Twitterdronningen fra Arendalsuka: - Vi hadde et mål om å være synlige

ARENDAL (Kampanje): Sjekk hvem som har vært mest aktiv på sosiale medier i Arendal.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Arendalsuka nærmer seg slutten og snart har over 500 forskjellige organisasjoner, politiske partier, offentlige etater og private selskaper gjennomført nærmere 1.200 ulike arrangementer. En av deltagerorganisasjonene er Kirkens Nødhjelp og de to rådgiverne Ingrid Aas Borge og Håkon Grindheim som nettopp har gjennomført en større debatt om klimakrisen.

- Vi må være her for å være en del av de debattene vi mener er relevante og for å sette dagsorden for de temaene vi er opptatt av, sier Håkon Grindheim til Kampanje.

Han står sammen med sin kollega foran Kirkeskipet på brygga i Arendal hvor det de siste dagene også har flommet over med twittermeldinger fra arrangementer om globale utfordringer, klima, vannproduksjon og rettferdighet for å nevne noe. For om bord på skuta, som Kirkens Nødhjelp i anledning Arendalsuka har leid og hatt som scene, har kommunikasjonsrådgiver Hege Kristin Ulvin tvitret om kapp med titusenvis av deltagere og deltagerorganisasjoner i løpet av de siste dagene

Og ingen har vært så rask og produktiv som Ulvin og Kirkens Nødhjelp, som dermed blir årets twitterdronning fra Arendal.

- Det var både uventet og artig. Men det var en fin bonus for oss i og med at vi hadde et mål om å være synlige og tydelig til stede på Twitter, sier kommunikasjonsrådgiveren til Kampanje.

Her kan du se hvem som har tvitret mest under ArendalsukaTwittertoppen i Arendal

Plassering Deltaker Antall tweets
1. Kirkens Nødhjelp 98
2..  Cicero 74 
3.   IKT Norge 68 
4.   Info Norden 54 
5.   Statens Vegvesen 49 
6.   Fellesforbundet 46 
7.   Nordisk Samarbejde 45 
8.   Kerim Nisancioglu 44
 8.  Digital Norway 44 
10.  Norges forskningsråd 41 

- Det er mange som står med ropert

I en analyse fra medieovervåkningsselskapet Retriever viser det seg at det er Kirkens Nødhjelp som har tvitret mest under den store festivaluka.

- Under Arendalsuka foregår også mye i sosiale medier, og det vi ser er at om lag 9.000 innlegg er publisert på Twitter. Med 98 innlegg er det i år Kirkens Nødhjelp som har vært mest aktiv i sosiale medier, sier Guro Lindebjerg, analysesjef i Retriever.

Ulvin sier kommunikasjonsavdelingen til Kirkens Nødhjelp la en tydelig plan for hva de skulle gjøre på Twitter denne gangen.

- Under Arendalsuka er det mange som står med ropert og det vanskelig å bli hørt. Da blir det ekstra viktig å lage en plan for de kanalene man har kontroll på selv, sier hun. 

Totalt så nærmer antallet Twitter-meldinger fra Ulvin og Kirkens Nødhjelp seg nå 100 meldinger og hjelpeorganisasjonen som er eid av alle landets kirker, ligger et godt stykke foran både Cicero og IKT Norge på henholdsvis andre og tredjeplass.

- Arendalsuka må vel være den store, årlige peaken på Twitter med et enormt antall meldinger. Da må du ha en strategisk tilnærming til kanalen og ikke bare bøtte ut masse tweets. Vi la en plan for hvert eneste arrangement vi avholdt med egne navn og egne hashtagger også var vi veldig nøye med å hashtagge Arendalsuka på alle tweetsene. Alle som har vært her nede fra Kirkens Nødhjelp under Arendalsuka har tvitret og bidratt til å dele tweets fra Kirkens Nødhjelp, sier hun.

Twitterdronning:

Under Arendalsuka har kommunikasjonsrådgiver Hege Kristin Ulvin sørget fra at Kirkens Nødhjelp har vært mest aktiv på Twitter. - Det tyder på at vi har klart å bryte gjennom lydmuren, sier hun. Foto: Kirkens Nødhjelp.

