Annonsører raser mot nytt reklameforbud – nå kan saken havne i Brüssel

- Det er så slett håndverk, sier jurist.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Forrige uke landet regjeringen på den nye forskriften som forbyr markedsføring av usunn mat og drikke mot barn og unge opp til 18 år. De siste elleve årene har annonsørene selv regulert markesdsføring mot barn og unge gjennom sitt selvreguleringsorgan MFU. Nå blir regelverket langt strengere, og matprodukter man kanskje ikke tenker på som direkte usunne, som makrell i tomat og leverpostei, kan også rammes av forbudet. 

Det har satt sinnene i kok hos en rekke annonsører og interesseorganisasjoner. Underveis i utarbeidelsen har forbudet fått passet sitt påskrevet en rekke ganger. Nå når forskriften endelig er her, sliter flere med å forstå hvordan de skal innrette seg og etter det Kampanje forstår kan forskriften bli trukket for ESA for å være i strid med EØS-avtalen.

Forskriften er svært uklar, er den tydelige beskjeden fra Elisabeth Aandstad Ekheim.

Hun er kommunikasjonsdirektør i Orkla Snacks som har kjente merkevarer som Kims, Nidar og Stratos i porteføljen. Som kjent vil det nye lovverket gjøre det forbudt å reklamere for disse produktene til barn og unge. Hvor skillelinjen går mellom hva som appelerer til 17-åringer og eksempelvis hva som treffer 25-åringer, er en av konfliktlinjene med tanke på den nye forskriften.

- Det gjør det utfordrende å vurdere hva som faktisk vil være lov, og om eller hvordan vi må endre vår markedsføring, fortsetter Aandsstad Ekheim.

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

Hun forteller at hun opplever at flere aktører er av samme oppfatning. 

- Vi er allerede veldig bevisste på å unngå markedsføring som er særlig rettet mot barn og unge, så dette er ikke noe nytt for oss. Det er helt klart for oss at forskriften går lenger enn det og vi jobber nå med å få oversikt og forstå hva den innebærer.

Husker du ikke Stratos-filmen  til Nidar. Du kan se den på nytt her.

Usikkert om reklamekonsepter må vrakes

Om flere annonsører nå må trekke reklamekampanjer er fortsatt uvisst, og Orklas kommunikasjonsdirektør er klar på at de ikke vet hva forskriften faktisk vil medføre. 

I pressemeldingen som tikket ut fra regjeringens lokaler sist uke, sto det blant annet at produkter som godteri, is og energidrikk omfattes av forbudet. Men også andre produkter kan være omfattet, slik som frokostblanding, yoghurt og hurtigmat. 

- Vi ser at det vil være flere sentrale spørsmål vi ikke klarer å konkludere på med særlig grad av sikkerhet, kommenterer Aandstad Ekheim.

- Må dere eksempelvis vurdere det nye Stratos-konseptet man lanserte med Anti i fjor høst?

- Vi jobber nå med å få oversikt og forstå forskriften, svarer Elisabeth.

Iskremprodusenten Hennig Olsen som også er en av annonsørene som vil rammes, sier det enda er for tidlig å uttale seg. 

- Ettersom forskriften nettopp er publisert, arbeider vi nå med å sette oss gruding inn i denne. VI kan derfro ikke uttale oss på nåværenede tidspunkt, skriver Hennig Olsens markedsdirektlør, Marianne Høly Erikstad i en SMS til Kampanje.

Les også: Stratos-kua har blitt «sassy» tenåring: - Hun er vår ledestjerne

Kampanje har uten hell forsøkt å komme i kontakt med Tine. Meieriprodusenten har en rekke produkter som også kan blir rammet av det nye forbudet. 

Lite imponert:

Advokat i ANFO, Carsten Gunnarstorp, er lite imponert over regjeringens arbeid med den nye reklame-forskriften.

Vil gi regjeringen kamp

Advokat i Anfo, Carsten Gunnarstorp, sier det er «store problemer med regelverket» regjeringen nå har lagt frem.

- Dette er så slett håndverk at forskriften mest sannsynlig er i strid med EØS-avtalen. Artig egentlig - at regjeringssamarbeidet med Sp ryker fordi Ap er så opptatt av å etterleve EØS-avtalen, og så gir Ap blaffen i den i neste sving, sier Gunnarstorp til Kampanje.

Han forteller at det er et betydelig engasjement fra deres medlemmer i saken. 

- Ikke fordi de har så veldig lyst til å markedsføre matvarer overfor barn, men fordi de er bekymret for at regler som er ment for å beskytte barn gir begrensninger på markedsføringstiltak overfor voksne. 

- På hvilken måte da?

- Virkningen av at definisjoner av barn er opp til 18 år er at aldersgrensen smitter oppover i alder, fordi markedsføringstiltak mot voksne kan ha like så god appell blant ungdommer. Vi vurderer det slik at det vil bli nærmest umulig å skille mellom tiltak mot voksne og tiltak som «særlig kan appellere» til eldre ungdom. 

- Følgen av dette er at annonsørene står i fare for å få bøter for markedsføringstiltak der de ønsker å nå den voksne befolkningen. Dette kunne vært løst ved at det var ett regelsett for barn og et annet et for ungdommer slik at det skulle mer til for å kunne felles etter regelverket for ungdommer.

Han forteller at de nå vurderer å ta forskriften til ESA.

- Ja, og det har også kommet oss for øret at ESA er i gang på eget initiativ, men det er ikke en opplysning jeg kan bekrefte. 

Annonsører raser mot nytt reklameforbud – nå kan saken havne i Brüssel