Ni år etter at Zetland ble etablert i Danmark fremstår mediehuset som en oppskrift på hvordan man kan lykkes i å få unge voksne til å betale for nyheter. I dag har Zetland 55.000 betalende kunder og rett under halvparten – 45 prosent – er i 20- og 30-årene.
Zetland publiserer ikke mye hver dag. De starter med seks minutter med dagens overskrifter og følger opp med to reportasjer. Halv fire på ettermiddagen avsluttes dagen med et dypdykk i dagens viktigste nyhetssak. Alt de publiserer kan både leses og lyttes til, men tallenes tale er tydelig: Åtte av ti lytter til innholdet.
- Vår ambisjon er å være en venn i turbulente og forvirrende tider. Hovedoppgaven er ikke bare å gi informasjon, men å hjelpe folk med å gjøre fornuftige valg når det kommer til hva de skal bruke tid på, og hva de ikke skal bruke tid på, sa sjefredaktør Lea Korsgaard i Zetland da hun gjestet mediekonferansen Media Summit i Stockholm forrige uke.
Hun oppsummerer mediehuset som styrt av lyd, håndplukket innhold og med «vidunderlig teknologi» i sentrum.
- Våre konkurrenter er Spotify, Linkedin og Netflix. Alle slags digitale verktøy eller medier du har lyst til å bruke tid og penger på, sier hun.
Les mer: JP/Politiken-sjef advarer: - Må revurdere avhengigheten til teknologiselskapene
Zetland står også bak transkriberingsappen Good Tape, som er populær blant journalsiter, og som er skilt ut i et eget selskap. Hele Zetland-konsernet hadde i 2024 en totalomsetning på 50 millioner danske kroner og et resultat på fire millioner kroner.
I fjor utvidet Zetland til Finland med lansering av Uusi Juttu – som kan oversettes til «Den nye greien» - og nå står Norge for tur.
- Vi vil fylle Zetland-formede hull i andre mediemarkeder og vi tror Norge kan være et morsomt og interessant marked, så får vi se hvor vi går videre derfra, sier Korsgaard.
Det er flere grunner til at det er Norge, og ikke Sverige, som er neste land på listen.
- Når vi ser på det norske markedet, så ser vi mange gode medier, virkelig veldrevne medier, og det er stor betalingsvillighet i Norge, men vi ser ingen medier som ligner helt på Zetland, sier Korsgaard til Kampanje.
- Markedssituasjonen i Sverige er litt vanskeligere. Ikke mye vanskeligere, men litt, legger hun til.
Fikk du med deg denne saken fra Media Summit? Bonnier-sjefen tordner mot Schibsted: - Risikerer å bli kanonføde