«Velkommen til det som sannsynligvis er verdens aller første partilederdebatt på Snapchat. Dagens tema er skole!» Slik åpner TV 2-reporter Linn Wiik en av valgkampens korteste og blideste debatter. I motsetning til de tv-sendte debattene, befinner ikke partilederne seg i samme lokale, men sender inn videosnutter fra ulike steder i landet via Snapchat.
- Vi synes det var viktig at også unge merker at det er valgkamp og snart valg. Også de som ennå ikke har stemmerett. De handler om å gi dem en mulighet til å bli interessert i politikk og i samfunnet vårt. Det blir de ikke nødvendigvis av å se på en klassisk partilederdebatt. Vi må være der de er, og de er blant annet på Snapchat, sier TV 2-reporter Linn Wiik til Kampanje.
Selv om ideen er enkel, ligger det mye planlegging bak det TV 2 selv antar er en verdensnyhet.
- Det har mest av alt vært en logistisk utfordring fordi bare én person kan være innlogget på kontoen på samme tid. Dermed måtte det planlegges når de ulike partiene skulle komme med sitt svar og logge seg ut og inn. Men det var ikke noe min gode kollega Jonas Falao Liahagen ikke klarte å sjonglere med stø hånd, sier Wiik.
Hun er mest imponert over Venstre-lederens Snapchat-bruk, men mener partilederne fortsatt har mye å lære av ungdommen.
- Trine Skei Grande var den første i debatten som klarte å bruke formatet ganske godt. Erna Solberg tok seg også opp på andre snap. Men det var skuffende lite filter, ører og emojis. Her er det mer å gå på for de fleste! Selv om politikk er seriøst, trenger det ikke alltid å være alvorlig!
Slik forsøker TV 2 å engasjere de yngste i valgkampen. Tall fra NRK og TV 2 viser at de ikke er å finne foran tv-skjermen. Skjermbilde: TV 2/Snapchat.