Dokuserier, fotballstudio og nett-tv - slik vokser Rema 1000 som mediehus

Samlet nesten 250.000 under Norway Cup.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

- I dag er det onsdag og vi er direkte inne fra Norway Cup på Ekebergsletta fra verdens største fotballturnering, sier Vidar Riseth i beste programlederstil.

Riseth er sponsorsjef i Rema 1000 og en travel mann denne uken. For i tillegg til sin daglige jobb som sponsorsjef, er Riseth også programleder for Rema 1000s fotballstudio på Ekeberg og spiller på et av lagene i den store Kjendiskampen på Norway Cup. Det møtes norske politikere, bloggere, idrettsutøvere, skuespillere og mediekjendiser til kamp og som ny hovedsponsor av fotballturneringen har Rema 1000 rigget seg opp på sletta med et eget tv-studio. Rema 1000 fortsetter nemlig å bygge seg opp som mediehus som ledd i sin nye kommunikasjonsstrategi.

- Vidar Riseth er verdens mest aktive og operative sponsorsjef, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum i Rema 1000 til Kampanje.

I studio har Riseth med seg både TV 2-programleder Markus Bailey, Mats Zuccarello og Thomas Hayes i studio som alle skal spille i den store direktesendte Kjendiskampen og Riseth fortsetter:

- Du Mats, kjendiskampen og Ekebergsletta. Du har vært med på turneringen og spilt her før. Hvordan gikk det?

Live på Facebook:

Vidar Riseth lader opp til Kjendiskampen i tv-studioet til Rema 1000 sammen med gjestene Markus Bailey, Zucca og Thomas Hayes. Rundt 250.000 seere har vært innom sendingene i løpet av Norway Cup-uka.

- Vi kan nå veldig mange av våre kunder

Rema 1000  er ikke alene blant norske annonsører om å være mediehus. En av de største trendene innen markedsføring nå er å produsere eget innhold og både konkurrenten Coop, DNB, Telenor og nettopp Rema 1000 er blitt fristet av denne måten å jobbe på. For og lykkes med innholdsproduksjonen er unyttelsen av Norway Cup-sponsoratet blitt viktig.

- Vi ser at kan nå så veldig mange av våre kunder og nye målgrupper gjennom mange nye plattformer også bruker vi sponsoratene og de arrangementene vi deltar på til å få frem, ikke bare våre produkter, men hva vi står for, hva vi jobber med og hva som er vår holdning til for eksempel samfunnsansvar, sier kommunikasjonsdirektør i Rema 1000, Mette Fossum, til Kampanje.

Så langt har annonsørene, når det er snakk om denne typen markedsføring, forsøkt seg på å etterligne nettavisenes egne fortellergrep med annonsørinnhold som ligner det redaksjonelle innholdet med tekst, ingress og brødtekst, Men nå vil altså Rema også 1000 være tv-kanal. 

- Brukt veldig mye livestreaming på Facebook

Sentralt i mediehustankegangen ligger troen på at innhold som produseres av enten reklame- og markedsføringsbyråer eller medienes egne innholdsavdelinger kan plasseres på mediehusenes egne nettsider eller på nye plattformer som Facebook, YouTube og Snapchat.

Nå boltrer Rema 1000 seg for andre året på rad på Ekebergsletta og utnytter aktivitetene til verdens største fotballturnering til det fulle for å lage Rema 1000-innhold. 

- I år har vi brukt veldig mye livestreaming på Facebook og tatt opp ulike temaer som matsvinn, integrering og fotball og brukt de talspersonene vi har som for eksempel Mats Zuccarello og vår egen sponsorsjef Vidar Riseth, sier hun.

Så langt har nesten 250.000 seere sett på studiosendingene til Rema 1000 fra Ekeberg, men seertallene til Facebook sier ikke hvor lenge seerne ser på Vidar Riseth og gjestene hans. Ifølge tall fra Rema 1000 er den gjennomsnittlige seertid på syv sekunder, men totalt har 800.0000 personer fått sendingene eksponert i feeden sin. 

- Trafikken er også nesten utelukkende organisk. Det synes vi er veldig bra, sier Fossum. 

Bare på Facebook alene har Rema 1000 i dag rundt 230.000 følgere. Enn så lenge så får ikke satsingen på eget innhold noen store konsekvenser for de tradisjonelle mediebudsjettene til Rema 1000 som for eksempel kjøp av tv-reklame.

- Folk ser fortsatt på tv så vi kommer til å fortsette med tv-reklame.

- Eget innhold vil med andre ord ikke erstatte tv-reklamen?

- Nei ikke enda, men det er klart jo flere og flere følgere man får.. , sier hun.

