Derfor mener Anfo-sjefen at tech-gigantene vinner reklamekampen: - For vanskelig

- Annonsemiljøet er ikke alltid slik det bør være, sier daglig leder Jan Morten Drange.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Avtroppende leder i Anfo, Jan Morten Drange, blir ikke så overrasket når han får presentert Grou Ms prognoser for reklamemarkedet i 2025 av Kampanje. De viser at Google, Meta, Snapchat og TikTok er i ferd med å passere 50 prosent av det totale reklamemarkedet.

- At en håndfull aktører, og da er vi snille, tar en så stor del av både Norges og verdens reklame- og mediemarked, er skremmende. Ikke minst i lys av at kontrollmekanismer og kontroll på skadelig innhold er på nedadgående fra de samme gigantene, sier Drange og fortsetter:

- Annonsemiljøet er ikke alltid slik det bør være, og hva vi bør forvente. Vi legger en betydelig pott hos aktører som ikke alltid er bevisst det ansvaret som kommer med slike posisjoner.

Les også: Nye sjokktall viser at tech-gigantene snart tar halve det norske reklamemarkedet

- Et av de store paradoksene

Da Anfo høsten 2023 slapp undersøkelsen «Den store annonsørrapporten» kom det frem at 91 prosent av norske annonsører mente det var viktig at norske medier hadde en positiv utvikling.

I samme undersøkelse mente 74 prosent av annonsørene at det var problematisk at Meta og Google ikke betaler skatt i Norge. Likevel spiser disse tech-gigantene mer og mer av annonsemarkedet, ifølge de ferske prognosene.

Les også: Norske annonsører med klar beskjed til tech-gigantene: - Problem at de ikke betaler skatt i Norge

- Hvordan kan man best beskrive denne situasjonen?

- Dette er et av de store paradoksene i vår bransje. Man heier på norske redaktørstyrte media, men velger fortsatt å kjøpe hos tech-gigantene. Jeg tror årsaken er, og her er nok en del av mine medievenner litt uenig med meg, at det er for vanskelig å kjøpe lokale alternativer, sier Drange.

Han fortsetter:

- Kjøpsmodellene blir for vanskelige og for mange, i forhold til tech-gigantens svært enkle modeller. Som vi har sagt også tidligere, her er vi samme båt, både annonsører, media og mediebyråer. Det hjelper ikke å skylde på hverandre. Ønsker vi et skifte til eksempelvis andre effektive, lokale redaktørstyrte varianter kan det la seg gjøre. Men kjøpsmodellene må forenkles.

Les også: MBL-leder om sjokktallene: - All grunn til å etterlyse politisk handling

- Enkelt å handle

Da Kampanje omtalte tallene tirsdag fortalte forhandlingsdirektør i GroupM, Jarle Thalberg, at tech-gigantene dro inn store summer på små annonsører.

- Omsetningen til de store annonsørene er bare en liten del av totalpakken. Det er veldig mange mindre aktører, og mange bekker små utgjør store tall, spesielt når veldig mange går inn og bruke mindre beløp, sa Thalberg tirsdag.

Les også: Slår alarm etter nye reklametall om tech-gigantene: - Går kaldt nedover ryggen

Dette mønsteret er også noe Drange ser. Han ser på tech-gigantenes enkle selvbetjeningsløsninger som sentrale.

- Er det lurt av annonsørene å legge alle disse pengene hos tech-selskapene?

- Her er svaret selvsagt nei. Tech-gigantene har imidlertid klart å bygge posisjoner med enkle selvbetjeningsløsninger og produkter som har fått en ekstrem global appell hos store og små annonsører. Det er summen av millioner av mindre aktører som kjøper selv som gjør at summene blir såpass gigantiske, sier Drange.

Han legger til at bevisstheten antakeligvis er høyere blant de største og mest profesjonelle aktørene hva angår bruk av tech-gigantene som annonseflate.

- Det er enkelt å handle og man opplever effekten som god nok. For annonsører flest er jo effekt av våre investeringer viktigste prioritet. Det kan godt hende andre valg ville vært minst like gode, men de blir vanskeligere å kjøpe, sier Drange.

Derfor mener Anfo-sjefen at tech-gigantene vinner reklamekampen: - For vanskelig