Designit-sjef legger uenighet og omstilling bak seg - snur underskudd til overskudd

- Vi har funnet det fotfestet vi trengte, sier byråleder Niklas Mortensen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Designit snudde underskudd til overskudd og endte fjorårets regnskapsår med et resultat før skatt på 1,2 millioner kroner. Året før hadde byrået et underskudd på 2,1 millioner kroner. Omsetningen økte med fem millioner kroner til 67,6 millioner kroner. Designit opererer med et avvikende regnskapsår som ble avsluttet 31. mars i år.

Byrået har vært gjennom en omstilling, forteller daglig leder Niklas Mortensen.

- Jeg tok over helt i slutten av det foregående regnskapsåret som var et krevende år med en del omstilling. Det har vært fokus på stabilisering, både internt, men også på kundesiden, sier han til Kampanje.

- Hva lå bak?

- Vi hadde et bytte av daglig leder, samt at det var strategisk uenighet om hva man skulle og hvor man var å vei. Konkurransesituasjonen har endret seg betraktelig de siste årene med inntoget av de store konsulentselskapenes designavdelinger, sier Mortensen og viser til Capgeminis Idean, Deloitte Digital og Accenture Interactive/Fjord.

- Vi har i mye større grad rendyrket breddeprofilen vår. Vi har et av de aller bredeste designfaglige miljøene i Norge med alt fra psykolog- og antropolog- og systemorienterte designere, til designere med fingerspitzgefühl for design-håndverket både analogt og digitalt.

- Det har vært «business as unusual»

Niklas Mortensen tok over som daglig leder i januar 2019 etter Elisabeth Matre-Aas, som ledet byrået fra april 2018. Før det ble byrået ledet av Christian Søgaard, som nå er Nordic Managing Director i konsernet.  

- Det er alltid krevende for et byrå når du har hyppige lederbytter, men som tallene også viser har vi funnet det fotfestet vi trengte og vi har en gjeng som alle trekker i samme retning.

Ettersom Designit opererer med et avvikende regnskapsår, inkluderer fjorårets tall også de tre siste ukene av mars med full koronakrise. Det har ikke påvirket fjorårets resultatet i særlig grad, men slår rett inn på tallene i inneværende regnskapsår.

- Som alle andre ble det en umiddelbar smell, de må man si, men takket være langsiktige samarbeid med noen av de største kundene våre, har vi kunnet omstille oss raskt til en ny situasjon. Vi var veldig raske med å få rigget oss til å jobbe hjemmefra. Det har vært «business as unusual». I SMB-markedet (små og mellomstore bedrifter, red. anm), hvor usikkerheten har vært størst, har vi blitt hardere truffet.

Designit har likevel unngått permitteringer.

- Vi har fått med alle på tvers av alle nivåer på en midlertidig lønnsreduksjon på ti prosent. Det er en del av Designit-kulturen. Vi feirer suksessene sammen og vi jobber oss gjennom utfordringene sammen. Det er ikke den enkelte designers skyld at man tilfeldigvis ikke er på et prosjekt når en global pandemi inntreffer. Da skal man ikke bære byrden.

Vil unngå «siloer» blant de ansatte

- Hvordan ser høsten ut?

- Forholdsvis bra. De er alltid litt etterslep, med tanke på at det er utfordrende å drive newbiz, men vi er ikke langt unna planen som vi hadde lagt den opp.

- Unngår dere underskudd for inneværende regnskapsår?

- Det er litt tidlig å si. Går vi inn i en ny fase med nedstengning, så vil det påvirke resultatet. Men vi har en stor og langsiktig eier som står bak oss og som vi har god dialog med.

Designit er opprinnelig et dansk designkonsern, men i 2015 ble selskapet kjøpt av indiske Wipro.

I dag jobber det 57 stykker på det norske kontoret. Det er tett opp mot en «sweet spot» på 60-70 ansatte for et byrå som Designit, mener Mortensen.

- Når man er så tverrfaglige som vi er, er det utrolig viktig å kjenne den enkeltes kompetanse. Bikker vi et visst antall, så danner det seg raskt siloer som kan påvirke kulturen negativt.

Det siste året har byrået blant annet inngått samarbeid med Nobels fredssenter, Eika, Røde Kors og Ringnes.

Designit OsloSnur underskudd til overskudd

Designit Oslo 2020 2019 Endring i prosent
Omsetning 67,7 62,2 + 9 
Driftsresultat 2,9 - 1,9 -
Resultat før skatt 1,2 - 2,1 -

Tall i millioner kroner. Designit opererer med et avvikende regnskapsår som ble avsluttet 31.03.2020.

Designit-sjef legger uenighet og omstilling bak seg - snur underskudd til overskudd