KI-rådgiver om nordisk mediekrangel: - Bransjen kan bli satt på sidelinjen

- Hvis vi ikke forstår hvordan KI-selskapene bruker innholdet vårt, så vet vi ikke hva vi forhandler om, sier Paul Cheung.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Paul Cheung har hatt lederjobber i nyhetsorganisasjoner som NBC News, The Associated Press, The Miami Herald and The Wall Street Journal, og er i dag såkalt KI Lead i det internasjonale journalistnettverket Online News Organization.

Lørdag morgen åpnet han Skup-konferansens andre dag i Tønsberg med å svare på spørsmålet: Vil KI redde journalistikken eller ødelegge den?

Og som alltid er svaret mer komplisert enn spørsmålet, men Cheung er ikke i tvil om at det er essensielt at nyhetsorganisasjoner tar i bruk og forstår kunstig intelligens.

- Med kunstig intelligens har vi en mulighet til å videreutvikle journalistikken. Hvis vi ikke tar KI i bruk fordi vi venter på å få retningslinjer på plass, eller fordi vi er redde for at KI skal forsterke desinformasjon, så blir vi stående og debattere mens nye bølger av produkter rulles ut til forbrukerne, sier han.

Cheungs tese er at KI vil gjøre journalister til «sensemakers».

- KI vil levere data, mønstre og unntak, og vi som journalister vil tolke dem og gjøre verden forståelig. Ikke bare speile verden, men forklare den og gi den kontekst, sier han.

I Norden er det stor uenighet mellom de største mediehusene om hvordan de skal forholde seg til de store KI-selskapene. Torsdag denne uken gikk Bonnier News-sjef hardt ut mot Schibsted for å ha inngått en kommersiell avtale som innebærer at OpenAI får tilgang på journalistikken deres.

Bonnier News mener den nordiske mediebransjen bør en felles front mot KI-selskapene og avstå fra å dele innhold med dem.

Les mer: Bonnier-sjefen tordner mot Schibsted: - Risikerer å bli kanonføde

Paul Cheung ser absolutt fordeler med å inngå samarbeid med OpenAI og lignende selskaper.

- Hvis jeg var et medieselskap ville jeg inngått en avtale, ikke for å få betalt, men for å forstå hva de gjør med innholdet mitt og til hvilket formål, sier han.

- Hvis ikke forstår hvordan de bruker innholdet vårt for å skape en multimilliard-industri, så vet vi ikke hva vi forhandler om, legger han til.

- Men risikerer mediebransjen å bli satt på sidelinjen hvis leserne går til KI-selskapene for å få oversikt over hva som skjer?

- Bransjen kan bli satt på sidelinjen hvis vi ikke proaktivt tenker på hvilke nye opplevelser vi skal utvikle for publikummet vårt

Les også: Tinius-topp slår tilbake mot Bonnier etter KI-refs: - Sponset av Google

- Nyanser av grått

Han bruker Perplexity – en søkemotor bygget på kunstig intelligens – som et eksempel.

- Perplexity er mer eller mindre en avis med et søkemotor-grensesnitt. Hvorfor har ikke Schibsted laget et norsk svar på Perplexity? Fordi vi ikke tenker på brukeropplevelsen til forbrukerne.

- Er KI-selskapene en venn eller fiende?

- Det er nyanser av grått. Hvis jeg var et medieselskap, ville jeg investert i et KI-selskap eller inngått et partnerskap med et mindre KI-selskap for å se hva de kan gjøre

Les mer fra Skup-konferansen: Her er Borg Høiby-sakene redaktørene angrer på: - Har publisert for mye

KI-rådgiver om nordisk mediekrangel: - Bransjen kan bli satt på sidelinjen