JP/Politiken-sjef advarer: - Må revurdere avhengigheten til teknologiselskapene

STOCKHOLM (Kampanje): Men Stig Ørskov vil ikke felle en hard dom over Schibsteds omstridte avtale med OpenAI.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

- Jeg kan godt skjønne at Schibsted vil inngå et partnerskap med OpenAI. Jeg er usikker på om det er klokt på innholdssiden, men på teknologisiden kan jeg godt forstå det, sier administrerende direktør Stig Ørskov i det danske mediekonsernet JP/Politiken Media Group.

Schibsteds avtale med KI-plattformen OpenAI har rystet det svenske mediemarkedet og var et stort tema på mediekonferansen Media Summit i Stockholm torsdag forrige uke.

Bonnier News-sjef Anders Eriksson brukte anledningen til å gå hardt ut mot sine norske konkurrenter i Schibsted, som han mener kan ende opp som «kanonføde» i et kappløp mellom USA og Kina.

Les mer fra Media Summit: Bonnier-sjefen tordner mot Schibsted: - Risikerer å bli kanonføde

Stig Ørskov vil ikke felle en like knallhard dom over avtalen, i hvert fall ikke den delen som handler om teknologi.

- Jeg tror det er viktig å se nyansert på det. Når det gjelder beskyttelsen av våre innholdsrettigheter, så tror jeg det er avgjørende at vi utnytter våre kollektive muskler sammen. At vi står sammen for å sikre at vi blir riktig kompensert for våre rettigheter, sier han.

- Når det gjelder alle mulige utviklingsprosjekter, om de er med OpenAI, Google eller Microsoft, så er jeg en stor tilhenger av at mediehusene kan gå inn og utnytte verktøyene som finnes der.

Ørskov har nemlig ingen tro på at man vil lykkes med å utvikle egne språkmodeller i Norden.

- Men jeg tror vi kommer til å bli ekstremt dyktige til å anvende dem. Vi har mennesker i organisasjonen som kribler i fingrene og som har lyst til å kaste seg over dem.

- Konsolideringer er et godt tegn

Den danske medielederen inntok selv scenen på Media Summit i Stockholm for å snakke om konsolideringen i det nordiske mediebransjen. De siste årene har bransjen vært preget av flere store oppkjøp og lanseringer. Schibsted har som kjent nylig kjøpt svenske TV4 og Amedia har kjøpte Berlingske Media i Danmark. 

Les også: Amedia får 2.500 ansatte i Norden: - Hatt lyst til å kjøpe Berlingske siden 2012

JP/Politiken Media Group har på sin side inntatt både Norge og Sverige med WatchMedier. For noen uker siden ble det kjent at WatchMedier kjøper nisjemediene Medier24 og Kom24 her hjemme.

- Konsolideringen vi ser akkurat nå er egentlig et godt tegn, sier Ørskov og fortsetter:

- Grunnen til at vi nå i større grad går inn i andre nordiske land, er jo at vi har finansielle muskler til å utvikle oss, men vi har utfordringer med å vokse i egne geografier.

Han får støtte fra Polaris Media-sjef Per Axel Koch, som stadig kjøper seg opp i svenske Stampen Media.

- Det nordiske markedet er utrolig spennende. Det er mye som går bra og så må vi bare jobber for at det skal gå enda bedre, sa han fra scenen.

At Amedia inntar det danske markedet med full styrke gjennom kjøpet av Berlingske Media, er derfor bare en fordel for JP/Politiken, argumenterer Stig Ørskov.

- Jeg gleder meg over at vi i Danmark får nyte godt av erfaringen av en norsk medievirksomhet som faktisk har klart å knekke koden på digitalt innholdssalg. Det tror jeg grunnleggende er godt for hele bransjen.

Les også: Tinius-topp slår tilbake mot Bonnier etter KI-refs: - Sponset av Google

Mediemøte:

Polaris Media-sjef Per Axel Koch (i midten) og JP/Politiken-sjef Stig Ørskov står midt oppe i en stor konsolideringsbølge på det norske mediemarkedet. Foto: Dag Robert Jerijervi

- Et stort dilemma

Konsolideringen er også et tydelig svar på en stor teknologisk utfordring, mener han, og et stort behov for å utvikle en teknologisk infrastruktur.

- Det skjer mye rundt oss nå, ikke minst i USA, og mange av selskapene vi snakker om er amerikanske. Hvordan bør vi forholde oss til det?

- Vi er nødt til å revurdere avhengigheten vi har til mange amerikanske teknologiselskaper. Vi må rekalibrere risikobildet vårt. Det er vanskelig å si hvilke konsekvenser det får på nåværende tidspunkt.

- Og jeg forutsetter også at politikerne tar stilling til om vi Europa kan ha en situasjon hvor amerikanske virksomheter i så stor grad kontrollerer informasjonsinfrastrukturen i Europa. Det må vi diskutere i tiden fremover.

- I USA endrer dette seg over natten. Bruker vi for lang tid på å finne ut av dette? 

- Demokratiske beslutningsprosesser er vanskelige, og vi står overfor et USA med en president som tar i bruk presidentordre. Det er to forskjellige beslutningsregimer, men du får ikke meg til å si at vi ikke skal ha ordentlige og grundige demokratiske prosesser. Men det er klart, det er et stort dilemma.

JP/Politiken-sjef advarer: - Må revurdere avhengigheten til teknologiselskapene