Så mye betaler tv-kanalene for kjendisene

Kjendisene inntar på nytt tv-skjermen denne høsten. Så mye får de betalt.

Publisert / Oppdater

Camilla Hellum
Camilla Hellum

En ny tv-høst står på trappene, og igjen satser de største norske tv-kanalene på kjente og etablerte tv-konsepter som «Stjernekamp», «Mesternes mester», «Hver gang vi møtes» og «Skal vi danse», men også nye satsinger som TV 2s «The Stream».  En fellesnevner for alle satsingene er at de benytter seg av kjendiser i stort omfang.

Kjendiser er med andre ord viktige ingredienser i flere av tv-kanalenes storsatsinger, både som dommere og deltakere brukes kjente fjes i stadig flere storsatsinger. Noen programmer spilles inn på en uke, mens andre kan vare i månedsvis. For å være med i tv-programmer må det ofte settes av tid til øving og innspilling, og man går i innspillingsperioden glipp av andre prosjekter. Men hvor mye er det egentlig kjendisene kan ta betalt for tv-oppdrag som strekker seg over noen dager eller flere måneder?

- Man får selvfølgelig en kompensasjon for å være med, fordi det tar et halvt år av livet ditt, men i utgangspunktet er det morsomt å gjøre. Jeg har sittet 23 år i studio og dette er et friskt avbrekk, sa Espen Lind da Kampanje møtte han på TV 2s høstlansering tidligere denne uken.

Lind skal i år være artistutvikler i det nye programmet «The Stream» sammen med Marion Ravn og Cato Sundberg, kjent fra bandet Donkeyboy. Lind er en av Norges mest brukte tv-dommere, etter å ha vært dommer i flere sesonger av «The Voice», sist i 2015, og nå er han altså klar for «The Stream». Ravn var dommer i «X Factor» i 2010.

- Hvor viktig er en jobb som denne for karrieren deres?

- Det vet jeg egentlig ikke om den er. Jeg synes det er artig å være med på noe som gjør at man kan jobbe med musikk fra en litt annen vinkel og kan bruke den lille erfaringen man har fått etter noen år i bransjen, sier Lind.

Cato Sundberg forteller at tv-rollen ikke umiddelbart føltes riktig.

- Jeg takket nei to ganger før det ble et ja, fordi jeg ikke er vant til den settingen. Men jeg hadde lyst til å utfordre meg selv, og det er hovedgrunnen til at jeg til slutt takket ja, sier han.

Les mer: Slik blir høsten på TV 2

- Honorarer skal dobles
Kampanje har snakket med flere kilder som avslører at honorarene for å være med i tv-programmer varierer sterkt. Å være eller ansette en dyktig forhandler skal være svært viktig for å få et godt honorar. Det er som oftest tv-kanalene som møter artistene eller deres managere til forhandlinger, ikke produksjonsselskapene.

- Kanalene sier at de har standardkontrakter, men det stemmer ikke. Utgangspunktet mitt er at du alltid kan doble det honoraret du har fått tilbudt først. Det går som regel, sier en av Kampanjes kilder som har god innsikt på feltet.

Kilden opplyser videre at det varierer sterkt hva man får for å være dommer i noen av Norges største tv-programmer. Bare i årets sesong av «Idol» på TV 2 skal, etter det Kampanje erfarer, dommerlønningene variere med opp mot 700 000 kroner. Den høyeste lønningen i panelet skal artisten Øyvind «Vinni» Sauvik ha, med én million kroner.  

Samme jobb, ikke samme lønnEtter det Kampanje erfarer skal lønningene blant årets Idol-dommere variere sterkt. Her er årets dommere Øyvind «Vinni» Sauvik (t.v.), Ina Wroldsen, Gunnar Greve og Sandeep Singh. Foto: Silje Lepsøy/TV 2

- Kanalene sier at de har standardkontrakter, men det stemmer ikke

Artister som krever opp mot eller over én million kroner for å være dommer i programmer som «The Voice», ligger i den øvre lønnsklassen og kan omtales som kjendiseliten. Blant kjendisene som har hentet høyest honorarer for å være tv-dommere finner man, etter det Kampanje kjenner til, Lene Nystrøm, Sondre Lerche, Magne Furuholmen og Espen Lind.

Det er heller ikke uvanlig at dommernes honorar stiger årlig. Sanger og låtskriver Hanne Sørvaag har vært dommer i flere sesonger av «The Voice». Hun skal ha fått rundt 250 000 kroner da hun debuterte som dommer i 2012, men dette skal ha økt til 500 000 kroner med årene. Også Sondre Lerche skal ha doblet honoraret fra første til andre sesong, men fra et langt høyere utgangspunkt.

