Se og Hør-sjefen langer ut mot VG etter kontraktsavsløring: - En kardinalsynd

Se og Hør tar et oppgjør med VG på journalistkonferansen Skup. I sentrum for konflikten står Durek Verrett, taushetserklæringer og eksklusive bildeavtaler.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Dag Robert Jerijervi Journalist

- Jeg må få takke VG for at vi har fått stor oppmerksomhet. Det er blitt mer interesse rundt vår virksomhet i det siste og det liker vi, sier sjefredaktøren i Se og Hør, Ulf «Uffe» André Andersen.

På den store journalistkonferansen Skup benyttet Se og Hørs sjefredaktør anledningen til å fyre av noen verbale stikk til konkurrenten VG etter at Schibsted-avisen den siste uken har hatt flere oppslag om bladets hemmelige kontrakter, betalingsjournalistikk og personlige agendaer i kjendisbladets dekning av sjamanen Durek Verett. VG har blant annet skrevet at Se og Hør har betalt moren til Durek Verrett for å stille opp for kjendisbladets fotograf. Det har gitt Se og Hør oppslag som «Sviktet av Durek» og «Hvorfor får jeg ikke møte Märtha?».

Det var for å snakke om «Se og Hørs metode» at Se og Hør og Andersen var invitert til Skup. Det er en metode som ofte er gjenstand for kritikk og debatt i både pressen og i offentligheten.
  
- For meg er sladder fellesskap, det er noe alle er opptatt av, det er noe som forener oss, forklarte Andersen.  

Men Se og Hør-redaktøren lot ikke sjansen gå fra seg til å slå tilbake mot konkurrenten VG.

- Dette er ikke et angrep på VG. Det eneste som er viktig for meg er å gi et innblikk i hvilke rammevilkår vi jobber under, sa Andersen.

- VG bryter Vær Varsom-plakaten

Se og Hør-redaktøren mener å vite at flere av kildene VG har snakket med i sakene om Se og Hør er underlagt taushetserklæringer som begrenser hva de kan si om Märtha Louise og Durek Verrett. Dette mener han også VG må vite, og når VG ikke opplyser om det i sakene om Se og Hør, fører de leserne bak lyset ifølge Andersen.

- Kan det være slik at VG ikke stiller spørsmålet? I så fall er det en kardinalsynd, sa Andersen fra scenen i Tønsberg.

Se og Hør-redaktøren anklager VG for selv å bedrive journalistikk som bryter med prinsippene i pressens egen etikkplakat og som bekjemper ytringsfriheten.

- Jeg har ikke noe imot at VG gjør kritisk journalistikk mot oss, men vi mener VG bryter Vær Varsom-plakatens punkt 1.3 (om å verne om ytringsfriheten, red. anm.) og 3.2 (om kildekritikk). Det er nesten «Bamsegutt», sa Andersen.

«Bamsegutt»-saken er en referanse til en av de største presseskandalene i år der NRK i en dokumentarserie unnlot å opplyse om bakenforliggende forhold som var relevant for saken.

Følger med:

Sjefredaktør Gard Steiro og etikkredaktør Anders Sooth Knutsen i VG satt på andre rad da Se og Hør-redaktøren gikk til motangrep på avisen. Foto: Eivor Eriksen

- Tar kun fokus bort fra Se og Hørs metoder

Se og Hør-sjefen kom med flere påstander om VGs journalistikk fra scenen som utløser samtidig imøtegåelse fra VG. Sjefredaktør Gard Steiro, som var til stede på seansen, ønsket ikke å bruke muligheten da han fikk den servert direkte fra Andersen i spørsmålsrunden etter foredraget.

- Vi skal bruke litt tid til å fordøye tilbakemeldingene og så tar vi det etter hvert. Jeg vil snakke med reporterne før vi kommenterer alt som blir sagt her, sa VG-sjefen.

Dagen derpå er etikkredaktør Anders Sooth Knutsen trygg på at VG ikke har underslått informasjon som er relevant for leserne i denne saken og at journalistikken deres står støtt.

- Utspillet fra redaktøren i Se og Hør tar kun fokus bort fra det artiklene handler om: Se og Hørs metoder og kontrakt med Durek Verrets mor, sier han til Kampanje.

Sooth Knutsen legger til at VGs artikler bygger på en rekke muntlige og skriftlige kilder.

- Våre journalister har i arbeidet med saken ikke møtt noen forsøk på å legge føringer fra intervjuobjekter. Jeg kan ikke se at eventuelle taushetserkæringer har særlig relevans for det som kommer frem om Se og Hørs arbeidsmetoder i VGs artikler.

- Normalt å beskytte dem på denne måten

Kampanje har fått bekreftet fra prinsesse Märtha Louises manager Carina Scheele Carlsen at noen i kretsen rundt prinsessen og Durek Verrett i USA har signert taushetserklæringer, men vi vet ikke hvem det gjelder.

