Byråledere reagerer på skjev aldersfordeling i bransjen: - Urovekkende

Men byråledere i NoA, Oceans og GroupM er ikke entydige på om det foregår diskriminering i bransjen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

- Tallene er tankevekkende, men dessverre ikke overraskende, sier byråleder Ellen Fougner i Los & Co.

De siste ukene har Kampanje satt søkelyset på vilkårene for ansatte over 50 år i reklamebransjen. Det hele startet med at Merete Brunsell (63) fortalte om hvordan hun opplevde å bli avvist av bransjen da hun plutselig stod uten jobb og ikke fikk napp på noen av sine over 40 jobbsøknader.

Kreativt Forums egne undersøkelser viser at kun seks prosent av arbeidsstokken i bransjen er 59 år eller eldre. Samtidig er tre fjerdedeler av alle sysselsatte under 50 år.

- Denne ubalansen har vel egentlig alltid eksistert, i hvert fall så lenge jeg har vært i bransjen. Dette burde vært mer balansert. Når bransjen domineres av yngre krefter går den glipp av verdifull erfaring og kreativ bredde, sier Fougner.

Les også: Under én av ti byråansatte er over 59 år: - Det er en hektisk bransje å jobbe i

Utelukker ikke økonomiske årsaker

Hun tror aldersdiskriminering skjer i bransjen, både bevisst og ubevisst. 

- Ja, det tror jeg dessverre. Det kan gjenspeile seg i arbeidskulturen med lange hektiske dager med mange deadlines hvor «ung energi» foretrekkes, sier Fougner.

- Jeg tror også det er en implisitt antagelse av at eldre arbeidstakere ikke mestrer de nyeste digitale plattformene og verktøyene like godt som yngre mennesker, noe som i de fleste tilfeller ikke stemmer.

Hun utelukker heller ikke at økonomi kan spille inn.

- Det finnes nok en uvillighet til å betale for seniorkompetanse når yngre kan ansettes til en lavere kostnad.

I Los & Co er snittalderen 38 år. Byrået har hatt to ansatte som har jobbet der helt frem til pensjonsalder. Den siste av dem gikk av i en alder av 70 år i fjor, forteller Fougner.

Byrået består av 56 ansatte hvorav 8,9 prosent er 59 år eller eldre, mens 25 prosent av byrået er i alderen 49-58 år. 

Det vil si at omtrent en tredjedel av byråets ansatte er av den eldre garde. Til sammenligning utgjorde de to aldersgruppene 23 prosent av de byråansatte i KF sin undersøkelse. 


Les også: - Det er på høy tid å snakke om den tause ekskluderingen

- Skjer ikke av seg selv

Norsk sjef i NoA og byråleder i Anorak, Pelle Josephson, mener skjevfordelingen er med på å svekke bransjen.

- Det finnes omfattende forskning som viser at team med varierende aldere presterer bedre, og vi opplever at nettopp denne kombinasjonen av innovativ tenkning, trygghet og erfaringsbasert skjønn skaper gode prosjekter og team, sier han.

Anorak-sjefen har ikke et godt svar på hvorfor bransjen likevel ikke klarer å holde bedre på seniorkompetanse.

- Kanskje er det fordi eldre ofte tjener litt mer, samtidig som de også ofte bidrar til større inntekter. Kanskje er det fordi noen av de mest interessante rollene blir for få etter hvert som byråer krymper og mange blir bare taktiske utøvere? Kanskje er det en misforståelse om at eldre ikke er like flinke til å tilpasse seg som yngre mennesker i en bransje i utvikling, spør Josephson.

Det tror han uansett er en helt feil konklusjon.

- Her er personlighet mye mer avgjørende. Vi har alle møtt gamle slitne tenåringer og unge, sultne voksne. Det er 100 prosent et spørsmål om innstilling.

I Anorak er snittalderen 41 år. 65 prosent av de ansatte er over 40 år, mens 24 prosent er mellom 50 og 59. Byrået oppgir ikke hvor mange ansatte de har over 59 år. 

- Det er en god miks hos oss som gir oss en fin dynamikk i arbeidsgruppen. Samtidig skjer ikke dette av seg selv, det krever bevisste valg og aktiv handling. 

- Godt voksne medarbeidere er bekymret

Administrerende direktør i GroupM og Wavemaker, Cathrine Hagen, synes på sin side at det er vanskelig å konkludere i spørsmålet om det foregår en diskriminering av eldre ansatte.

- Jeg tror ikke det er en uttalt strategi fra noen, men det er vanskelig å snakke på vegne av en hel bransje. Jeg vet faktisk ikke, sier hun.

Hun poengterer at de i GroupM verken diskriminerer på bakgrunn av kjønn, alder, etnisitet eller andre identitetsmarkører, men hun kjenner til at det er en bekymring der ute.

- Mange snakker om at det er vanskelig å finne seg ny jobb etter fylte 55 år, og jeg vet at det er flere godt voksne medarbeidere hos oss som er bekymret over får jobbmuligheter på utsiden. Da blir man jo også redd for å stå uten jobb om man mister den man har i dag, fortsetter GroupM-sjefen.

- Hva tenker du om at tallene fra Kreativt Forum viser at kun seks prosent av ansatte i byråbransjen er 59 år eller eldre?

- Det høres litt lavt ut for å være ærlig, men byråbransjen er veldig sammensatt så det er vanskelig å trekke en konklusjon. Samtidig er det en bransje med høyt tempo og det er det mange som velger vekk. I tillegg har faget gått gjennom en enorm utvikling, så det er mye å henge med på. 

Hagen mener at det er flere fordeler ved å ha seniorer i stallen, så lenge de holder seg oppdatert og tilegner seg kunnskap. 

- Det tror jeg er det viktigste, og de eldre er ofte lojale, har høy arbeidskapasitet og en bred kompetanse de har bygd over en årrekke.

I Norge består GroupM av byråene EssenceMediacom, Wavemaker og Mindshare. Totalt jobber det 201 ansatte i de tre byråene og i morsselskapet. Der utgjør ansatte over 59 år 7,9 prosent av staben, mens alderspennet 49-58 utgjør 18,4 prosent.

Les også: Hodejeger mener bransjen driver med ekskludering: - Et sykdomstegn

Byråledere reagerer på skjev aldersfordeling i bransjen: - Urovekkende