Tjener på dagligvarekrigen – driver landets mest lønnsomme reklamebyrå

Det lønner seg å være trofast til kundene.

Publisert / Oppdater

Sara Viken Løvhaug
Sara Viken Løvhaug Journalist

Siden oppstart i 1983 har gründer Terje Wold drevet god butikk med Alexander Reklamebyrå. Som Kiwis trofaste reklamebyrå gikk de med et overskudd på 24 millioner i fjor. Driftsmarginen sett i lys av byråinntekten var på solide 77 prosent i 2017 - et hav foran byråer som Try, Los & Co og Schjærven. 

Det er ikke ofte Terje Wold prater høyt om reklamebyrået sitt - til tross for at han trolig driver et av Norges mest lønnsomme byrå i kommunikasjons-Norge. Nå forteller han Kampanje om historien bak det litt uvanlige byrået. 

- Helt fra starten av, på begynnelsen av 1980-tallet, har Alexander Reklamebyrå basert seg på en driftsform som avviker fra mange andre byråer. Noe skyldes tilfeldigheter, noe flaks, men det meste er basert på en bevisst strategi og handling. Hensikten er å tilegne oss mest mulig kunnskap om kunden og bransjen og på den bakgrunn etablere et solid grunnlag for et langsiktig og lønnsomt forhold for begge parter hvor gode innspill til merkevarebygging i videste forstand er det vi skal levere og leve av, sier Wold til Kampanje. 

Fra Rimi til Kiwi

Den 34 år gamle strategien gir fortsatt utrolige resultater. Siden i fjor har Alexander Reklamebyrå økt byråinntekten med 32,4 prosent til hele 30,6 millioner og aldri har Alexander Reklamebyrå vært større enn i 2016. 

- Vi har valgt å satse på bransjer som er mindre følsomme for økonomiske svingninger, med få aktører med tilnærmet like konsepter og hvor hver aktør omfatter en større verdikjede. Derfor er merkevarebygging for kjeder blitt vårt fokusområde.

Ifølge Wold var det lite attraktivt og profilerende for byråer å ha kjøpmenn på kundelisten tidlig på 1980-tallet. Følgelig møtte de liten konkurranse fra andre byråer mot denne gruppen da samarbeidet med Rimi-Hagen først ble etablert.

- Så kom vi tidlig i kontakt med Stein Erik Hagen og jobbet med hele Haakon-gruppen fram til begynnelsen av 1990-tallet. Kort tid etter møtte jeg en gjeng fra Drammen som ville ta opp kampen med de to etablerte store; Rimi og Rema, med et - i utgangspunktet helt likt konsept: Faste, lave priser og et begrenset vareutvalg. Utgangspunktet var ikke det beste, men de hadde troen, motet og ikke minst viljen på at de en gang skulle bli både størst, best og billigst i Norge. Det var starten på en utrolig reise som vi fortsatt har gleden av å være med på, sier Wold.

Les også: Har laget Kiwi-reklame i 20 år 

- Uvanlig intenst

2016 og 2017 har mildt sagt vært hektiske og preget av både matvarekrig, bestevenn-strategier og Æ-lansering. Dagligvarekjedene har kontret, svart og overgått hverandre på priskutt og markedsstrategier. For Wold ga Texas-tilstanden i markedet og et økt reklametrykk grønne oppoverpiler i regnskapspapirene. 

- Når forbrukeren oppfatter aktører som relativt like, er «synlighet» i seg selv en viktig konkurransefaktor. 2016 og 2017 har - i dagligvaresammenheng - vært uvanlig intens, noe som igjen har bidratt til at vår omsetning i denne perioden har økt, sier Wold.  

Les også: Kiwi skaper mer buzz enn Rema 

Terje Wold har imidlertid ingen planer om å utvide kundeporteføljen med det første. 

- Fallhøyden med å jobbe slik vi gjør med noen få, store aktører, er jo følgelig stor. Det stiller imidlertid store krav til oss hva angår hele tiden å kunne levere - helst bedre enn hva andre kan. Her snakker vi om både kvalitet og til hvilken pris, sier han.

- Kan man kalle dere for Norges mest lønnsomme byrå? 

- Om vi er Norges mest lønnsomme byrå, vet jeg faktisk ikke. Men, jeg tror at vi - i kraft av vår kompetanse og erfaringer, antall medarbeidere, antall oppdrag og måten vi styrer og organiserer prosjekter på, er Norges mest effektive byrå, sier han. 

Alexander reklamebyrå gjorde sin Gullfisk-debut i 2016 med deres nest største kunde Grønt Punkt. Det ble imidlertid ingen seier til gjenvinningsselskapet og Terje Wold.

Aldri vært større:Rekordomsetning i Alexander Reklamebyrå

Alexander Reklamebyrå 2016 2015 Endring i prosent
Omsetning 65,2 57,2 + 14,0
Driftsresultat 23,8 16,8 + 41,6
Resultat før skatt  23,9 17,0 + 40,6

Tjener på dagligvarekrigen – driver landets mest lønnsomme reklamebyrå