Slår alarm etter nye reklametall om tech-gigantene: - Går kaldt nedover ryggen

Nye prognoser viser at tech-gigantene er i ferd med å legge beslag på halve det norske reklamemarkedet.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

I en årrekke har mangelen på en effektiv skatteordning rettet mot techgigantene med virksomhet i Norge, og Europa som sådan, vært et turbulent tema. Facebook-eier Meta og Google håver inn penger fra norske annonsører, men de betaler ikke skatt av omsetningen til den norske statskassen.

En helt ny prognose fra GroupM viser at Meta, Google, Snapchat og TikTok til sammen omsatte reklame for 12,5 milliarder kroner i fjor og de ligger an til å omsette for 13,4 milliarder kroner i år. Dermed er disse fire aktørene alene i ferd med å legge beslag på halve det norske reklamemarkedet, som ifølge IRM lå på 26,6 milliarder kroner i fjor.

Les mer: Nye sjokktall viser at tech-gigantene snart tar halve det norske reklamemarkedet

Dette er ikke tall aktørene selv går ut med og vi er derfor avhengig av prognoser fra tredjeparter som GroupM for å få kartlagt markedet.

- Disse nye tallene bør få det til å gå kaldt nedover ryggen på alle som er opptatt av å ta vare på demokrati, personvern og den liberale rettstaten i Norge og Europa, sier stortingsrepresentant fra Venstre og medlem av Næringskomiteen, Alfred Jens Bjørlo, til Kampanje.

Han mener tallene peker på flere utfordringer for den norske offentligheten.

- Én ting er de tapte skatteinntektene som går rett ut av landet og inn i de overfylte pengebingene til amerikanske multimilliardærer. Enda mer alvorlig er at disse tallene dokumenterer at vi er i ferd med å overlate den norske samfunnsdebatten i hendene på selskaper som står utenfor demokratisk kontroll, mangler respekt for personvern og utviser en grenseløs kynisme i sin utnyttelse av brukerne, sier han.

Venstre-politikeren mener hele det politiske miljøet må våkne opp av dvalen.

- Jeg mener vi nå står ved et vippepunkt på om vi som samfunn blir fanget for godt i garnet til de udemokratiske, kyniske og stadig mer farlige amerikanske og kinesiske tech-gigantene, eller om vi klarer å utvikle europeiske alternativer.

- Kan eskalere

Da USAs president Donald Trump for noen uker siden presenterte nye høye tollsatser mot alle verdens land, ble skattlegging av amerikanske techgigantene brått et tema blant EU-toppene.

Skattlegging av tech-gigantene er nå ett av virkemidlene EU vurderer å ta i bruk for å svare på tollkrigen.

Les mer: EU-presidenten truer med å skattlegge Google og Meta

Bjørlo forteller at Venstre gjerne går nye runder om høyere skattelegging og strengere regulering av tech-gigantene, men at dette burde skje på et europeisk nivå og ikke i Norge alene.

- Det mest fornuftige er at Norge nå samarbeider med EU om tilsvar og motreaksjoner mot Trumps nye toll-regime, det gjelder også reaksjoner mot de store tech-gigantene. Det er et bedre alternativ enn å innføre norske særskatter eller særreaksjoner mot USA eller amerikanske selskaper – nå må Europa stå mest mulig sammen, sier Bjørlo.

Han får støtte av Hans Andreas Limi som er finanspolitisk talsperson i FrP.

- Inntekter bør skattes der de reelt sett skapes. Samtidig er det avgjørende at vi ikke innfører ensidige løsninger som svekker Norges attraktivitet som investeringsland eller rammer norske forbrukere og småbedrifter, sier han til Kampanje.

- Bør man fremskynde en norsk skatteordning som motsvar til Trumps tollsatser?

- Vi mener ikke at Norge bør bruke skattepolitikk som et svar på toll. Slike gjengjeldelser kan fort eskalere og skade norsk næringsliv og forbrukere. Skattespørsmål må løses gjennom samarbeid, særlig i OECD og EU, for å unngå handelskonflikter, sier han.

Mediepolitisk talsperson i Høyre, Tage Pettersen, ser ingen grunn til å gå i gang med en ny nasjonal skattedebatt.

- På et generelt grunnlag vil Høyre arbeide for å utjevne den skjeve konkurransen mellom globale selskaper som mottar annonseinntekter fra selskaper i Norge rettet mot et norsk publikum, og norske mediebedrifter, og for at slike selskaper også betaler skatt i Norge.

Les også: JP/Politiken-sjef advarer: - Må revurdere avhengigheten til teknologiselskapene

Slår alarm etter nye reklametall om tech-gigantene: - Går kaldt nedover ryggen