Nordmenn i teknologi-trøbbel rammer Elkjøp: - Vi går glipp av milliardinntekter

Nå satser elektronikkgiganten på e-sport for å møte den nye generasjonen med kunder.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Teknologitoget går stadig raskere og mange av oss nordmenn står igjen på perrongen. Ifølge en ny rapport fra Elkjøp rapporterer så mange som én av tre at de ikke klarer å henge med på den teknologiske utviklingen.

- Teknologien er i ferd med å skape klasseskiller, sier Fredrik Tønnesen, administrerende direktør i Elkjøp Norge. 

Tønnesen og Elkjøp la frem rapporten «Teknotrøbbel», om det digitale utenforskapet i 2019, under den store Arendalsuka, sammen med PR-byrået Geelmuyden Kiese.

- Hvor mye trøbbel er vi i Norge i dag?

- Det er i hvert fall en del interessant funn i rapporten og ett av dem er at hvis du er en av de som klarer å søke i e-posten din så kan du mer og har større digital kompetanse enn 820.000 nordmenn, sier Tønnesen.

- Mange sliter med språket

Andre funn i rapporten er at to av fem av oss har produkter med funksjoner de ikke vet hvordan fungerer og én av fem vet ikke hva en app er.

- Det er tydelig at den teknologiske utviklingen for noen går for fort og vi ser konturene av teknologiske klasseskiller i Norge, som følge av ulik kunnskap om eller tilgang på digitale verktøy og teknologi. Vi ser skiller mellom aldersgrupper, mellom foreldre og barn og et teknologisk språk som krever stadig mer av oss, sier Tønnesen.

«Teknotrøbbel»-rapporten avdekker også en rekke av utfordringene nordmenn står overfor når det gjelder teknologi.

- Vi ser også at mange sliter med språket. To av fem nordmenn mener språket har blitt så komplisert at det er vanskelig å henge med, og halve befolkningen synes det er for mange begreper i dagens marked, sier Tønnesen.

Se video der Fredrik Tønnesen og Hans Geelmuyden snakker om både egen og nordmenns teknologiutfordringer:

 

Går glipp av milliardinntekter

Teknologikunnskap er også viktig for Elkjøp i et kundeperspektiv, mener Elkjøp-sjefen.

- En av tre henger ikke med og det er viktig for oss at folk forstår teknologi og produktene vi selger. Forstår de ikke produktene, blir det færre mennesker å selge produktene til. Det ligger et er økonomisk motiv bak dette også. Når folk handler hos oss vil vi at de skal utnytte produktene, sier Tønnesen.

- Hvor mye omsetning går Elkjøp glipp av?

- Det er vanskelig å si, men det er snakk om milliarder av kroner, sier han.

Går inn i esport-sponsing

Nå satser elektronikk-kjeden, som har en omsetning på nesten 40 milliarder kroner, tungt på e-sport og gaming for å møte en ny gruppe med konsumenter.

- Sponsingen vi gjør er viktig for å nå nye kundegrupper og vi er inne på The Gathering, hadde et opplevelsessenter på Norway Cup og vi sponser fotballigaen. Det er snakk om flere millioner kroner og vi tror det kommer til å vokse fremover, sier Tønnesen.

Han er åpen på hvorfor Elkjøp går inn i dette raskt voksende segmentet.

- For å tjene mer penger. Markedet er så enormt og det handler om å være inne i denne målgruppen som en gang skal ha både vaskemaskiner og kjøleselskap senere i livet., sier han.

Les også: Elkjøp går inn som sponsor for Norges største e-sportlag

At gaming og -esport er stort, er ikke Tønnesen i tvil om.

- Det er bare å se på pengene som ligger i denne industrien og på vår nybakte verdensmester Emil som får premiepenger på 13 millioner kroner for å delta i VM i Fortnite. E-sport er i dag større enn fotball som organisert idrett.

Han tror data og gaming kommer til å vokse som varesegment i årene som kommer.

- Vi har ingen anelse om hvor stort dette segmentet kommer til å være for Elkjøp i årene som kommer, men det vokser voldsomt. Det er snakk om salg av datamaskiner, skjermer, hodetelefoner, datamus og til og med stoler og klær. Det er en milliardindustri.

Elkjøp deler omsetningen sin i kategorien «hvitevarer», «lyd og bilde» og «data og gaming» i dag.

- Det er den kategorien som mest sannsynlig kommer ti å bli størst, sier Tønnesen.

Les også: Elkjøp sponser det norske e-fotballandslaget

E-sportminister:

Trine Skei Grande kunne under rapportfremleggelsen fortelle at både statsminister Erna Solberg og hun selv var ivrige gamere. Foto: Eivor Eriksen.

- Kan lite om de unges digitale liv

Også i forholdet mellom foreldre og barn, spesielt knyttet til gaming og spill, oppstår det klasseskiller.

- Dagens foreldre mener barna spiller for mye – men kan lite om de unges digitale liv. Syv av ti vet ikke hva esport er, åtte av ti kjenner ikke til Twitch, og tre av ti tror voldelige dataspill gjør barn mer vo­­ldelige. Vi har kommet et stykke på vei, men fremdeles er det mange fordommer mot unge og spill, sier Fredrik Tønnesen i Elkjøp.

Under fremleggelsen av rapporten var også kulturminister Trine Skei Grande. Hun sier regjeringen har flere tiltak for å styrke teknologikompetansen i Norge.  

- I regjeringen jobber vi med to strategier som angår dette feltet. Det ene bibliotekene som også kan legge til rett for å spre kunnskap. Det andre er dataspillstrategien vår og her er det litt konkurranse i regjeringen om å finne på et bedre navn, det er litt 80-tall over ordet dataspill, men teknologipåvirkningen i samfunnet er gjennomgripende i dag, sier statsråd Trine Skei Grande.

Kulturministeren, som dermed også er e-sportminister, har selv fått mye omtale for sin spilling av blant annet Pokemon Go. Også statsminister Erna Solberg er en flittig spiller, kunne ministeren fortelle.

- Det alle ikke vet, er at kvinner over 40 år spiller mest spill. Hvis dere bare visste hvor mange ganger jeg kobler av med å spille, dere Jeg spiller hver kveld og det med skjermfri kveld er bare tull. Det er verdens beste kombinasjon for å koble av, smilte ministeren. 

Nordmenn i teknologi-trøbbel rammer Elkjøp: - Vi går glipp av milliardinntekter