Digitalministeren utfordret etter Kampanje-sak: - Jobber så raskt som mulig

Men Venstre-politiker Alfred Jens Bjørlo mener regjeringen bruker for lang tid på å tøyle teknologi-gigantene.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Ferske prognoser fra GroupM på utviklingen i det norske reklamemarkedet har vekket sterke reaksjoner, også på Stortinget. Som Kampanje tidligere har omtalt, er de store internasjonale teknologiplattformene i ferd med å legge beslag på halvparten av det norske reklamemarkedet. Trolig når de denne milepælen allerede i år.

Ifølge GroupMs prognoser vil Google, Meta, Snapchat og TikTok selge reklame for totalt 13,4 milliarder kroner i 2025. Det vil i så fall utgjøre en vekst på syv prosent, eller 900 millioner kroner, fra i fjor. Samtidig viser tall fra analyseselskapet IRM at norske avishus har mistet reklameinntekter på 300 millioner kroner på ett år.

Les mer: Nye sjokktall viser at tech-gigantene snart tar halve det norske reklamemarkedet

Tallene har blant annet fått stortingsrepresentant fra Venstre og medlem av Næringskomiteen, Alfred Jens Bjørlo, til å reagere.

- Disse nye tallene bør få det til å gå kaldt nedover ryggen på alle som er opptatt av å ta vare på demokrati, personvern og den liberale rettstaten i Norge og Europa, har han sagt til Kampanje.

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

Varsler høring i løpet av høsten

I etterkant av saken har Venstre-politikeren utfordret digitalminister Karianne Tung (Ap) på hvorfor EU-forordningen om digitale markeder (Digital Markets Act) ennå ikke er innlemmet i norsk lov, snart tre år etter at den ble vedtatt i EU. Forordningen tar sikte på å regulere globale aktører som fungerer som portvoktere på nett, og skal forhindre adferd som er skadelig for konkurransen og sluttbrukerne.

Alfred Jens Bjørlo mener DMA vil ha stor betydning for redaktørstyrte medier i konkurransen med de globale teknologi-plattformene.

I et skriftlig spørsmål til ministeren skriver han:

- Nye tal presentert på Kampanje.com tilseier at dei fire største tech-selskapa frå USA og Kina (Google, Snapchat, Meta og TikTok) no har overtatt halvparten av det samla norske annonse- og reklamemarkedet, og tar meir og meir inntekter vekk frå redaktørstyrte media. EU vedtok allereie i 2022 regelverk som skal tøyle tech-gigantane (Digital Markets Act, DMA). Kan statsråden gjere greie for kvifor denne viktige reguleringa av globale tech plattformer tre år etter innføringa i EU enno ikkje er på plass i Noreg, og når vil det skje?

Nå har Bjørlo fått svar fra Karianne Tung, som skriver at hun «er enig med representant Bjørlo i at forordning om digitale markeder, DMA, er en viktig regulering for å sikre likeverdige konkurransevilkår for selskap som tilbyr tjenester på internett».

Hun forsikrer samtidig Bjørlo om at regjeringen jobber med å få gjennomført forordningen i norsk rett «så raskt som mulig».

Grunnen til at det likevel drøyer, forklarer hun med at Norge, sammen med Island og Lichtenstein, må forhandle med EU om hvordan regelverket skal fungere  EØS-samarbeidet.

EU-kommisjonen har enerett på å utpeke hvilke selskaper som omfattes av forordningen og å håndheve reglene, og det må avklares hvordan dette skal tilpasses EØS-systemet før regelverket kan innlemmes. Norge jobber nå med et forslag til EØS-komitébeslutning, som skal danne grunnlaget for forhandlinger med EU. Første møte med Kommisjonen ventes før sommeren.

- Parallelt pågår det arbeid med å forberede gjennomføring av forordningen i norsk rett. Det vil være behov for en ny lov og det vil bli tatt forbehold om Stortingets samtykke ved innlemming av forordningen i EØS-avtalen. Vi tar sikte på å sende utkast til lov på høring høsten 2025, skriver Tung.

Les også: Slår alarm etter nye reklametall om tech-gigantene: - Går kaldt nedover ryggen

Digitalministeren utfordret etter Kampanje-sak: - Jobber så raskt som mulig