Etter det Kampanje kjenner til er det høyeste honoraret som er forhandlet noen gang på opp mot to millioner kroner. Dette beløpet ble gitt til en person som stilte som dommer i et musikkprogram på TV 2.

- Jeg tror nok aldri TV 2 kommer til å betale en slik sum igjen, det var nok et engangstilfelle, en av Kampanjes kilder.

- Noen ganger lurer jeg på om det er artisten eller vår evne til å forhandle som avgjør hva honoraret blir, sier en annen.

To millioner er uansett «småpenger» om man sammenligner med utenlandske dommerlønninger. I følge den britiske avisen The Guardian fikk artisten Will.i.am 500 000 pund (omtrent 6 millioner kroner med dagens kurs) for å være dommer i The Voice i 2012. Tom Jones skal ha fått litt over 250 000 pund (litt over 3 millioner kroner). Vertskanalen for «The Voice», BBC, skal ha sagt nei til Kylie Minogue, som krevde 1 million pund (omtrent 12 millioner kroner). 

Jo mer attraktivt programmet er for artisten, dess mindre betaler kanalen

Populært: Ifølge Kampanjes kilder er «Hver gang vi møtes» et av de mest attraktive programmene å være med i for kjendisene. Foto: TV 2

- Det er alltid en forhandlingssak
I utstemmingsprogrammer som går over flere sesonger, får deltakere en inngangssum, og deretter blir de betalt per uke de er med.

- Hvilke programmer er mest attraktive å være deltaker i?

- Hehe, det spørs hvor god du er på å forhandle, for det er alltid en forhandlingssak. Mange kanaler sagt til meg at de har et låst honorar, men jeg har likevel klart å tredoble utgangspunktet. Når det er sagt er det sånn at jo mer attraktivt programmet er for artisten, dess mindre betaler kanalen. «Hver gang vi møtes» har vist seg å være svært gunstig å være med i for artistene, så jo mer populært og virkningsfullt programmet er, jo mindre får de for å være med, sier en av Kampanjes kilder.

Honoraret for å være med i «Hver gang vi møtes» skal ifølge Kampanjes kilde være «ubetydelig», men har økt fra første sesong gikk på lufta i 2012. Den gang skal honoraret ha vært 100 000 kroner, i dag er det opp mot 400 000 kroner for enkelte artister.

- Når flere vil være med, kan kanalen betale mindre.

Etter det Kampanje erfarer skal det være noe vanskeligere å få deltakere til å være med på for eksempel «Skal vi danse». TV 2 har i år klart å lokke med kjendiser som TV 2-væranker Eli Kari Gjengedal, artist Petter «Katastrofe» Kristiansen, blogger, modell og designer Camilla Pihl, hopplegende Roger Ruud, OL-vinner og tidligere langrennsløper Kristin Størmer Steira, programleder og artist Alex Rosén, tidligere snowboardproff Stine Brun Kjeldaas, programleder Markus Bailey, artist Jenny Jenssen, «Farmen»-vinner Eilev Bjerkerud, artist Raylee Kristiansen og «Iskrigerne»-profil og tidligere ishocekyspiller Glenn Jensen. 


Bruker både faste ansatte og frilansere: TV 2 bruker både faste ansatte og frilansere som programledere. Her er Kathrine Moholt og Didrik Solli Tangen, som sammen har ledet Skal vi danse 2014-2015. I år er Solli Tangen erstattet av Samuel Massi. Foto: TV 2

Se og Hør lekket i 2012 en «Skal vi danse»-kontrakt som viste at deltakerne fikk 25 000 kroner for å være deltakere, deretter 10 000 kroner per uke de var med. Etter det Kampanje erfarer skal inngangssummen nå være doblet og ligge på 50 000 kroner. Det skal dog være mulig å forhandle om inngangssummen. Sikre kilder Kampanje har vært i kontakt med forteller at en av deltakerne som er blitt spurt om å være med i «Skal vi danse» 2016 ble tilbudt 160 000 kroner.

Siden «Skal vi danse» gikk på lufta for første gang har både TV 2-ansatte og eksterne vært programledere for programmet. Etter det Kampanje kjenner til skal Didrik Solli Tangen ha fått 400 000 kroner for å være programleder. Ansatte i TV 2 får ikke noe utover vanlig lønn.

Budsjettet fordeles ikke likt
Andre programmer som er avhengige av å ha med kjente fjes, er TV Norge-suksessene «4-stjerners middag», «4 stjernes reise» og TV3s «Masterchef». Etter det Kampanje erfarer har budsjettet for «4-stjerners middag» ligget på 200 000 kroner per uke i 2015-2016. Summen fordeles på deltakerne, men ikke nødvendigvis likt. Deltakere skal etter det vi erfarer få alt mellom 30 000 kroner og 150 000 kroner.

