Brenna om seniorflukten i byrå-Norge: - Også i reklamebransjen trenger vi de eldre

Arbeidsminister Tonje Brenna mener eldre er en stor og viktig ressurs i arbeidslivet. - Mange seniorer har verdifull erfaring og kompetanse, sier hun.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

 

Rett før påske kunne Kampanje videreformidle historien til Merete Brunsell (63) som mistet jobben i Tante Randi reklamebyrå og stod uten fast arbeid i godt voksen alder. Hele 40 jobbsøknader sendte Brunsell inn, men uten hell. Ikke ett eneste intervju var det oppdrive for den rutinerte prosjektlederen.

Flere reagerte på historien til Brunsell og tok til orde for både aldersdiskriminering og at reklamebransjen er en bransje som ikke har så god plass til de aller eldste blant oss og der man fort blir utdatert.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) vil berømme alle eldre som fortsatt vil bidra i arbeidslivet.

- Som arbeids og inkluderingsminister heier jeg på alle de seniorene der ute som vil fornye seg for å holde seg relevant i jobben – også i reklamebransjen, sier Brenna til Kampanje. 

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

I en helt fersk podkastepisode av «Professoren & Praktiker’n» kan du møte Merethe Brunsell og hennes nye arbeidsgiver i The&Partnership, Anna Stenvaag. Du kan høre og se episoden her.

- Erfaren arbeidskraft

Men Kreativt Forums egne undersøkelser viser at kun seks prosent av arbeidsstokken i bransjen er 59 år eller eldre. Samtidig er tre fjerdedeler av alle sysselsatte under 50 år. Statsråd Brenna i Arbeids- og inkluderingsdepartementet liker ikke en utvikling der de eldste av oss blir forbigått i søknadsbunken og ikke får deltatt i arbeidslivet.

- I Norge trenger vi at alle som kan og vil jobbe, faktisk gjør det, også de eldre i reklamebransjen. At eldre arbeidstagere ser muligheter for å stå lenger i arbeid er veldig bra. Det må arbeidsgivere vise og sette pris på. Det er mye å hente på å beholde erfaren arbeidskraft, både for samfunnet, virksomhetene, og den enkelte, sier hun.

Tall fra Kreativt Forum viser at bare seks prosent av alle som jobber i Byrå-Norge er 59 år eller eldre: - Det er en hektisk bransje å jobbe i

- Arbeidsgivere må tilrettelegge

I arbeidslivet de seneste årene har det vært mye snakk om mangfold både i forhold til kjønn og etnisitet og mindre om alder og diskriminering. Arbeidsministeren sier at i «de tilfellene man opplever diskriminering kan man få prøvd saken sin i diskrimineringsnemnda.»

I dagens Norge er det et lovverk som skal beskytte mot diskriminering i arbeidslivet, herunder aldersdiskriminering.

- Så er det også slik at arbeidsmiljøloven krever at arbeidsgivere tilrettelegger etter arbeidsevne og alder så langt det er mulig på den enkelte arbeidsplass, sier Brenna.

Diskrimineringsvernet reguleres i likestillings- og diskrimineringsloven, som Kultur- og likestillingsdepartementet har ansvar for. 

Les også: - Aldersdiskriminering er soleklart den mest utbredte formen for diskriminering

Merete Brunsell sendte inn mange søknader med tanke på å få ny jobb etter at hun plutselig ble nedbemannet. Til slutt fikk hun via en bekjent om en prosjektlederstilling his Anne Stenvaaag i The&Partnership. Foto: Knut Kristian Hauger.

Vil ha nye regler

Den politiske diskusjonen om eldre i arbeidslivet i Norge har den siste tiden vært preget av økt oppmerksomhet rundt hvordan samfunnet kan tilrettelegge for at flere står lenger i jobb. Særlig den aldrende befolkningen i Norge gjør behovet for å sikre tilstrekkelig arbeidskraft fremover presserende.

Brenna sier regjeringen nå tar grep for å få folk til å stå lenger i arbeidslivet.

- Mange som vil jobbe etter 70 år blir hindret av dagens regler. Regjeringen har derfor nettopp foreslått for Stortinget at bedrifter ikke lenger skal kunne ha egne aldersgrenser under 72 år. Med disse endringene kan ikke arbeidsgivere lenger si opp folk som ønsker å fortsette å jobbe, bare fordi de har blitt 70 år. Mange seniorer har verdifull erfaring og kompetanse, og mer å bidra med i arbeidslivet etter fylte 70, sier hun.

Les også: Hodejeger mener bransjen driver med diskriminering: - Et sykdomstegn

Brenna om seniorflukten i byrå-Norge: - Også i reklamebransjen trenger vi de eldre