Tidspunktet for rekrutteringen av tidligere nettsjef i NRK, Sindre Østgård, til en nyopprettet stilling som administrerende direktør i Schibsted-konsernets største eier, Stiftelsen Tinius, er ikke helt tilfeldig. I en tid Schibsted-selskapene lekker stadig mer tid og penger til amerikanske konkurrenter som Google og Facebook, er Østgård hentet over for å gi en bedre oversikt over farvannet Schibsted befinner seg i, stormene som brygger på horisonten og haiene som sirkler rundt skipet.
- Det handler overordnet om å bidra til å forsterke de strategiske veivalgene Schibsted skal ta, sikre langsiktig utvikling og norsk eierskap, som er noen av stiftelsens viktigste oppgaver. Jeg skal også bidra til å se på rammebetingelsene for virksomheten, sier Østgård til Kampanje.
Han sitter for øyeblikket i Formuesforvaltningens lokaler ved Slottsparken, men flytter på seg mellom Schibsteds lokaler i Oslo og verden for øvrig mens han lærer selskapet bedre å kjenne. Når Østgård skjeler til norske konkurrenter, er det gjerne med bekymring i blikket.
- Jeg er oppriktig spent på for hvordan mange i den norske mediebransjen vil håndtere den endringstakten som er nå. Ut ifra et samfunnsperspektiv er vi veldig opptatt av norsk journalistikk og at det norske mediemangfoldet består. Det er tross alt Norden som er Schibsteds hjemmemarked med nasjonale og regionale avishus som har lange tradisjoner og viktige oppgaver.
Stiftelsen Tinius ble opprettet av Tinius Nagell-Erichsen og kontrollerer gjennom selskapet Blommenholm Industrier 26,1 prosent av aksjene i Schibsted og er med det konsernets største aksjonær. Sindre Østgård er dermed på å forvalte verdier på hele ni milliarder kroner med dagens aksjekurs.
Schibsteds markedsverdi i dag er på 34,4 milliarder kroner. Til sammenligning har Facebook og Google en markedsverdi på henholdsvis 1.180 og 2.397 milliarder norske kroner.
- Bekymret: - Jeg er bekymret for at nasjonale medieaktører blir underleverandører av innhold som andre tjener penger på, sier Sindre Østgård.
- Norgesmesterskapet er avlyst
- Er du enig i fiendebildet som er skapt av Google og Facebook?
- Fiendebilder er jeg ikke så opptatt av. Det som er helt sikkert er at norgesmesterskapet er avlyst og at gamle forestillinger om hva det norske mediemarkedet er, endrer seg raskt. Google og Facebook symboliserer noe av det fremste i den digitale industriutviklingen. Det er teknologiaktører som har så stor teknologisk, intellektuell og finansiell kraft at de i teorien kan revolusjonere hvilken som helst industri, hvis de ønsker det. Det påvirker store deler av samfunnet, og er like relevant for politikk og andre næringer som mediebransjen.
- Har Facebook og Google direkte skyld i mediekrisen vi nå opplever?
- Jeg er mer opptatt av å ta ansvar for egen situasjon enn å skylde på noen. Jeg hører noen bruke bildet av at medieindustrien i verden er inne i en såkalt perfekt storm, der flere ulike sterke krefter virker samtidig og får en selvforsterkende kraft. Det tradisjonelle inntektsgrunnlaget endrer seg raskt, samtidig som globale aktører tar nye og stadig mer dominerende posisjoner. Da kan ting gå veldig fort. Det viktigste er hva de ulike aktørene i mediebransjen gjør nå for sikre sitt livsgrunnlag.
Han tror norske og nordiske medieselskap kan spille en sentral rolle i fremtidens mediebilde, dersom de tar gode strategiske valg.
- Det sies at i sterke endringssituasjoner er det en sjokkfase, så en sorgfase, en reorienteringsfase, før handling. Jeg tror vi er på vei inn i den siste fasen nå. Det er ikke for sent for norske og nordiske aktører å innta gode posisjoner i dette global-lokale konkurransebildet. Det er ingen imperier som står for alltid, det har historien vist oss, det er alltid rom for nyskaping. Det brygger opp til en interessant global kamp mellom amerikanske og etter hvert kinesiske aktører, om tjenesteutvikling og talent på en global arena. Kanskje er det rom for ny innovasjon fra Europa, og hvorfor er ikke Norden et helt strålende utgangspunkt for det? Vi har kjempehøyt teknologiopptak, sterk kjøpekraft, spirende innovasjonsmiljøer og vi er på verdenstoppen i bruk av kvalitetsinnhold. For oss er det nordiske markedet veldig viktig, vi har innholdet, tjenestene og lokalkunnskapen til å være sterke nasjonalt.
Vil ha politisk debatt
Men spillereglene er uklare og utdaterte, ifølge Østgård. Han støtter argumentasjonen til Schibsted-topper som mener de amerikanske aktørene slipper for billig unna ved å slippe å betale norsk skatt på annonsekronene de henter i Norge. Allerede i sommer steg temperaturen noen hakk da styreleder i Schibsted og leder for Stiftelsen Tinius, Ole Jacob Sunde tok til orde for at Facebook og Google må betale norsk skatt av annonsekronene de forsyner seg av her i Norge. Da Schibsted-sjef Rolv-Erik Ryssdal tok scenen bare noen uker senere for å presentere et fall i de samlede annonseinntektene fra nett og papir på 14 prosent, pekte han i samme retning.
- Alle som er berørt av det norske annonsemarkedet merker Google og Facebook. I år tar de rundt tre milliarder av en samlet annonsekake på rundt 20 milliarder, så det er klart at alle merker dem. På den digitale siden er de veldig gode til å komme med målrettede produkter, sa Ryssdal til Kampanje.
Østgård etterlyser politikere som er villige til å ta debatten her hjemme.
- Det er klart at her har nasjonale og europeiske myndigheter et ansvar å sikre like konkurransevilkår og mulighet for utvikling. Når disse selskapene tjener milliarder på å selge data om norske brukere bør de betale skatt og konkurrere på like vilkår som nasjonale aktører. Jeg er veldig spent på hvilke politikere som tar en tydelig posisjon på dette. Jeg ser noen i Europa som er sterkere i stemmen, men bortsett fra nullmomsdebatten, savner jeg dette perspektivet hos politikere her hjemme.