Advarer norske medier foran valgkampen: - Podkaster setter stadig oftere dagsorden

Medieanalytiker tror podkaster kan komme til å spille en viktigere rolle i årets valgkamp. - Kan fort bli en konkurrent, sier NRK-programleder Sigrid Sollund.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

- Podkaster kommer til å bli prioritert høyere blant politikere, og andre som søker innflytelse i valgkampen, enn ved tidligere valg, sier seniorrådgiver i Kantar Media, Nils Petter Strømmen til Kampanje.

Les også: – Norske podkaster står sterkt

Tidligere har vi hatt både «TV-valget» (John F. Kennedy vant valget i 1960) og det første «sosiale medier-valget» (Barack Obama vant valget i 2008), men da Donald Trump og Kamala Harris prioriterte å være gjester hos henholdsvis Joe Rogan og «Call Her Daddy»-programleder Alex Cooper, var det mange som mente at valget i 2024 var podkastens gjennombrudd og at vi fikk det første «podkastvalget». Over 50 millioner mennesker fikk med seg Trumps opptreden hos Rogan. 

- Blir årets valgkamp i Norge også et «podkastvalg»?

- Jeg tror vi kommer til å ha mange offentlige samtaler og mange ekkokamre også blir det politikernes ansvar å bygge broer gjennom de ulike flatene og mellom de ulike ekkokamrene. Det er sånn vi kan nå gjennom lydmuren, sier Arbeiderpartiets Kamzy Gunaratnam til Kampanje.

Les også: Flere lytter mer på podkast - men betalingsviljen synker

Ap-politikeren sitter til daglig på Stortinget og lader opp til den kommende valgkampen. Innimellom slagene tok hun seg også tid til å være med på Kommunikasjonsdagens store årskonferanse for å snakke om medienes rolle i valgkampen.

- Deltar du selv i mange podkaster?

- Jeg deltar når jeg blir spurt, men vi er et stort parti der alle blir invitert rundt. Til slutt politikken som er den viktigste, sier hun.

Les også: Nådeløs dom over USA-dekningen - halvparten mener det blir for mye Trump

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

- Har vokst frem de siste årene

Noen av de største og oftest siterte podkastene i Norge i dag på utsiden av mediehusene er «Wolfgang Wees Uncut», «Mímir og Marsdal - den venstrevridde podkasten» og podkasten «Ness» med programleder Ole Asbjørn Ness. Selv om lyttertallene er lave i den store sammenheng selv og mediehusenes egne nyhetspodkaster troner på toppen over landet mest populære, er dette podkaster som alle har både gjennomslagskraft og som tiltrekker seg norske politikere. Det slår Nils Petter Strømmen i Kantar Media fast.

- Nyhetspodkaster som «Oppdatert» og «Forklart» har blitt blant Norges største podkaster, samtidig som podkaster med politisk innhold - og slagside - har vokst frem de siste årene, sier Strømmen til Kampanje.

Han er på Kommunikasjonsforeningens store årskonferanse for å delta i en debatt om kanalkaoset og de tradisjonelle medienes posisjon på mediemarkedet i Norge i dag i lys av den kommende valgkampen.

- I dag kan du nå frem til mange potensielle velgere gjennom podkaster. I tillegg setter de stadig oftere dagsorden i redaksjonelle medier, samtidig som videoklipp kan brukes videre som innhold i egne sosiale medier, sier Strømmen.

Les også: Sjokkmålinger tenner valgkampgnisten i Ap: - Det var shotting i baren

Kanalkaos:

Kommunikasjonsforeningen inviterte til debatt om «kanalkaoset». Her fra venstre Sigrid Sollund i NRK, Grunde Almeland (V), Kamzy Gunaratnam (Ap), Nils-Petter Strømmen fra Kantar og moderator Anne-Lise Mørch von der Fehr. Foto: Eivor Eriksen.

- Kan fort bli konkurrenter

Profilert programleder i «Dagsnytt 18» på NRK, Sigrid Sollund, har naturlig nok fått med seg fremveksten av podkaster utenfor de store mediehusene. Hun deltok også i debatten til Kommunikasjonsforeningen.

- Blir de nye podkastene utenfor mediehusene konkurrenter av et program som «Dagsnytt 18»?

- Ja, det kan de fort bli, og særlig hvis folk bare velger disse podkastene og ikke den offentlige samtalen slik vi kjenner den fra redaktørstyrte medier, sier Sollund til Kampanje.

Hun leder i dag en av Norges største debattflater med sine timelange programmer hver dag på NRK Radio og NRK TV der hun intervjuer gjester fra både politikk, media, akademia og næringsliv og diskutererer de mest aktuelle sakene.

- Vi ser at noen kilder som vi prøver å få i studio, heller velger å bare være hos podkaster hvor de kan snakke uavbrutt i to timer. Men hvis gjestene ikke får kritiske spørsmål eller møter motstand så er jo det et problem ikke bare for NRK og de store mediene, men også for demokratiet. Da mister vi meningsbrytningen og det synes jeg er problematisk, sier Sollund.

- Tror du valgkampen i år blir valgkampen der partilederne går til podkastene også?

- Nei, jeg tror ikke det, og jeg tror i hvert fall ikke at de velger oss bort. Men jeg ser at det begynner å bli noen politikere som er med som gjester i disse podkastene, sier Sollund.

Politiker stiller opp i podkaster

Hos Kommunikasjonsforeningen var også Ventstre-politiker Grunde Almeland. Han mener det er en vesentlig forskjell «mellom norsk og amerikansk mediekultur».

- Amerikanske store medier er i mye større grad blitt ensrettet mot enkeltpartier og der CNN og Fox står på hver sin side, så har vi fortsatt et mediemangfold i Norge og er på et helt annet sted når det kommer til pressefrihet, sier han.

Almaland tror derfor redaktørstyrte medier også vil stå sterkt i valgkampen i år.

- Jeg tror at i dette valget så vil fortsatt den største andelen av befolkningen ha tillit og tro på det som kommer fra redaktørstyrte medier og at det i mye større grad vil definere debatten i motsetning til USA der de som er usikre opplever at de ikke får gode svar av  CNN og Fox, sier han,

- Er du selv med i podkaster?

- Ja,  jeg er med i noen podkaster og takker gjerne ja hvis det passer. Men podkaster dominerer ikke hverdagen min verken som lytter eller det jeg bruker tid på som politiker, sier han.

Les også: Droppet reklamebyrå i jakten på nytt slagord - her er teamet som skal sikre Høyre valgseieren

Tror på NRK-besøk:

NRK-programleder Sigrid Sollund tror politikerne kommer til å besøke henne i Dagsnytt 18-studioet denne valgkampen også. Her sammen med Kamzy Gunaratnam, Grunde Almeland og Nils-Petter Strømmen. Foto: Eivor Eriksen.

Advarer norske medier foran valgkampen: - Podkaster setter stadig oftere dagsorden