Donald Trumps angrep på mediene, falske nyheter på sosiale medier, sterkere polariseringer av samfunnsdebatten og venstrevridde medier. Det er mye som utfordrer tilliten til de tradisjonelle mediene for tiden. Under Arendalsuka har derfor arrangøren sammen med Respons Analyse satt opp en undersøkelse som måler tilliten vi nordmenn har til norske medier, de store sosiale medie-plattformene som Facebook og Twitter og en rekke ulike institusjoner og samfunnsaktører.
- Jeg synes norske medier har overraskende høy tillit. Vi slo de politiske partiene selv om det nok ikke var et mål, sier politisk redaktør i Adresseavisen, Tone Sofie Aglen, til Kampanje.
For 58 prosent av dem som gir karakteren seks eller høyere (der én står for ingen tillit og ti for full tillit) gir medier som Aftenposten, VG og NRK sin tillit. I motsatt ende av skalaen finner vi de sosiale medier-plattformer som Facebook som bare 15 prosent gir sin tillit.
- Mediene har mye høyere tillit enn de sosiale mediene som har veldig lav tillit, men her er jeg spent på utviklingen her. Jeg synes jeg ser en tendens her til at folk ikke helt vet hva slags nyhetskanal man får nyhetene fra. Man sier man leser det på Facebook, men vet ikke om det er reklame eller kommer fra en avis, sier Aglen.
Aglen mener det er grunn til bekymring når det gjelder tilliten til medier i for eksempel innvandringspolitiske saker og viser til fremveksten av nye medier som Resett og Document,no, I tillegg er også fremveksten av sosiale medier bekymringsfull.
- Kan sosiale medier undergrave tilliten til de etablerte mediene?
- Ja, jeg er litt bekymringen for sammenblandingen og at folk ikke har et bevisst forhold til hvor man får innholdet fra, sier hun.