Bonnier-sjefen tordner mot Schibsted: - Risikerer å bli kanonføde

STOCKHOLM (Kampanje): Schibsteds avtale med OpenAI skaper splid i den nordiske mediebransjen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Schibsteds avtale med OpenAI har rystet den svenske mediebransjen, og det har aldri vært tydeligere enn på mediekonferansen Media Summit i Stockholm torsdag. Der gik Bonnier News-sjef Anders Eriksson hardt ut mot det norske mediekonsernets avgjørelse om å inngå et samarbeid med den amerikanske KI-giganten.

Samarbeidet innebærer at Schibsted skal integrere medieselskapets journalistikk i OpenAIs tjenester. Mediekonsernet vil også få tilgang til OpenAIs innsikt og ny teknologi.

- Det pågår et kappløp om å ta posisjoner innen kunstig intelligens, også mellom USA og Kina, og vi risikerer å bli kanonføde i dette, sa Eriksson fra scenen torsdag, med tydelig referanse til Schibsteds avtale.

Kanskje møtte blikket hans også blikket til konsernsjef Siv Juvik Tveitnes i Schibsted. Hun satt i hvert fall langt foran i salen i Vinterträdgården på Grand Hotel.

Eriksson mener dette ikke er noe mindre enn et overlevelsesspørsmål for mediehusene.

- Dette henger sammen med utviklingen vi ser i USA. Verdens ledende land har en antidemokratisk ledelse med sterke innslag av fascisme, og som driver en slagkraftig «America First»-agenda. Der er det lydighet som gjelder, og det gjelder også teknologiplattformene, sier han.

I dette bildet mener Eriksson at den nordiske mediebransjen burde ha stått sammen om å avvise KI-plattformenes ønske om å sikre seg tilgang til innholdet deres.

- Vår fremtid bygger på å ha direkte relasjon til våre lesere og den får vi ikke av å bygge på KI-aktører. Alle må ta sine egne avgjørelser, alle har rett til å gjøre det, men i et bransjeperspektiv, er timingen veldig ulykkelig.

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

Les også: ChatGPT-avtale sikrer Schibsted-journalister millioner: - Redder ikke mediebransjen

- Må forberede oss på at det blir mye verre

Overfor Kampanje understreker Bonnier News-sjefen at Schibsted er den eneste medieaktøren i Norden som har inngått en slik avtale.

- Jeg tror at sånn som situasjonen er nå, så er det viktigere å hevde vår opphavsrett og avstå, enn å forsøke å få til en avtale som kan gi noen slanter. Jeg har ingen anelse om hvor mye penger Schibsted har fått, men jeg går utfra at det er titalls millioner kroner. Kanskje hundretalls også. Men det er likevel småpenger sammenlignet med våre totale inntekter og det vi investerer i vårt innhold, sier Anders Eriksson.

- Vi ser at de amerikanske teknologiselskapene knytter seg tett opp mot Trump-regjeringen. Har den nordiske mediebransjen klart å ta innover seg hva som faktisk har skjedd i USA siden Trump tok over?

- Det er vanskelig å svare på, men jeg tror at det er mange som ikke forstår omfanget av hva som faktisk foregår. I mange tilfeller kan man tenke at man er paranoid og at det ikke er så farlig. Jeg tror vi må forberede oss på at det blir mye verre enn vi noen gang kan forestille oss.

Det er samtidig ikke noen hemmelighet at Bonnier News har et omfattende samarbeid med Google.

- Betyr dette at Bonnier News får et mer anstrengt forhold til Google? De er jo en del av dette bildet?

- Vi har et godt samarbeid med Google, men vi gir jo ikke bort noe av innholdet vårt. Vi samarbeider om teknologi og produktene deres. Men jeg tror dette blir utfordrende for Google også. Sånn som jeg tolker det er de ikke blant selskapene som gladelig følger utviklingen, men de har kanskje ikke noe valg.

- Hva baserer du det på?

- Det er min personlige oppfatning. Det er ikke faktabasert. Men man kan se på hva som skjer, og X og Elon Musk ligger selvfølgelig i forkant, og Meta og Zuckerberg var veldig raske med å stille seg bak Trump. Jeg opplever ikke at Google er like entusiastiske, men de har kanskje ikke noe valg, og det kommer absolutt til å åpne for problemstillinger i Bonnier.

