Hodejeger mener bransjen driver med diskriminering: - Et sykdomstegn

- Jeg skjønte ikke hvorfor jeg ikke engang kom inn døren, sier Merete Mandt Larsen (60). Nå sitter hun på andre siden av bordet og mener bransjen trenger en holdningsendring.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Merethe Brunsell (63) opplevde at alderen stod i veien da hun stod uten jobb etter «et helt liv» i reklamebransjen på starten av fjoråret.  

- Jeg søkte over 40 jobber. Også utenfor bransjen. Det var jo ikke så mange jobber i reklamebransjen på den tiden. Så jeg søkte egentlig på alle som var ute etter mangfold, sier hun til Kampanje.

Men ingen av søknadene sikret Brunsell så mye som et intervju.

- Aldri. Ikke ett. Og jeg brukte mye tid på disse søknadene som jeg mener var veldig relevante for en med min bakgrunn, sier Brunsell.

Les hvordan hun til slutt sikret seg ny jobb her: Merethe Brunsell (63) mistet jobben i reklamebransjen – slik kjempet hun seg tilbake i fast jobb

Hodejeger Merete Mandt Larsen (60) kjenner seg igjen i problemstillingen. Hun har hørt fra flere fra 50 år og oppover som opplever at de sjelden blir kalt inn til intervju, til tross for at de er kvalifiserte og har lang erfaring.

- Det er et sykdomstegn at det nesten bare er Kjetil Try som får lov til å jobbe ut arbeidslivet og gå av med pensjon. De fleste slutter når de er rundt 50 år og begynner som meg med rekruttering, rådgivning eller går inn i det offentlige, sier Merete Mandt Larsen til Kampanje.

- Foregår definitivt diskriminering

Da Merete Mandt Larsen selv var på vei ut av rollen som daglig leder i Mediebyråforeningen og på jakt etter nye utfordringer, opplevde hun at hun ikke ble kalt inn til intervjuer. Til slutt valgte hun å starte for seg selv og etablerte i 2023 rekrutteringsselskapet Unike Hoder.

- Jeg søkte på stillinger hvor jeg mente jeg hadde kompetanse og erfaring, og skjønte ikke hvorfor jeg ikke en gang kom innenfor døren og fikk mulighet til å presentere meg, sier hun.

- Jeg lurte på om det var noe galt med CV-en min, men fikk høre: Nei, det er alderen din.

- Mener du det foregår en aldersdiskriminering i bransjen?

- Ja, definitivt.

- Men det er jo ulovlig å diskriminere på alder, så hvordan foregår det?

- Jeg tror det går under radaren. Mange tar det ikke opp. Man vil ikke være et problem fordi man blir diskriminert, og det gjelder også folk som er i nedbemanningsprosesser. 

Arbeidsmiljøloven slår fast at det er forbudt å diskriminere på grunn av alder, men OsloMet presenterte nylig et forskningsprosjekt som viser at mange eldre likevel opplever usikkerhet når bedriftene de jobber i skal nedbemanne. Ifølge forskningsprosjektet føler mange skjøvet ut og de opplever sluttpakker og gavepensjon som signaler om at de ikke er ønsket.

Forsker Anne Skevik Grødem ved OsloMet peker på at norske arbeidsplasser i dag plikter å jobbe aktivt mot diskriminering på grunnlag av forhold som kjønn, etnisitet og religion, men diskriminering på grunnlag av alder er ikke omfattet av denne plikten.

- En generasjon som har lyst til å jobbe

Nå etterlyser Merete Mandt Larsen en holdningsendring i bransjen. I et innlegg på Linkedin skriver hun at arbeidsgivere aktivt må anerkjenne verdien av senior arbeidskraft og motarbeide aldersdiskriminering.

- Jeg har hørt folk spørre hvorfor man skal ansette en på 60 år som man maksimalt har i fem år til, men da bør man også spørre seg hvor lenge man kan holde på en 35-åring, sier hun.

Mandt Larsen mener det tvert imot er store fordeler ved å ansette godt voksne arbeidssøkere.

- Dette er en generasjon som har masse erfaring, som har lyst til å jobbe og som har vært ute en vinternatt før.

Heldigvis opplever Merete Mandt Larsen også at enkelte arbeidsgivere ser forbi alder.

- Jeg har oppdragsgivere som er utrolig flinke på det og som bare ber meg presentere den beste kandidaten. De liker jeg å jobbe med.

Hodejeger mener bransjen driver med diskriminering: - Et sykdomstegn