Her er årets største TV-suksess på NRK: - Vi nektet å gi oss

Milliontallene renner for «A-laget» som er NRKs største TV-suksess i år. Men TV-produksjonsselskapet måtte imidlertid kjempe hardt for å få serien på lufta.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

- Vi falt umiddelbart for formatet. Det var varmt, ekte og overraskende, sier Sandra Hafsahl til Kampanje.

Hun er utviklingssjef og produsent i produksjonsselskapet Monster, som står bak seersuksessen «A-laget» på NRK. I 2022 så hun originalutgaven «Les rencontres du Papotin», i Cannes sammen med kollega og produsent Ingrid Wevang, og begge falt pladask for portrettserien der kjente profiler stilles til veggs.

Les rencontres du Papotin er den franske originaltittelen, mens i flere engelskspråklige land er serien kjent under programtittelen «The A Talks», som også er inspirasjonen bak tittelen til «A-laget» her hjemme i Norge.

- Med de filterløse og ærlige spørsmålene til reporterne, kommer vi ikke bare tettere på den kjente profilen, men vi får et innblikk i reporternes unike perspektiver, erfaringer og tanker. Og samtalen som oppstår blir ofte både morsom, overraskende og tankevekkende, sier Hafsahl.

Les også: TV-sjefene peker ut høydepunktene for 2025: - Det blir fantastisk

- Deilig, forfriskende og herlig ekte

I «A-laget» blir det avsløringer, latter og tårer når 30 reportere med ulike funksjonsvariasjoner stiller kjente profiler til veggs med kritiske, overraskende og filterløse spørsmål. Programmet er satt sammen av reportere fra blant annet Smiløkka og Dissimilis, i tillegg til andre tilrettelagte bedrifter i Østlandsområdet. Omkring halvparten av reporterne kommer fra Smiløkka i Vestfold, som er en bedrift for personer med ulike tilretteleggingsbehov. Serien er produsert av Monster for NRK.

Først ut var statsminister Jonas Gahr Støre, som blant annet ble spurt om han har badet i penger, krigen i Ukraina, rot i egen regjering, og om han har spist reinsdyr.

- Vi overraskes stadig på researchmøtene av reporternes evne til å tenke utenfor boksen og deres tanker om innganger til de ulike temaene. Det er noe deilig, forfriskende og herlig ekte med ufiltrerte og uforutsigbare spørsmål, og vi elsker at de tør å stille kjendisene både overraskende, men også dønn ærlige spørsmål, sier Wevang.

Men da ideen om «A-laget» ble bragt på banen til NRK våren 2022, ble det kontant avslag.

- Sånn er det ofte i TV-bransjen, men da må man bare ikke gi seg. Noen ganger handler det bare om timing, selv om ideen er god, sier Hafsahl.

Hun sier hun tror NRK likte prosjektet.

- Men akkurat da vi pitsjet ideen var bransjen midt i tøffe budsjettkutt og mange beinharde prioriteringer måtte tas. Men vi hadde så klokkertro på ideen at vi nektet å gi oss, og bestemte oss for å prøve på nytt på et senere tidspunkt, forklarer Hafsahl.

Våren 2024 ble det ja fra NRK, og allerede i april samme år, var A-lagets reportere i gang med treningen innen journalistikk og TV-produksjon.

Førstemann ut:

Statsminister Jonas Gahr Støre, var A-lagets første gjest og fikk en god blanding spørsmål i en litt annerledes spørretime. Foto: Monster

- Rom for å være sårbar

«A-laget» hadde premiere 27. desember i fjor og etter kort tid hadde nesten 700.000 fått med seg «grillingen» av statsminister Jonas Gahr Støre. Nå har dette tallet vokst til 1.242.000 og er den andre mest sette episoden i sesongen.

Støre må derimot se seg «slått» av episoden med Herman Flesvig som har passert halvannen million seere med sine 1.506.000 seere. Alle episodene har bikket den magiske milliongrensen med god margin, og serien har et snitt på solide 1.230.000 seere. Etter Støre og Flesvig, ønsket A-laget velkommen til Fredrik Solvang og Else Kåss Furuseth.

«A-laget» er det mest sette programmet på NRK så langt i 2025. Både Hafsahl og Wevang i Monster, tror «A-lage»t slår ekstra godt an hos publikum fordi programmet byr på raushet og varme i et stadig dystrere nyhetsbilde.

- Noe av det fine med serien er hvordan gjesten blir en del av gjengen hvor det er gjensidig respekt og rom for å være sårbar. Og der både latter og gråt er en naturlig del av samtalen sier Wevang.

Mest sett:

Episoden med Herman Flesvig er så langt den mest sette av A-laget med over halvannen million seere. Foto: Monster

- Ikke overraskende publikumsfavoritter

Jan Egil Ådland, som tidligere var redaksjonsleder i eksternavdelingen i NRK, tok over som TV-sjef i august 2024. Han bekrefter at «A-laget» ble pitsjet to ganger før programmet ble en del av kanalen.

- Vi er veldig glade for at dette flotte formatet endte opp hos oss. Eksternredaksjonen som jobber for å skaffe NRK det beste innholdet fra den norske produksjonsbransjen, så tidlig potensialet i «A-laget», og våren 2024 var timingen riktig, forklarer han.

Så langt i år er «A-laget det mest strømmede programmet på NRK TV. På en god andreplass finner vi «Team Pølsa» som også har vært en ellevill seersuksess for NRK.

- Det er ikke overraskende at serier som «A-laget» og «Team Pølsa» blir publikumsfavoritter. De vekker følelser fordi de handler om mennesker, er varme og har deltakere vi heier på. I en verden som kan føles hard og kald, trenger vi å kjenne på håp, glede og samhold. Noe begge disse seriene innfrir, sier Ådland.

Les også: NRK-suksess fremskyndes: - En haug med forespørsler

God stemning:

- Dette er mye røffere enn jeg trodde, utbryter en lattermild Else Kåss Furuseth etter at en av A-lagets reportere har avslørt en av hennes hemmeligheter. Foto: Monster

Jobber med sesong to

Allerede i begynnelsen av januar kunne NRK bekrefte at det blir mer «A-laget». Og i disse dager er produksjonen med sesong to så vidt i gang.

- Vi er utrolig glade for responsen fra publikum, og vi synes det er ekstra hyggelig at reporterne våre blir trukket frem. I tillegg er det mange som synes det er gøy å se helt nye sider av profilene, som på sporty vis blir grillet med overraskende og helt ufiltrerte spørsmål, sier Wevang.

A-laget treffer godt blant unge seere.

- I tillegg til at A-laget når så bredt ut, er det ekstra gøy at det treffer så godt blant de unge og lever sitt eget liv i sosiale medier, der unge har laget egne klipp som går viralt. Vi ser et stort engasjement blant unge mennesker, og det har en egen verdi når det baserer seg på et så hjertevarmt innhold som det vi finner i A-laget, sier prosjektredaktør for A-laget, Marie Sjo til Kampanje.

Det er foreløpig ikke bekreftet gjester eller satt en premieredato for den andre sesongen, men det eneste som er sikkert er at gjengen med reportere fra den første sesongen blir med videre.

- Vi har jobbet med reporterne siden april i fjor og det har vært en spennende og intensiv prosess. I over et halvt år før innspilling i fjor hadde vi ukentlig møter og vi har sett en enorm utvikling hos alle sammen. Det er reporterne som virkelig er stjernene i serien, avslutter Hafsahl.

Her er årets største TV-suksess på NRK: - Vi nektet å gi oss