- For meg går det sport i dette, å få mest mulig ut av forhandlingene. Om jeg trenerer forespørslene lenge nok opp mot innspilling får jeg det jeg vil ha, fordi kanalene må ha med fire stykker i hvert program, sier Kampanjes kilde som har god erfaring med forhandlinger.

- Har alle noen til å forhandle for seg?

- Jeg tror mange gjør det selv, de fleste som ikke har manager gjør nok det. Det er helt ok tenker jeg, og naturlig.

Etter det Kampanje erfarer forhandles honorarer direkte med TV 2, og produksjonsselskapene skal ikke kjenne til hva dommerne får betalt. 

Det er vanskeligere for NRK å matche beløpene de andre kanalene kan tilby

Kommersielle kanalerhar naturlig nok større budsjetter enn allmennkringkasteren NRK, som har retningslinjer og strengere budsjetter å forholde seg til.

NRK lanserte i 2012 konseptet «Stjernekamp», et program hvor ti etablerte artister prøver seg på ulike sjangre hver uke. Artister som Silya Nymoen, Maria Haukaas Mittet, Alejandro Fuentes, Trine Rein, Jørn Hoel, Mo og Vinni har alle vært med i programmet.

I år er Jonas Skybakmoen fra Johndoe, Steinar Albrigtsen, Tomine Harket og Kash King Gashamura blant artistene som skal kjempe om å bli hele Norges underholder til høsten. Etter det Kampanje erfarer, skal et av de høyeste honorarene for å være med i «Stjernekamp» være på mellom 250.000 og 300.000 kroner. 

Etter det Kampanje erfarer, skal et av de høyeste honorarene for å være med i «Stjernekamp» være på mellom 250 000 og 300 000 kroner. 

- Det er alltid individuelle forhandlinger
En av Kampanjes kilder mener at det uten tvil kommer til å bli kutt i honorarene på dommerne og deltakerne de neste årene. Det henger sammen med fallende seertall og prispress på produksjoner.

På spørsmål om hvem som forhandler honorar, hvor mange som har innsikt i disse tallene, samt hvor stort budsjettet for å betale dommere i programmer som «Idol» og «The Voice», lyder det samme svaret fra TV 2:

- TV 2 kommenterer prinsipielt aldri innholdet i våre kontrakter. Derfor kan vi heller ikke kommentere Kampanje sine spekulasjoner i denne saken, sier TV 2s kommunikasjonssjef Jan Petter Dahl.

TV Norge-sjef Eivind Landsverk er litt mer snakkesalig, og sier at honorarene i programmer som for eksempel «4-stjerners middag» i hovedsak forhandles av produksjonsselskapene. 

- Hender vi strekker oss lenger når det er noen vi har veldig lyst til å ha med Eivind Landsverk



Strekker seg lenger: TV Norge-sjef Eivind Landsverk ønsker ikke å kommentere individuelle honorarer, men innrømmer at kanalen strekker seg lenger dersom det er noen de har spesielt lyst til å ha med i et program.

- I og med at vi outsourcer til produksjonsselskapet så er det de som prissetter hva deltakerne får. De som har innsyn i beløpene er de som lager programmene og prosjektleder her hos meg. Mange potensielle deltakere bruker en manager eller tredjepart til å forhandle seg, de syns det er vanskelig å gjøre selv, og har derfor satt det bort, sier han.

Landsverk forteller at TV Norge har det samme budsjettet hver uke, og at deltakerne tilbys en standardsum. Mesteparten går ifølge TV Norge-sjefen til produksjonen, ikke deltakerne.

- Hender dere at dere bevilger ekstra midler til produksjonsselskapet dersom det etterspørres for å få med en kjendis dere har veldig lyst til å ha med?

- Ja det har hendt at vi strekker oss lenger når det er noen vi har veldig lyst til å ha med, men det gjelder nok alle kanaler. Det er alltid individuelle forhandlinger, men mange krever mer enn vi kan eller vil gi, så det hender også at vi sier nei.

Landsverk sier videre at det har satt seg noen standarder i bransjen, han vil dog ikke utdype dette.

- Det er forskjell på om du er gjest i et program én kveld, eller om du er med i et program som går over fire dager eller mer.

- Etter det vi erfarer er budsjettet deres for  «4-stjerners middag» på 200 000 kroner per uke, stemmer det?

- Jeg bekrefter aldri noen tall, eller individuelle avtaler.

Så mye betaler tv-kanalene for kjendisene