Kampanje-jury: - Dette kan ødelegge valgkampen for Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet seiler i sterk medvind. Men er det noen skjær i sjøen? Den nye valgkampjuryen til Kampanje peker på flere aktuelle saker.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tidligere i år ble det kjent at valgkampjuryen til Kampanje fikk en helt ny juryleder i tidligere TV 2-journalist og nyhetsanker Elin Ludvigsen, og i dag kan Kampanje endelig presentere resten av juryen. Ludvigsen tar over juryen på en tid der meste handler om Donald Trump.

- Da Høyre holdt sitt landsmøte druknet det totalt i Zelenskys besøk. Arbeiderpartiets landsmøte når heller ikke opp i kaoset og usikkerheten som skapes fra vår viktigste allierte, sier hun.

Les også: Sjokkmålinger tenner valgkampgnisten i Ap: - Det var shotting i baren

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

- En tøff leder

Elin Ludvigsen har fått med seg flere nye ansikter i årets jury og to av de de politiske redaktørene Siv Sandvik i Adresseavisen og Maja Sojtaric i Nordlys. Også seniorrådgiver Christian Laland fra Pressure er ny i juryen.

- Valgkampen er i full gang. Den begynte den dagen Senterpartiet gikk ut av regjering, sier Maja Sojataric i Nordlys.

Siden har det gått en vei for Arbeiderpartiet som denne helgen avholder sitt landsmøte på Youngstorget. Oppturen begynte i slutten av januar og fortsatte i begynnelsen av februar da Jens Stoltenberg dukket opp på slottsplassen og partiet skuffet inn 4.000 stemmer i timene. Stoltenberg-comebacket, bruddet med Senterpartiet og det Siv Sandvik kaller «et styringstillegg» slår nå inn og sender partiet ni prosentpoeng opp på meningsmålingene sammenlignet med januar.

- Jeg trodde det skulle snu for Arbeiderpartiet etter invasjonen i Ukraina. Men det gjorde det ikke. I dag tipper jeg partiet tenker at endelig gjelder styringstillegget også oss, sier Sandvik.

Styringstillegget er det regjeringspartiene nyter godt av på målingene når de leder landet gjennom vanskelige tider akkurat som da Erna Solberg og Høyre tok Norge gjennom koronapandemien.

Årets valgkampjury:

Fra venstre ser du Guri Størvold, Knut Kristian Hauger, Christian Laland, Siv Sandvik, Anne-Lise Mørch von der Fehr, Maja Sojtaric og Elin Ludvigsen (juryleder). Foto: Eivor Eriksen.

- Godt valg av slagord

Dagen før landsmøte kunne Arbeiderpartiet også lansere sitt nye slagord «Trygghet for framtida» som er hentet opp fra arkivet. Sist gang det ble brukt var da Gro Harlem Brundtland var partileder på 1990-tallet. Kampanje omtalte saken i går.

- Det er det vi opptatt av nå. Trygghet. Jeg tenker et var et godt valg, sier daglig leder i Kommunikasjonsforeningen, Anne-Lise Mørch von der Fehr.

Hun har med i juyren flere ganger og har vært med å kåre både Høyre (2023) og Arbeiderpartiet (2021) som vinnere. Kåringen har blitt gjennomført siden begynnelsen av 1990-tallet.

- Arbeiderpartiet hadde fått et byks på målingene selv om du hadde tatt Jens Stoltenberg ut av ligningen. De fikk en tydeligere politikk med blant annet løsning på strømprisen og plutselig står Jonas der som en tøff leder som viste Senterpartiet døra, sier Zynk-partner og daglig leder i PR- og kommunikasjonsbyrået Guri Størvold.

Les også: Arbeiderpartiet børster støv av 32 år gammelt slagord: - Like aktuelt i dag

Gjenbruk av slagord:

Arbeiderpartiet har børstet støv av slagordet som ble brukt i valgkampen av Gro Harlem Brundtland for over 30 år siden, nemlig «Trygghet for framtida». Foto: Eivor Eriksen.

- De feiler ofte

Så hva er utfordringene til Arbeiderpartiet og hva skal eventuelt sende noen grå skyer over Youngstorget?

- Hva kan ødelegge for Arbeiderpartiet nå?

- Arbeiderpartiet, sier Sojtaric.

Nordlys’ politiske redaktør mener det særlig i Stortinget partiet kan snuble.

- De feiler ofte i Stortinget og de feiler ofte. Også liker ikke folk kommunikasjonen til Ap når det blir for mye overformynderi og «her kommer far og rydder opp», sier Sojtaric.

- De har også mistet grepet om de unge og jeg vet ikke om Jens klarer å sjarmere de unge tilbake heller. Det er den viktigste utfordringen, sier Størvold.

- Jeg er spent på renten og det kan vi anta at særlig unge i etableringsfasen også er opptatt av. Det var store forventinger om et rentekutt, som likevel ikke kom. Hadde renten blitt satt ned, hadde vår nye finansminister blitt genierklært. Kommer det ikke signaler om at renten skal ned, kan det ramme partiet i valgkampen, sier Christian Laland.  

- Det er Høyres håp

Dermed er det bare for hovedutfordrerne Høyre og Fremskrittspartiet å følge med spent med fra sidelinjen. Snittet av meningsmålingene for mars viser at det i dag er dødt løp mellom rødgrønn og borgerlig side med 85 mot 84 mandater i favør hele den sosialistiske blokken.

- Hva skal Høyre gjøre?

- De lanserte et slagord som var ingen slagord, bare bedre skole, lavere skatt og flere politifolk. At de ikke prøvde å utfordre Arbeiderpartiet på det som går på trygghet og forsvar var rart. Det var mye klassisk Høyre-politikk og de klarte ikke en gang å velge en så de tok alle fire, sier Sandvik og legger til.

- Hvis folk tenker at med Erna blir det like trygt, men jeg sitter igjen med mer i lommeboka, så er det Høyres håp, sier Adresseavisen-redaktøren. 

Les også: Harselerer med Høyres nye strategi: - Slagordet er bedre enn politikken

Juryarbeidet er i gang:

Kampanjes valgkampjury er i gang med arbeidet om å følge partienes valgkamp. Foto: Eivor Eriksen.

Kampanje-jury: - Dette kan ødelegge valgkampen for Arbeiderpartiet