Vi er veldig happy når vi får opp mot 100.000 seere, da er vi kjempefornøyd.

Livesendingene til Rema 1000 fra Norway Cup er ikke det første innholdet dagligvarekjeden produserer. Denne våren forsøkte Rema 1000 seg med dokuserien «Et butikkliv», produsert av Rubicon,der seerne følger ansatte og kunder i Rema 1000-butikken i Fredensborgveien i Oslo. De mest sette episodene har blitt sett av opp mot 100.000 seere, mens de minst sette episodene har vært ned mot 30.000 seere. Facebook trumfer også Youtube klart i antall videovisninger av denne typen innhold.

- Men blir det nok seere?

- Ja, vi føler det og vi er veldig happy når vi får opp mot 100.000, da er vi kjempefornøyd.

Hun sier Rema 1000 fikk veldig god respons på serien og nådde 1,2 millioner med «Et butikkliv» selv om hun ikke fra tallene vet om alle har sett hele serien.

- Den gjennomsnittlige seertiden er på syv sekunder og det er ganske bra på Facebook også skal vi huske at vi tester ut et nytt format her med seriene våre. Lange sekvenser går jo ikke så veldig bra på Facebook ennå. Men det handler jo om å vende folk til å se på.  

- Vi ser at vi når spesielle målgrupper og at det er stort engasjement også ser vi at omsetningen i butikken går opp, sier Fossum.

Kommunikasjonsdirektøren sier Rema 1000 kommer til å fortsette med å produsere medieinnhold og har allerede sluppet en helt nye nett-tv-serie som heter «Flyktningekompis» og hun kan også røpe at en y sesong med «Et butikkliv» er på trappene.

- Også skal vi til regnskogen i september for å vise ulike deler av hva Rema 1000 jobber med.

- Men tror du det kommer flere folk inn i butikken som en følge av denne formen for kommunikasjon?

- Ja jeg tror det. Jeg tror på å sakte og sikkert vise hvem du er som virksomhet. Jo større du blir, dess mer ansvarliggjort blir du.

- Øker ikke sponsorbudsjettene

Sentralt i mediehussatsingen ligger sponsoratet Rema 1000 har på Norway Cup og som dagligvarekjeden snappet fra erkerivalen Coop.

Les også: Reitan med Coop-stikk på Norway Cup: - Synes vi gjorde det beste valget

Les også: Coop slår tilbake mot Rema 1000 - satt på benken som sponsor av ny Norway Cup-sjef

- Norway Cup er et fantastisk sponsorat som vi gikk inn på for første gang i fjor fordi vi ønsker å jobbe mer mot barne- og breddeidrett mer enn å drive elitesponsing og individuell idrett, sier hun.

- Har dere økt sponsorbudsjettene?

- Nei vi har ikke økt sponsorbudsjettene. Vi driver kostnadseffektivt, sier hun.

Rema 1000 trakk seg nylig ut som draktsponsor av Rosenborg, men har siden gjort et større samarbeid med NHL-stjernen Mats Zucarello og Zuccarello-stiftelsen som har resultert i Sjøcampen, et ferietilbud til barn i familier med trang økonomi. I tillegg har Rema 1000 på nasjonalt nivå også aktiviteter som Flyktningelaget, Pøbelprosjektet og Veien ut.  

Fossum sier den nye måten å jobbe på fungerer godt i forhold til «å vise bredden av hva Rema 1000 er opptatt av» og at det skiller fra kommunikasjonen som kjøpes på de tradisjonelle reklameflatene.

- Jeg tror ikke du får den feelingen av hva egentlig Rema 1000 driver med. Vi er ikke bare enn butikk, men en av Norges største virksomheter med over 11.000 ansatte fra mange forskjellige bakgrunner og land. Og det er nå en gang sånn at når du kommer inn i en butikk så opplever du også mennesker ikke bare produkter og de har vi lyst til å vise gjennom Norway Cup-arrangementet.

- Blir sponsing en enda viktigere kanal når dere skal jobbe mer og mer som et mediehus?

 - Ja, vi kan synliggjøre arrangementene på en annen måte. Men vi får også mye dekning av vårt Norway Cup-arrangement i tradisjonelle medier også fordi vi gjør så mange aktiviteter som andre medier også synes er interessante.

- Det har også vært et krevende halvår for Rema 1000 omdømmemessig. Å være på Norway Cup kan det løfte likingen til Rema 1000?

- Det er ikke derfor vi er her og gjør det. Vi gjør det fordi vi har en organisasjon som er kjempeengasjert og vil være med på å bidra med viktige saker for barn og unge. 

Dokuserier, fotballstudio og nett-tv - slik vokser Rema 1000 som mediehus