Saatchi & Saatchi bryter ut – blir «Per Høj»

Vil ikke lenger være del av Publicis-systemet. - Hvorfor skal vi betale masse for å være del av et internasjonalt nettverk, sier byråleder Jon Fredrik Sandengen.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Gjengen hos Saatchi & Saatchi i Kongens gate i Oslo innleder høsten med et realt smell; de avslutter samarbeidet med Saatchi-systemet og Publicis og skal stå på helt egne, norske ben under nytt navn. Til Kampanje forklarer byråleder Jon Fredrik Sandengen at det ligger en prosess som har gått over flere år bak beslutningen.

- Ja, dette har vært en prosess som har gått over en tid. Det har etter hvert blitt tydelig for oss at Publicis har hatt en annen strategi for sine nordiske byråer enn det vi ønsker, sier Sandengen til Kampanje.

I nærmere 15 år har byrået vært en del av Saatchi & Saatchi, og fullverdig medlem av «Publicis-familien». Men ifølge Sandengen har det franske byrånettverket Publicis’ strategi endret seg de siste årene.

- Vi er heldige og har vært et norskeid byrå som har vært assosiert inn i Saatchi-systemet. Der vi tidligere hadde et mer utstrakt samarbeid, har dette gradvis sett forskjellig ut. Nå ønsker vi fullt ut å være uavhengige, sier han.

Og innrømmer at det også ligger en økonomisk motivasjon i valget.

- Det er kult å være et lokalt, norsk byrå. Selv om vi har vært en del av Saatchi-systemet har vi klart å bygge opp en portefølje med store, norske merkevarer. Samtidig som vi ikke lenger har noen rolle i utviklingen av nettverkets kunder, slik vi hadde i mange år. Hvorfor skal vi da betale masse for å være del av et internasjonalt nettverk, spør Sandengen retorisk.

I fjor betalte byrået 1,4 millioner kroner i management fee til Saatchi-konsernet. Så nå blir det frigjort noen kroner i byrået, bekrefter Sandengen.

Les også: «Smashing» Saatchi-start på året  – nå er det også overskudd i byrået

- Det er jo ofte derfor man starter nye forhandlinger om slike avtaler, sier han.

Publicis vil satse på Kitchen
Den nordiske Publicis-sjefen Alexander Peitersen sier i en uttalelse at de har vært fornøyd med avtalen nettverket har hatt med det norske byrået.

- Vi har vært veldig godt fornøyd med den representasjonen vi har hatt gjennom Saatchi & Saatchi i Norge, men vår forretningsstrategi inkluderer fremover bare de byråene i Norden vi har et direkte eierskap i, for eksempel Kitchen, sier han.

Partene skal være enige om avslutningen av samarbeidet.

Nå ønsker vi fullt ut å være uavhengige. Jon Fredrik Sandengen

- Per er ikke virkelig

Kreativ leder Øyvind Waage forteller at navnet på det nye byrået «på en måte er en person».

- Men det er ikke en virkelig person. Alle i byrået har vært med på å assosiere egenskaper inn i Per Høj og han er alt vi er, alt vi mener og alt vi står for, sier han.

Men navnet er ikke bare et fiktivt, dansk-klingende mannsnavn. Det er også et akronym på de seks partnerne i byrået; Patrik Bergfjord (planner), Eiliv Gunleiksrud (kreativ leder digitalt og design), Rune Sandnes (produsent/teknologileder), Håkon Fretheim (digital leder), Øyvind Waage (kreativ leder) og Jon Fredrik Sandengen (byråleder).

Nå varsler Sandengen et enda sterkere fokus på kreativitet i byrået.

- Vi er jo primært et kreativt reklamebyrå og nå kommer vi til å spisse profilen enda mer mot kreativitet. Vi skal fremdeles være et byrå som leverer kreative løsninger basert på innsikt og som gir effekt, sier han.

Media Bergen er fortsatt majoritetseier av byrået – og kontrollerer 51 prosent av aksjene i selskapet.

- Ove Grønnevik i Media Bergen er fremdeles styreleder og fremover skal vi dra mer veksel på deler av Media Bergen-nettverket enn vi har gjort tidligere. Selv om byrået er uavhengig 

- Dette blir vel en spennende høst, da?

- Jeg gleder meg veldig. Det er en spennende periode vi går inn i nå.

Totalt jobber det 25 personer i byrået, som omsatte for 40,2 millioner kroner i fjor og hadde en byråinntekt på 27,8 millioner kroner. Resultat før skatt endte på 1,2 millioner kroner i fjor.

Kult å være norsk:

Ved første øyekast kan man tro at det som fremover skal hete «Per Høj», og ikke Saatchi & Saatchi Norway skal ha kontorer i både New York og Tokyo i tillegg til Oslo.

Saatchi & Saatchi bryter ut – blir «Per Høj»