Selskapet Nordic World spesialiserer seg på eksport av norske og nordiske tv-programmer til resten av verden. I 2018 opplevde selskapet en av sine største milepæler så langt med premieren på en amerikansk versjon av TV 2-komedien «Maniac» på Netflix med Jonah Hill og Emma Stone i hovedrollene. Tidligere har selskapet blant annet vært involvert i salget av TV 2-programmet «The Stream» til NBC.
Det var likevel ikke nok til å skape lønnsomhet i selskapet. I fjor sank salgsinntektene med 35 prosent til 7,4 millioner kroner. Underskuddet ble på 2,7 millioner kroner før skatt, som riktig nok er noe bedre enn underskuddet på 3,2 millioner kroner i 2017. Dette er 14. år på rad med tap, og siden starten i 2005 har selskapets ulike eiere tapt til sammen 52 millioner kroner på sine investeringer.
Nå er aksjekapitalen i selskapet tapt og per 31. desember 2018 har den kortsiktige gjelden til Nordic World oversteget selskapets samlede eiendeler med 896.788 kroner. Revisjonsselskapet Revisorhuset skriver i sin uttalelse at det derfor er knyttet «vesentlig usikkerhet» til fortsatt drift.
Daglig leder, eier og styreleder Espen Huseby legger i årsberetningen ikke skjul på at det har vært et krevende år. Nordic World hadde i flere år både TV 2 og svenske TV4 på eiersiden, men i 2016 overtok daglig leder Huseby alle aksjer etter at de kommersielle tv-konsernene hadde solgt seg ut i tur og orden. Det skulle endre seg i oktober 2017, da den amerikanske medieinvestoren og tidligere president i Warner Bros. International Television, Michael Jay Solomon, kom inn på eiersiden. Hans selskap Digital Content International (DCI) undertegnet en avtale om en strategisk eierpost i det norske selskapet med en ambisjon om å ta full kontroll på sikt.
Målet var ikke mindre enn å bli et av de største uavhengige salgsselskapene for internasjonalt tv-innhold i verden.
- Michaels erfaring i bransjen og som entreprenør skal ta Nordic World til et nytt nivå – ikke minst som en partner i DCIs globale nettverk, sa Huseby til Kampanje den gangen.
Slik gikk det ikke og nå har samarbeidet havarert. I årsberetningen forklares det med at DCI ikke har tatt sin del av kostnadene knyttet til å hente ytterligere finansiering.
«Den største andelen av administrasjonskostnader for 2018 relaterer seg til et felles forsøk på å skaffe finansiering til selskapene NordicWorld AS og partner DCI inc. (USA). Dette er reisekostnader for egne ansatte og konsulenter, økte markedsføringskostnader samt kostnader til konsulenttjenester og juridisk rådgivning. Partner DCI dekker dessverre ikke hele sin andel og forholdet til DCI er terminert per desember 2018», skriver styret i årsberetningen.
Driftskostnadene til Nordic World økte med 58 prosent til 7,4 millioner kroner i 2018.
Kampanje har vært i kontakt med Michael Jay Solomon, men han ønsker ikke å kommentere saken.