Orkla hardt ut mot Freia i retten: - Det handler om snylting

Sjokoladestriden mellom merkevaregigantene begynte mandag.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Mandag møtte Orkla Confectionary & Snacks og Mondelez i Oslo tingrett for den første av totalt tre dager i den bitre «sjokolade-striden» mellom Stratos og Boble Melkesjokolade.

Orkla-eide Nidar mener Freia-eide Mondelez har etterlignet deres Stratos – som ble lansert tilbake i 1936. Stridens kjerne er at Orkla mener Freia har etterlignet og tjent på å legge seg for tett opptil Stratos´ blåfargede emballasje, og at navnet Boble spiller for mye på deres slagord; «Bobler av glede».

Boble som i dag er den neste mest solgte sjokoladen i Norge, kom først i butikkhyllene i 2000 – den gang under navnet Porøs, før den ble lansert som Boble i 2012, og senere tatt av markedet – før Boble på nytt ble relansert høsten 2023.

Les mer: Orkla og Freia i bitter sjokolade-strid: - Uting når norske merkevarer kopierer hverandre

Kommunikasjonsdirektør i Mondelez, Øyvind Olufsen beskriver relanseringen av Boble som tidenes relansering for Freia, og en kjempesuksess.

- Det er først og fremst fordi det er en innmari god sjokolade. Og det at så mange kjøper Boble betyr jo at folk har ønsket et alternativ, sier Olufsen til Kampanje.

- En vellykket relansering har ingenting med emballasje, design eller uttrykk å gjøre?

- Altså, vi har et veldig fint emballasje-design. Og det er ingen kopi av Stratos. Så nei, jeg tror rett og slett at det er fordi folk liker sjokoladen vår, slår kommunikasjonsdirektøren i Mondelez fast.

Hver sin front:

Advokat Lill Grimstad (F.V.), representerer Mondelez i saken. Her i samtale med advokat Ida Gjessing, som representerer Orkla. Foto: Anette Johansen-Desjardin

- Boble er ikke «Stratos-blå»

Olufsen og Mondelez deler absolutt ikke Orklas syn om at emballasjene ligner for mye på hverandre, og avkrefter enhver påstand om at de har forsøkt å kopiere Orkla og Stratos for å forvirre forbrukerne til å velge feil sjokolade.

- Boble er ikke «Stratos-blå». Den har en blåfarge som er komplementærfargen til hovedfargen vår – som jo er gul. Og blåfargen er en komplementærfarge for å understreke at Boble er en melkesjokolade med luft. Vi har bevisst laget en sjokolade som står på egne ben der hovedfargen er gul. Og det mener vi kommer tydelig frem når man ser disse sjokoladeplatene ved siden av hverandre. Nettopp at de er ulike.

- Freia har ikke – og har aldri hatt – og kommer heller aldri til å ha behov for å kopiere Orkla sine sjokolader, sier Olufsen.

I retten la Orkla blant annet frem en henvendelse fra en forbruker som pekte på likheten mellom Stratos og Boble – og at vedkommende lenge trodde at Boble var et produkt fra Stratos. Orkla mener det viser at forvekslingsfaren er høy – noe Olufsen i Mondelez avviser på det sterkeste.

- Vi har enproduksjonskapasitet på flere millioner sjokolader i året. At Orkla har lagt frem en eller to som har tatt feil – det får stå for deres regning. Hvis du ser dem i kartong i butikk - så er det umulig å ta feil, sier han.

Som ventet la Mondelez ned påstand om frifinnelse, samt at Orkla erstatter deres sakskostnader på slutten av dagen.

Mondelez:

Kommunikasjonssjef i Mondelez, Øyvind Olufsen, holder opp de to sjokoladene som utgjør stridens kjerne og mener det er umulig å ta feil av de to. Mandag var han til stede i tingretten under første dag i merkevarestriden mellom Mondelez og Orkla Confectionary & Snacks. Foto: Anette Johansen-Desjardin.

- Det handler om snylting

Orkla ønsker forbud mot salg og markedsføring av Boble, samt at all Boble med dagens emballasje trekkes tilbake, og viser til brudd på markedsføringsloven og varemerkeloven. De står fast ved at Mondelez har oppnådd flere konkurransefortrinn ved å blant annet bruke blått i emballasjen sin for å etterligne Stratos og deres assosiasjoner til fargen som de mener er innarbeidet over tid.

- Det handler om snylting, sier Marketing Director i Orkla, Julie Undlien Wisth, til Kampanje.

Sammen med kommunikasjonsdirektør Elisabeth Aandstad Ekheim og resten av det fremmøtte Orkla-teamet, ser de frem til å få saken avgjort i retten i løpet av de neste dagene.

Orkla understreker at de mener det er uproblematisk at Mondelez har laget en porøs sjokolade som konkurrer mot Stratos, men at innpakningen og navnet smaker dårlig og bryter med god forretningsskikk.

- Men de må finne sitt eget uttrykk og konkurrere på en fair måtte. Nå bruker de den samme blånyansen på emballasjen og spiller på vårt vekjente slagord, «Bobler av glede», mener Ekheim.

Orklas advokat Nathalie Bailey, i advokatfirmaet GjessingReimers, la frem hvorfor blåfargen har blitt så viktig for Stratos gjennom de siste 87 årene.

- Farger er bevisste handlinger og har svært mye å si for forbrukerne når de skal ta valg. Forskning viser at vi tar mentale snarveier i stressede situasjoner og at farger spiller en stor rolle for de valgene vi tar i underbevisstheten, sa Bailey.

Hun mener Mondelez vanner ut assosiasjoner Orkla har bygget opp gjennom snart 90 år.

Orkla har tidligere søkt om retten til «Stratos-blå», eller fargekoden Pantone 2144C, i Patentstyret og deretter i KIFR (Klagenemda for industrielle rettigheter) – men har fått avslag i begge instanser. De mener likevel at de har oppnådd enerett til blåfargen som et etablert varemerke gjennom innarbeidelse.

Orkla mener blåfargen spiller en avgjørende rolle fordi den kommuniserer direkte med forbruker, og i likhet med andre varemerker har et distinkt og gjenkjennelig særpreg som er avgjørende i salg og markedsføring.

Merkevarestriden fortsetter i tingretten de neste dagene og avsluttes onsdag.

Den «blå sjokoladen»:

Advokat Nathalie Bailey forklarte i retten hvorfor blåfargen er så viktig for Orkla og Stratos. Foto: Anette Johansen-Desjardin

Orkla hardt ut mot Freia i retten: - Det handler om snylting