- Dette har de (Märtha Louise og Durek Verrett, red. anm.) vært åpne om tidligere. Ukulturen med å kjøpe intervjuer er veldig utbredt i USA, og derfor er det normalt og nødvendig å beskytte både dem og vennene deres på den måten. I Norge er det annerledes, med noen unntak, og derfor har heller ikke deres venner og bekjente i Norge signert slike avtaler, skriver hun i en tekstmelding.

Manageren er kritisk til utfallet fra Se og Hør-sjefen.

- Det er ironisk at det nå er et blad fra Norge, ikke USA, som demonstrerer hvorfor det er nødvendig med slike avtaler, og samtidig kritiserer dem for å ha dem.

Durek Verretts tidligere manager, Simon Eriksen Valvik, avviser at han har skrevet under på en taushetserklæring. TV 2 har skrevet at Eriksen Valvik har vært en pådriver for et oppgjør med Se og Hørs metoder og at den tidligere manageren var med da VG intervjuet Durek Verretts søsken i USA.

- Jeg har ikke signert noen form for taushetserklæring som begrenser hva jeg kan si om Durek Verrett, sier Eriksen Valvik og legger til:

- Se og Hør har prøvd å verve meg, men jeg har sagt tydelig nei. Jeg tipper det er derfor de prøver seg. De er ikke vant til folk med integritet, som ikke kan kjøpes.

Frilansjournalist:

Frilansjournalist Lars Gautneb er den som har skrevet mange av sakene Se og Hør har publisert om Durek Veretts familie. Gautneb var også en av serieskaperne bak Exit. Foto: Eivor Eriksen.

- Skjønner at VG skriver kritisk om oss

Salvene fra Andersen kommer etter en uke der VG har kjørt hardt mot kjendisbladets metoder. Sist helg publiserte VG en større sak der avisen blant annet skriver at Dureks mor er på kontrakt med Se og Hør og at journalisten som har skrevet sakene, frilanser Lars Gautneb, er en venn av den nå avdøde tidligere ektemannen til prinsesse Märtha Louise, Ari Behn.

VG mente også å vite at frilansjournalist Lars Gautneb skal ha en personlig agenda i saken ettersom han var venn med Behn. Når Kampanje treffer Gautneb på Skup er det en lite snakkesalig frilansjournalist.

- Jeg kan ikke gå inn i det, sier frilansjournalist Lars Gautneb til Kampanje.

Gautneb var også en av manusforfatterne bak suksess-serien «Exit». Hvorvidt han har hatt en agenda med sakene sine ønsker han ikke å kommentere.

- Hva synes du om oppslagene i VG?  

- Jeg skjønner at VG skriver kritisk om oss og det er helt OK, sier han.

Sjefredaktøren i Se og Hør, UIf André Andersen, mener det er «helt søkt» å knytte Gautnebs relasjon til Ari Behn med dekningen av Durek.

Tar selvkritikk på to punkter

Sjefredaktøren i Se og Hør hadde frem til i dag så langt forsvart seg med at ukebladets «eneste agenda» er å ha den beste journalistikken om kongehuset. Forsider om kongehuset er blant det som selger aller best, har Se og Hørs sjefredaktør tidligere uttalt til Kampanje.

Men på et par punkter tok Ulf André Andersen selvkritikk. Han mener det kan være et problem at kildene ikke forstår at det er bildene Se og Hør, betaler for, ikke artiklene. Selv om dette skal være spesifisert i en kontrakt.

Han åpner også for at de kan opplyse leserne sine om at ukebladet har betalt for bilder.

- Jeg vet ikke hvordan vi skal løse det, men jeg skjønner at det kan være en problemstilling, sier Andersen til Kampanje.

- Kommer dere til å merke dette tydelig i artiklene?

- Det kan hende det er måten vi skal gjøre det på. Vi må tenke litt på det.

Det er ikke første gang Se og Hør er i hardt vær på grunn av sin journalistiske praksis. Tilbake i tid pleide daværende Se og Hør-journalist Håvard Melnæs tett kontakt med kronprinsesse Mette-Marits far, Sven O. Høiby, og skal angivelig ha betalt for intervjuer og informasjon. I 2007 ga Melnæs ut boken «En helt vanlig dag på jobben» om arbeidsmetodene i Se og Hør. Boken førte til en stor oppvask både internt i mediehuset Aller Media, som gir ut kjendisbladet. Også i pressekretser ble praksisen strammet inn og i dag er hovedregelen at pressen ikke skal betale kilder, fordi det kan få folk til å gjøre eller si ting de ellers ikke ville gjort.

Se og Hør-sjefen langer ut mot VG etter kontraktsavsløring: - En kardinalsynd