Seerskrell for tv-premierer: - Vi hadde veldig sterke tall i fjor høst

Tv-sjef og mediekjøper tror på bedring i tallene utover høsten.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Nå kommer TV-premierene på løpende bånd, men mye kan tyde på at tv-seerne ikke er helt ferdige med sommeren ennå. Det fikk NRK erfare da de satte «Lindmo» og «Stjernekamp» på lufta igjen i helga.

«Lindmo» hadde 483.000 seere og en andel på 44,8 prosent på NRK1 fredag kveld. Seertallet til NRKs talkshowdronning er 150.000 lavere enn på fjorårets høstpremiere.

NRKs store lørdagsshow «Stjernekamp» samlet 573.000 seere foran skjermen lørdag kveld. Det ga en andel på 55 prosent. Det utgjør en nedgang på 187.000 seere og ni prosentpoeng i andel. Tre dager etter premieren har «Stjernekamp» en Total Screen Rating (TSR) på 669.000 seere. Det inkluderer opptak, repriser og nett-TV-seing.

TV-sjef Arne Helsingen i NRK vil ikke si at han ble skremt da han så helgens tall.

- Ha, ha, nja, jeg var litt spent, for jeg så at det var en utrolig fin sommerkveld lørdag. Jeg er mer spent på hvordan utviklingen blir lineært og i strømmetjensten utover høsten. Vi hadde veldig sterke tall på NRK TV (strømmetjenesten, red. anm) i fjor høst, så jeg håper vi kan kopiere det, sier han til Kampanje.

Uten side-(om side)stykke

TV-kanalenes håp er at de skal klare å fange opp seerne som dropper lineær-tv med strømmetjenester, og Helsingen forteller at spesielt «Side om side» gikk varm på NRK TV gjennom helgen. 

Lørdagens episode hadde 473.000 seere på NRK1, 221.000 færre enn i fjor, men den har allerede samlet 198.000 seere på NRKs nett-tv-spiller. Nå har «Side om side» en TSR 772.000 seere.

Til sammenligning har «Stjernekamp» bare 14.000 seere på NRK TV.

- Er du skuffet over «Stjernekamp»-starten?

- Andelsmessig er det veldig bra. At 55 prosent av de som ser tv på det tidspunktet ser på «Stjernekamp», er kjempebra. 

Langt færre ble med på tur

På TV 2 er det «Gutta på tur» som har fått æren av å sparke i gang høstsesongen. Det gjorde de med 298.000 seere på søndag. Forrige gang Arne Hjeltnes og co. tok med seg seerne på tur, høsten 2017, ble hele 599.000 med på første episode. Da hadde gutta riktignok også invitert med seg dronning Sonja. Søndagens andel ble på 33,7 prosent.

- Vi er godt fornøyd med «Gutta på tur»-premiere som så langt er sett av 314.000 på TV 2 og TV 2 Sumo. Programmet leverte en høy andel på 37,7 prosent i den kommersielle målgruppen 20-49 år. At seertallene ville falle siden forrige premiere for to år siden var vi godt forberedt på, sier pressesjef Jan-Petter Dahl i TV 2 til Kampanje.

Mandag kveld var det premiere på «Norske Talenter» på TV 2. Dette var det 199.000 som fikk med seg. Det er halvannet år siden programmet sist var på lufta. Da var det 365.000 som fikk med seg første program, som ble sendt på en fredag.

I fjor høst satset TV 2 på «Idol» som samlet 287.000 seere på sin onsdagspremiere.

- I og med at sommeren og temperaturene var tilbake for fullt i går var vi forberedt på at «Norske Talenter» ville få en annen start en januar-premieren i 2018. Men andelen på 33 prosent blant alle tv-seerne er mer enn godkjent. Det er også første gangen «Norske Talenter» starter på en mandag med nye audition-episoder mandag - fredag denne uka. Det er en lang sesong og vi er trygge på at disse tallene vil øke utover i sesongen, sier Dahl.

Det var en svak uke. Nordmenn er ikke i gang med seingen ennå.


Tv-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået Mediacom tror ikke tallene gir et godt bilde på hvordan seingen vil utvikle seg fremover.

- I seg selv er det ingen kjempekatastrofe at tallene har gått ned. Tv-høsten er heller ikke i gang, og det kan være variabel seing i oppstarten. Når alle er i gang, kan det fort ta seg litt opp, sier hun til Kampanje.

Marianne Massaiu viser til at seingen generelt var på et lavt nivå forrige uke.

- Det var en svak uke. Nordmenn er ikke i gang med seingen ennå. Det blir mye mer interessant å se denne uka og særlig neste uke, og så kan vi gi en dom, sier hun.

Den siste uka har både TV 2 og Nent Group vist frem sine høstprogrammer for presse og reklamekjøpere.

Les mer: Slik blir høsten på TV 2: - Vi snakker veldig lite om kanal og når programmet skal på lufta

Les også: Her er de nye tv-favorittene til Nent-sjefen: - De har draget på den unge målgruppa

Seerskrell for tv-premierer: - Vi hadde veldig sterke tall i fjor høst