- Vi ser at Twitter funker

Kirkens Nødhjelp er en humanitær hjelpeorganisasjon som jobber med katastrofehjelp og utviklingsarbeid for å nevne noe og jobber på oppdrag fra alle kirkene i Norge. Organisasjonen ledes av den tidligere KrF-politikeren Dagfinn Høybråten. Hege Kristin Ulvin mener en kanal som Twitter fungerer veldig bra for å få direkte dialog med politikere, støttespillere og samarbeidspartnere.

- For oss er ikke Twitter noe vi i kommunikasjonsavdelingen holder på med fordi det er gøy. Det er en viktig strategisk kanal for å komme i direkte dialog med folk vi ikke alltid når så lett på andre måter, og skape engasjement og synlighet rundt de viktige sakene vi jobber med. Vi ser at det funker.  

- Men når dere først kom på topp så var det vel gøy?

- Ja, vi synes jo det er ekstra gøy. Det tyder på at vi har klart å bryte gjennom lydmuren. Jeg håper at vi har klart å bli lagt merke til blant alle de tusenvis av tweetsene som har blitt publisert her nede.

Arendalsuka på Twitter:

Her ser du aktiviteten knyttet til Twitter både hva gjelder mest aktive, mest innflytelsesrike og mest eksponerte. Kilde: Retrievers dashboard.

Den ultimate Twitter-meldingen

Totalt så jobber det 14 mennesker i kommunikasjonsavdelingen til Kirkens Nødhjelp der Ulvin har jobbet de siste fem årene.

- Hvordan har det vært med engasjementet på Twitter under Arendalsuka?

- Engasjementet har vært litt opp og ned. Det er litt avhengig av publikum i salen. På noen arrangementer er det mange politikere, organisasjonsmennesker eller typiske Arendalsuka-deltagere. Da øker engasjementet rundt arrangementet. Vi er veldig fornøyd med responsen.

- Er Twitter en viktig kanal for Kirkens Nødhjelp ellers i året?

- Vi bruker ikke Twitter like aktivt som under Arendalsuka, men vi bruker det målrettet sammen med andre kommunikasjonskanaler. Også blir det en veldig peak under Arendalsuka.

- Så hva består den ultimate twitter-meldingen av? 

- Det går på å trekke ut essensen, være litt spissa og forøke å engasjere og utfordre. Ha gjerne med et bilde og husk å tagge de personene du ønsker å nå. Også må du bruke de relevante hashtaggene. Sørg også for å ha et budskap og ikke bare pøse ut meldinger. Det skal være et budskap som både er godt formulert og godt gjennomtenkt også må du ha litt volum selv om du ikke trenger å tvitre alt som skjer, sier hun.

På omtaletoppen:

Her ser du hvilken politiker, hvilket stortingsparti og hvilken nettavis som er blitt ommtalt mest under Arendalsuka. Kilde: Retriever.

Erna på medie-toppen

Ser en på litt flere tall fra Retrievers Arendalsbarometer har det i løpet av de fire første dagene av Arendalsuka vært publisert mer enn 1.200 artikler knyttet til arrangementet i norske, redaksjonelle medier.

- Det kryr av journalister, politikere og virksomheter i alle størrelser, og dette fører selvfølgelig til mye medieomtale. I tillegg fungerer gjerne Arendalsuka som startskuddet på valgkampen i valgår, og dette har vi sett tydelig i år, sier Lindebjerg.

 Av de politiske partiene er det Ap, Frp og Høyre som er mest omtalt, med Ap helt på topp.

- Det kan med andre ord se ut til at partiet har brukt Arendalsuka ekstra godt. Nederst på listen finner vi Rødt og MDG med kun en femtedel av omtalen Ap har generert, sier hun.

Ser en på omtalen av enkeltpersoner finner en imidlertid statsminister og Høyre-leder, Erna Solberg, på topp, med dobbelt så mange oppslag som neste på listen. Dette viser ifølge Lindebjerg at Solberg oftere er til stede i omtalen av Høyre, enn Jonas Gahr Støre er til stede i omtalen av Arbeiderpartiet.

Her kan du se de to innleggene som er retvitret flest ganger under Arendalsuka og de er det forfatter Mohammed Abdi og sjefredaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk som har stått for.

Twitterdronningen fra Arendalsuka: - Vi hadde et mål om å være synlige