Her er Borg Høiby-sakene redaktørene angrer på: - Har publisert for mye

Se og Hør-redaktøren tar selvkritikk på Skup-konferansen. - Vi har ikke bare gjort bra ting.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Under Skup-konferansens første dag gikk Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen gjennom kjendisbladets dekning av alt som har skjedd rundt kronprinsesse Mette-Marits sønn Marius Borg Høiby. Andersen fortalte at det hele startet natt til 4. august da sjefredaktøren fikk tilsendt et lydopptak fra en leilighet på Frogner som ble tatt opp på «sjokknatten» som det heter på Se og Hør-språket.

- Det var ganske dramatisk og da satte vi i gang og begynte å jobbe, sier Andersen.

Nå har det gått åtte måneder siden saken sprakk og på Skup var det rom for ettertanke.

- Vi har ikke bare gjort bra ting. Det har vært gjort saker som ikke har vært bra også og da har vi lagt oss flate, sier Andersen.

- Har publisert for mange saker

Se og Hør måtte blant annet beklage et oppslag om at prinsesse Ingrid Alexandra forlenget førstegangstjenesten for å skjermes fra Marius Borg Høiby. Det ble senere avvist av kongehuset.

- Det viser hvor vanskelig det er å drive med lukkede kilder. Å jobbe med kongestoff er vanskelig og det er andre rammebetingelser rundt kongehuset i o med at de ikke er en del av offentlighetsloven, sier Andersen.

Omfanget av antall saker tar også Andersen selvkritikk for.

- Har vi publisert for mange saker? Svaret på det er ja. Vi har publisert t saker som ikke bringer noe nytt til torgs, og det er saker vi har skrevet som er for konstaterende, sier Se og Hør-redaktøren.

Andersen forsvarte imidlertid den nærgående dekningen av Marius Borg Høiby på tur i Danmark og Italia og det mange mente var «snikfotografering» utenfor Skaugum. 

Identifiseringen av flere Borg Høibys kjærester og kjærestene til andre medlemmer av kronprinsfamilien mente Se og Hør også er en del av dekningen av kongehuset.

- Kongestoff handler om å følge de personlige relasjonene i kongefamilien, sier Ulf André Andersen.

Les mer: Se og Hør-sjefen vil gi Marius Borg Høiby råd - går ut mot advokat i åpent brev

Blir utfordret:

VG-sjef Gard Steiro blir utfordret av rådgiver og mediekritiker Eva Sannum på Skup-konferansen fredag. Hun mener det samlede medietrykket i Marius Borg Høiby-saken er for stort. Foto: Eivor Eriksen

- Skal ikke fotfølge Marius Borg Høiby

At nyhetsdekningen har vært enorm, er det ingen tvil om. Bare i løpet av sakens 13 første dager i august ble det publisert 938 oppslag i redaksjonelle medier om Marius Borg Høiby. 72 oppslag om dagen.

- Når et medlem av kongefamilien er involvert i en så alvorlig sak, så er det en enorm nyhetssak. Så jeg er ikke overrasket over disse tallene, sier sjefredaktør Gard Steiro i VG.

Selv om VG har fulgt saken tett, har de ikke vært like tett på Borg Høiby som Se og Hør, med unntak av Borg Høibys tur til Italia i slutten av august i fjor. Der var også Se og Hør på plass, men VG-sjefen kunne skryte på seg at de var på et tidligere fly.

- Etter det bestemte vi oss for at vi ikke kommer til å fotfølge Marius Borg Høiby. Vi må konsentrere oss om to ting. Det ene er straffesaken og det andre er kongehusets håndtering. Han må kunne leve livet sitt uten at vi dokumenterer hvert skritt, sier Gard Steiro.

Les mer: - Filmingen av Marius Borg Høiby på bar i Italia er et foreløpig bunnpunkt i dekningen

- Hadde lite offentlig interesse

Nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten sier de er opptatt av å følge straffesaken og belyse den. Men de har også meldt om mindre hendelser, som da Høiby forrige uke fikk tilbake førerkortet.

- Den saken diskuterte vi. Vi meldte at han har mistet førerkortet, og vi må også skrive om det som er fordelaktig, og det er det jo når han får tilbake lappen, sier Strøm-Gundersen.

VG valgte ikke å skrive om denne episoden.

- Senker vi terskelen veldig lavt, kommer vi til å skrive så mye at belastningen blir helt enorm. Det velges bort en del saker og vinklinger fordi trykket blir for stort om vi skal skrive absolutt alt. Førerkorthistorien er ikke det mest vesentlige, sier Steiro.

Men han har hatt andre saker på trykk han gjerne skulle vært foruten. Få dager etter at saken sprakk VG meldte at politiet hadde sikret seg en utvidet blodprøve av Marius Borg Høiby.

- Det var et eksempel på at nyhetsterskelen var for lav. Det hadde lite offentlig interesse.

Har valgt ulike linjer:

VGs sjefredaktør Gard Steiro (til venstre) og Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen konkurrerer på kongestoff, men har valgt ulike linjer for hvordan de dekker familien. Foto: Eivor Eriksen

Skal fortsatt ligge tett på

Selv om Se og Hør-redaktøren mener de har publisert for mange saker om Marius Borg Høiby, kan han ikke love at trykket blir mindre fremover.

- Det kommer litt an på hva som skjer, men vi prøver å ligge tett på fortsatt. Nå har vi akkurat skrevet om at politiet sitter på 300-400 bilder, altså store bildematerialer som de vil analysere. Det kommer litt an på hva som kommer ut av det til slutt, sier Andersen til Kampanje.

- Men vil dere være litt mer forsiktige nå? 

- Nei, vi følger ikke Marius Borg Høiby så tett som vi gjorde i begynnelsen, men når ting skjer vil vi være tett på. 

- Har du snakket med Marius noen gang om denne saken?

- Nei, ikke i forbindelse med dette, men jeg har snakket med Marius Borg Høiby opp igjennom hans liv. Det har jeg gjort.

Her er Borg Høiby-sakene redaktørene angrer på: - Har publisert for mye