikke er direkte nyhetsprogrammer, men gode, journalistiske programmer. Det komemr aldri til å gå av moten.

Trippel TV 2-aktuell:

Influencer Emma Ellingsen blir denne høsten både å se i «Bloggerne», «Emmas stemme» og «Annerledes». Den ferske programlederen trekkes frem av kanaldirektør Trygve Rønningen som et eksempel på TV 2s styrke i møte med internasjonale strømmeaktører. Foto: Eivor Eriksen

Forbereder seg på å overta norsk fotball

TV 2 står foran det de selv kaller en historisk fotballhøst, med både Premier League, Champions League, La Liga og landskampene i rettighetsporteføljen.

- Det å ha mye sport som fenger, det er viktig. Det gjelder ikke minst denne høsten. Det er både fotball og mye annen sport vi vil se på TV 2, som sykkel og ski, så vi gleder oss til det, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes.

Men neste år må TV 2 gi fra seg Premier League til Nent Group. Deretter må mediehuset vente ytterligere en sesong før de kan sparke i gang den norske Eliteserien.

- Det er på nynorsk «the name of the game». Vi har sett rettigheter komme og gå før. Nå har vi stått uten norsk fotball, men det kommer tilbake om halvannet år. Vi vil fortsatt ha Champions League, all landslagsfotball, alle kvalifiseringskamper, EM og VM sammen med NRK, og La Liga i Spania. Så jeg føler vi er godt rigget for fremtiden også når det gjelder fotball.

- Har dere begynt forberedelsene til den norske fotballen?

- Å ja. Vi har begynt å jobbe med hvordan vi skal bygge bred interesse for norsk fotball. Det et arbeid som ikke kan starte tidlig nok. Discovery har gjort en veldig god jobb og vi gleder oss til å ta imot stafettpinnen.

TV 2 overtar rubbel og bit av den norske fotballen, inkludert rettighetene til Post Nord-ligaen, som i dag ligger hos Amedia. Konsernsjef Anders Opdahl i Amedia har tidligere fortalt Kampanje at han gjerne samarbeider med TV 2 om rettighetene, og TV 2-sjefen utelukker ikke at det vil bli aktuelt.

- Vi ønsker å samarbeide med flere partnere fremover. Det er et taktskifte i bransjen at vi ser at vi må samarbeide tettere om vi skal lykkes i kampen mot globale aktører, sier Sandnes.

- Er det samtaler som er påbegynt?

- Vi kommenterer ikke enkeltdiskusjoner med enkeltaktører, men på mange områder samarbeider vi allerede med flere aktører og jeg er helt sikker på at vi vil inngå flere samarbeidsavtaler fremover.

Tror på TV 2-vekst:

TV 2-sjef Olav T. Sandnes er full av selvtillit på vei inn i den viktige TV-høsten. Her er han på torsdagens presselansering torsdag. Foto: Eivor Eriksen

TV 2 bytter ut brikker i helgemenyen: - Forsøker å endre oss så fort vi kan