Sterkt kritisk:

Bonnier News-sjef Anders Eriksson er både administrerende direktør i Bonnier News og styreleder i Sveriges svar på Mediebedriftenes landsforening, der Schibsted er representert. Foto: Dag Robert Jerijervi

- Han gikk hardt ut

Schibsted-sjefen er godt kjent med kritikken fra Bonnier News-sjefen, som også er styreleder i Tidningsutgiverna (TU), Sveriges svar på Mediebedriftenes landsforening, der Schibsted også er representert.

Men hun var neppe helt forberedt på den svært klare talen fra Anders Eriksson på Media Summit torsdag.

- Han gikk hardt ut på scenen. Det vil jeg si, sier Siv Juvik Tveitnes til Kampanje.

- Han advarer om at Schibsted kan bli kanonføde i en krig mellom USA og Kina?

- Ja, og det er jeg helt uenig i. Jeg tror vi er helt enige i at det er utrolig skremmende at lederne av de største teknologiselskapene står på første rekke i innsettelsen av Trump. Samtidig så er avtalen Schibsted har inngått med OpenAI basert på legale og kommersielle termer. Vi har inngått en avtale med et selskap, og ikke med en enkelt person eller politisk bevegelse.

Les også: Schibsted dobler omsetningen etter TV-kjøp: - En stor endring

Tett mellom toppene:

Administrerende direktør Stig Ørskov i JP/Politikens Hus løper på konsernsjef Siv Juvik Tveitnes i Schibsted i en pause på Media Summit. Foto: Dag Robert Jerijervi

Schibsted-sjefen synes nordiske forhandlinger går for treigt

Schibsteds holdning er at det er viktig at redaktørstyrt innhold er tilgjengelig på KI-plattformene, forteller hun.

- Dette kommer til å påvirke oss i stor grad. Vi må lene oss inn. Vi må forstå dette her og i denne avtalen har vi knesatt det viktige prinsippet om at vi får betalt for innholdet vårt. Vi får sitte rundt bordet og lære av dette, også om hvordan innholdet vårt presterer på denne plattformen.

- Anders Eriksson mener den nordiske mediebransjen burde stått sammen og sagt nei ti KI-plattformene. Hvorfor er ikke det lurt?

- Vi mener ikke det er riktig på nåværende tidspunkt. Vi er nødt til å lene oss inn. Vi er nødt til å forstå hva dette er.

Schibsted-sjefen mener de nordiske forhandlingene går for treigt.

- Om vi skulle ha forhandlet om disse avtalene kollektivt, så hadde det tatt mange år før vi hadde kommet til mål.  Vi har sitte i mange måneder, bare Schibsted, for å få dette til. Vi mener at læringen vi kommer til å få ut av dette vil være veldig viktig, og det er kunnskap vi skal dele med resten av bransjen.

- Overhodet ikke naive

Schibsted-sjefen håper ikke uenigheten vil svekke det nordiske samarbeidet i bransjen.

- Jeg håper at vi skal stå sammen om flere store spørsmål. Men det er klart at Anders er administrerende direktør for et av de største medieselskapene i Norden, men han er også styreleder i TU. Dette er diskusjoner vi har hatt og jeg mener han gikk veldig hardt ut på scenen.

- For hardt?

- Jeg mener han gikk hardt ut på scenen. Men her er vi uenige.

- Hører du han som Bonnier-sjef eller styreleder i TU?

- Han er jo på scenen i dag som sjef for Bonnier, men samtidig er han styreleder i TU, og jeg tenker jo på hvilken rolle han har når han uttaler seg her.

- Er Schibsted naive for det som skjer i USA, og at Trump-administrasjonen har inntatt en fiendtlig holdning, både til redaktørstyrte medier og til Europa, samtidig som vi vet hvor tett teknologiselskapene er tilknyttet administrasjonen?

- Overhodet ikke. Vi er ikke mer naive enn noen andre. Det er mange medieselskaper som bruker for eksempel Google fra ende til ende i alt de holder på med. I det siste så har vi hørt at Google går ut og sier at de ikke ser noe verdi av medie- og nyhetsinnhold. Det er jo også en holdning å ha med seg, sier Tveitnes.

- Vi mener nyhetsinnhold har en utrolig stor verdi inn i disse plattformene, og det ønsker vi å bli kompensert for, og det blir vi med OpenAI i alle fall, legger hun til.

Det for øvrig Bonnier News og deres publikasjoner Dagens Industri og Dagens Media som står bak konferansen Media Summit.

Bonnier-sjefen tordner mot Schibsted: - Risikerer å bli kanonføde