- Aldersdiskriminering er soleklart den mest utbredte formen for diskriminering

Fredrik Fornes mener den gammeldagse CV-en må skrinlegges og at vi burde gjøre som danskene.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Onsdag skrev Kampanje om Merethe Brunsell (63), som mistet jobben som prosjektleder på nyåret i fjor, etter en nedbemanning i Tante Randi. Selv med nesten 40 års erfaring gikk jobbjakten trått for Brunsell, som i en alder av 63 år og søkte jobber både i og utenfor reklamebransjen. Først etter et halvt år som jobbsøker med utallige søknader og avslag – kom den etterlengtede telefonen fra reklamebyrået The&Partnership, som kunne tilby Brunsell jobb som prosjektleder.

- Plutselig hadde jeg tegnet ny kontrakt. Det var midt i fellesferien på bursdagen min da jeg fylte 63. Det ble en fin bursdag, minnes Brunsell.

Les mer: Merethe Brunsell (63) mistet jobben i reklamebransjen – slik kjempet hun seg tilbake i fast jobb

At det er utfordrende for eldre å finne seg ny jobb – er gammelt nytt for hodejeger Merete Mandt Larsen. Hun kjenner seg igjen i problemstillingen og forteller om flere fra 50 årsalderen som sliter med å finne seg jobb – til tross for lang erfaring.

 - Det er et sykdomstegn at det nesten bare er Kjetil Try som får lov til å jobbe ut arbeidslivet og gå av med pensjon. De fleste slutter når de er rundt 50 år og begynner som meg med rekruttering, rådgivning eller går inn i det offentlige, sa Mandt Larsen til Kampanje onsdag.

Hun er skråsikker at det fortsatt foregår aldersdiskriminering i bransjen, selv om det er ulovlig.

- Jeg tror det går under radaren. Mange tar det ikke opp. Man vil ikke være et problem fordi man blir diskriminert, og det gjelder også folk som er i nedbemanningsprosesser. 

Les også: Hodejeger mener bransjen driver med diskriminering: - Et sykdomstegn

- Stor mismatch mellom det som sies og det som praktiseres

En annen som allerede har engasjert seg i aldersdebatten i arbeidslivet er tidligere journalist, kommunikasjonssjef og LinkedIn-profil Fredrik Fornes. For et par år siden år siden delte han historien om moren sin på 56 år som var på jobbjakt på LinkedIn. Innlegget gikk viralt og fikk raskt flere hundre tusen visninger, og flere så nok for seg at moren kunne velge og vrake blant jobber hun var kvalifisert til - men slik gikk det ikke.

Etter mye søking endte hun opp med to telefoner angående jobber i helt andre deler av Norge enn byen hun var bosatt i. Det endte til slutt med at hun ga opp jobbjakten. Fornes utelukker ikke at det var alderen som felte henne.

- Hun søkte på flere jobber hun var mer enn kvalifisert til, men uten å få svar. Man kan jo aldri si helt sikkert, men jeg tror det er stor sannsynlighet at hun ble aldersdiskriminert ettersom hun var godt kvalifisert for de jobbene hun søkte, sier Fornes til Kampanje.

De siste fem årene har Fornes engasjert seg sterkt og snakket høyt om rekrutteringsprosesser og stillingsannonser hvor det bes om unaturlig mange kvalifikasjoner. Han er ikke overrasket over historien til Merethe Brunsell (63), som Kampanje skrev om onsdag morgen.

- Nei, dessverre. Vi ser det stadig igjen i forskning og bransjerapporter om arbeidslivet at det er en stor mismatch mellom det som sies og det som praktiseres. Flere ledere uttrykker stor begeistring for å ha seniorer i selskapet, men når de blir spurt om de ville hentet inn flere – er svaret nei, sier Fornes.

Tall fra Kreativt Forum viser at bare seks prosent av alle som jobber i Byrå-Norge er 59 år eller eldre: - Det er en hektisk bransje å jobbe i

- Vi må skrinlegge den gammeldagse CV-en

Fornes mener aldersdiskriminering henger sammen med fordommer mange har mot den eldre garde.

- Mange tenker at eldre ikke lenger er kreative eller innovative. Vi snakker om enten alderisme eller aldersdiskriminering. Alderisme handler om holdninger mange har mot en bestemt aldersgruppe om at eldre for eksempel er trege, lite kreative eller lite energiske. Men dette er langt ifra sannheten. Det er rart at folk glemmer all erfaringen eldre stiller med og at de ofte er mye mer lojale ansatte som har mindre fravær og er bedre til å løse konflikter fordi de har mer livs- og arbeidserfaring.

Ifølge en rapport fra NyAnalyse og Vivens på oppdrag fra Senter for seniorpolitikk (SSP), kommer det frem at vi kan få en vekst i yrkesaktivitet på 9,2 prosent, hvis folk er i jobb ett år lenger.

- Aldersdiskriminering er soleklart den mest utbredte formen for diskriminering, og sannsynligvis den minst omtalte. Vi snakker mye om mangfold, men glemmer at alder burde være med i den diskusjonen. Jeg kunne ønske at vi fulgte Canada og Danmark, hvor det er ulovlig å spørre om alder i rekruttering.

Fornes mener fødselsdato på CV er det første som bør fjernes.

- Vi må skrinlegge den gammeldagse CV-en hvor man må opplyse om hvilket år man ble født. Det har ingen hensikt og gir bare folk mulighet til å forhåndsdømme basert på alder.

Fornes har også en oppfordring til eldre på jobbjakt.

- Vær forsiktig med å skrive at du for eksempel har 40 års erfaring. Da gir man folk muligheten til å forhåndsdømme deg basert på noe som er helt irrelevant. La heller erfaring og kompetanse skinne gjennom, og ikke beklag eller forsvar lang erfaring. Jeg ser at mange eldre søkere ofte nærmest beklager at de søker jobber og skriver «på tross av alderen …». Ikke gå i fellen. Husk at du er en like god jobbsøker som alle andre med masse å by på. Det skal man aldri beklage!

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

- Aldersdiskriminering er soleklart den mest utbredte formen for diskriminering