Minimal Hurtigruten-dekning i Finansavisen: - Folk vil lure på om Hegnars dobbeltrolle kan ha skylden

Finansavisen har kun publisert én større, egenprodusert sak om Hurtigruten-skandalen

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

En gjennomgang Kampanje har gjort av Finansavisens publiserte saker på nett om den såkalte Hurtigruten-skandalen, viser at kun én av 20 publiserte saker er redaksjonelt egenprodusert av Finansavisens redaksjon. 

Finansavisens redaktør og eier Trygve Hegnar er styreleder i Hurtigruten, og eier fem prosent av selskapet gjennom sitt investeringsselskap Periscopus. 

Hegnar har tidligere uttalt i en pressemelding at han har full tillit til Hurtigruten-sjef Daniel Skjeldam - i motsetning til blant andre statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie, som tidligere har uttalt at de er skuffet og at tilliten til selskapet er svekket

Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, sier til Kampanje at han ikke ønsker å kommentere Finansavisens dekning av Hurtigruten-skandalen. Han er likevel klar på at Hegnars dobbeltrolle ikke er uproblematisk. 

- Som utgangspunkt er det klart at det alltid er krevende å være redaktør og i tillegg inneha en posisjon som mediehuset skal dekke journalistisk. Dette er en gammel problemstilling, Hegnar har «alltid» vært både investor og redaktør. Det er fint og nødvendig at det både er diskusjon og åpenhet rundt slike dobbeltroller, sier Jensen.

Les Finansavisens svar nederst i saken.

- Bør forvente at en finansavis er «på»


En av landets mest erfarne på presseetikk, Gunnar Bodahl-Johansen, sier i likhet med Jensen at han ikke ønsker å legge seg opp i Finansavisens redaksjonelle dekning. 

- Men det er åpenbart at man følger med på hva de skriver om den såkalte Hurtigruten-skandalen, nettopp fordi Hegnar har en dobbeltrolle som redaktør, og som aksjonær og styreleder i Hurtigruten, sier Bodahl-Johansen til Kampanje. 

Han mener man bør forvente at en finansavis er veldig «på» en hendelse som gjelder et stort og viktig selskap som Hurtigruten.

- Hvis det stemmer at de kun har laget en større sak på skandalen, så vil folk lure på om hans dobbeltrolle kan være skylden. Dette problemet løser man bare et stykke på vei ved flere og kritiske redaksjonelle artikler.  Troverdighet er ikke noe man selv bestemmer om man har, men troverdigheten er i mine øyne etter summen av den uavhengighet man har og den integritet man representerer. Det er bare å registrere høringen og debatten om ansettelsen av ny sjef for Oljefondet, legger han til.

- Fikk ofte klager på dobbeltrolle

I likhet med Jensen understreker Bodahl-Johansen at problemstillingen om Hegnars dobbeltrolle som finansmann og redaktør ikke er ny.

- Da jeg satt i PFU fikk vi ofte klager fra aktører som ikke var sikre på hvilke interesser Trygve Hegnar representerte når de var i kontakt med ham. Representerte han sine egne interesser som finansmann, eller offentlighetens interesse som redaktør, spør Bodahl-Johansen retorisk.

Finansavisen-redaktør Steinar Grini ønsker ikke å svare på spørsmål om Trygve Hegnars dobbeltrolle. Han svarer heller ikke på om han har diskutert etiske problemstillinger knyttet til Hegnars dobbeltrolle med redaksjonens journalister. 

- Du vil finne mange saker der Finansavisen har mindre dekning enn andre medier. Det er det flere årsaker til, men våre redaksjonelle vurderinger er ikke noe vi har til hensikt å dele utenfor redaksjonen. Trygve Hegnar har vært styreleder i Hurtigruten siden 2009 uten at det har skapt problemer for Finansavisen. Når det gjelder denne saken har han holdt seg unna alle redaksjonelle vurderinger, skriver Grini til Kampanje. 

Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med Trygve Hegnar. 

Les også: - Skulle nesten tro Trump hadde laget PR-strategien til Hurtigruten

 

Minimal Hurtigruten-dekning i Finansavisen: - Folk vil lure på om Hegnars dobbeltrolle kan ha skylden