Støtter Viaplays kamp mot passord-deling: - Tapper industrien

Viaplay-sjef Jørgen Madsen Lindemann vil ha distributørene med på laget når de går etter kontodelerne. - Vi erkjenner at det er et bransjeproblem, sier pressesjefen i Telenor.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Tirsdag la Viaplay frem resultatene for årets første kvartal. I fremleggelsen ga Viaplay-sjef, Jørgen Madsen Lindemann uttrykk for at selskapet nå skal gå til kamp mot abonnenter som deler kontoen sin med andre.

- Vi må finne ut hvordan vi skal håndtere deling av passord. Det er en stor sak for industrien og for et selskap som oss med produkter som i snitt gir store inntekter per bruker, sa Madsen Lindemann og estimerte med at så mange som en tredjedel av Viaplay-abonnentene har delt kontodetaljer med andre.

- Dette tar vekk en stor andel av vår potensielle marginer og er rett og slett ikke rettferdig, fortsatte Lindemann.

Les også: Viaplay-tap på nesten 500 millioner kroner - slår hardt ned på kontodeling

Pressesjef i Telenor, Anders Krokan, sier til Kampanje at de anerkjenner at passord-deling er en utfordring som de «må se nærmere på som bransje».

- Generelt er det slik at all type misbruk av innhold tapper industrien for finansieringsevne til å kjøpe innhold og tilgjengeliggjøre dette for våre brukere. Misbruk er dermed ikke bare negativt for oss distributørene, men også kundene fordi det går utover investeringene som sikrer produktutvikling, gode kundeopplevelser, mye spennende innhold og kvalitet i kundereiser, sier Krokan.

- Er passord-deling et så stort problem som Viaplay-sjefen legger det frem til å være?

 - Vi erkjenner at det er et bransjeproblem, men vi har ikke innsyn i hvor hardt ulike aktører rammes.

- Er dette noe dere har pratet med Viaplay om?

- Det er naturlig for oss å ha gode diskusjoner med andre aktører om relevante bransjeutfordringer som dette.

Les også: TV 2 går til angrep mot 300.000 pirat-seere – fotballtopper skremt av tyvtittingen

Støtter Viaplay:

Anders Krokan, pressesjef i Telenor, forteller at selskapenes finansieringsevne går ned når kontoene deles. Det går også utover publikum. Foto: Telenor.

- Ser til konkurrentene

På resultatpresentasjonen sammenlignet Madsen Lindemann kontodeling med å kjøpe en billett til en kinoforestilling der publikum på vei ut gir billetten til noen andre som kan se den samme filmen gratis, før også denne personen gir billetten videre til en tredje publikummer.

- Det er vanskelig å drive en forretning når det skjer. Vi har derfor lansert flere initiativer for å redusere flere samtidige livestrømmer innenfor sport og vi vil spørre alle som deler kontoene sine om å betale for å abonnere og bli kunde, sier han.

- Dette har vist seg suksessfullt og redusert andelen som deler med 80 prosent på eventbasis, legger han til.

Nå vil han lanserer flere initiativer denne sommeren.

- Vi ser på hva konkurrentene våre gjør så vi kan ta oss riktig betalt for produktene våre, sier han.

Han sier Viaplay allerede i sommer vil innføre et prinsipp i alle selskapets markeder om at en valgfri «home device» må verifiseres i hjemmet og dermed effektivt blokkere all deling utenfor husets fire vegger.

Andre selskaper som har uttalt at de vil kontodeling til livs, er Netflix. De har gitt brukerne mulighet til å dele på Netflix-kontoen mot et tillegg i pris.

Les også: Netflix vil ha slutt på at husholdninger deler kontoer

Støtter Viaplays kamp mot passord-deling: - Tapper industrien