Koreansk TV-kanal lar seg imponere over Spillet: - Så morsom og interessant

Men «Spillet» er ikke den første seersuksessen TV-kanalen MBC har levert til Norge.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Denne uken møtes den internasjonale TV-industrien på den franske rivieraen for å finne den neste, store TV-suksessen. Et program som har fått mye oppmerksomhet på årets TV-messe i Cannes er realityserien «Spillet». Serien, som opprinnelige er et konsept utviklet i Sør-Korea. Det vises for tiden på TV 2 med svært gode seertall.

- Spillet har absolutt gjort seg bemerket her nede. Seriens suksess fører også til endringer i TV-messes program, sier Mastiff-sjefen Jostein Olseng til Kampanje.

Ifølge Olseng, som for tiden befinner seg i Cannes, gjorde arrangøren MIPTV en endring i programmet på grunn av norske «Spillet». Dermed måtte Olseng og de norske produsentene av serien være med i det som skulle være en ren koreansk sesjon om nye koreanske TV-formatet, bare for å snakke om den norske versjonen.

- Det er utrolig gøy å se oppmerksomheten den norske versjonen av «Spillet» får her.  Vi har forsøkt å gjøre den bredere enn den koreanske orginalen, og den norske versjonen treffer jo også et stort og bredt publikum. Så søndag var den norske versjonen den store snakkisen etter sesjonen inne på Paleet. Suksessen TV 2 har med serien både linjert og på strømming vekker oppsikt og i flere land lukter de nå på å lage sine versjoner etter at TV 2s tall ble kjent, sier Olseng.  

Les også: TV 2-reality mest sett i påsken - Spillet vokser med over 100.000 seere

Etter at vi i desember 2022 pitsjet «Spillet» til TV 2 for tredje gang tok de en aggressiv manøver og sikret seg formatet. Jostein Olseng, Mastiff-sjef

Over 100 personer må til for å lage Spillet

Det er Mastiff som står bak produksjonen av serien som nå går sin seiersgang i Norge. Den har samlet over en million nordmenn foran skjermen, fått svært gode anmeldelser og sanket nominasjoner både til «Gullruten» og «Gullrutens fagpris».

- Hvor mange mennesker er i sving for å lage «Spillet»?

- Rundt 100 personer har jobbet på produksjonen i roller som spenner fra teknikere, grafikere, snekkere, komponist til innholdsfolk. I tillegg kommer TV 2s team og deltagerne, sier han.

Kjendisene som er med er Anette Hoff, Danby ChoiErik ThorstvedtHenrik Fladseth, Herman Dahl, Ida Elise BrochLine AndersenMartha LeivestadMartine LundeSteffen EriksenVictoria Schau og Vidar Magnussen.

Deltagerne blir overvåket av observatørene Harald Eia, Truls SvendsenCathrine FossumAlexandra Joner og Victor Sotberg, som underveis analyserer og synser rundt deltagernes valg.

TV-toppen i TV 2, Trygve Rønningen, sier kanalen har en håndfull personer i gang på produksjonen. 

- Er «Spillet» en dyr serie å lage og har den betalt seg?

- Dette er en kostbar produksjon. Men gitt suksessen, så er den lønnsom for TV 2. Vi er derfor på alle måter strålende fornøyd med produksjonen, sier Rønningen.  

Ryddet scenen:

I en paneldiskusjon om sørkoreanske TV-programmet ble det ryddet plass til både daglig leder i Mastiff, Jostein Olseng, og hans kreative sjef, Hege Vik Hansen. Her sammen med MBC-folkene og programleder David Ciaramella. Foto: Mastiff

- Vekker større interesse for showet

«Spillet» er et programkonsept fra Sør-Korea og er inspirert av den Oscar-vinnende filmen «Parasite».  Sjefen for formatsalg og internasjonale relasjoner i det sørkoreanske TV-kanalen MBC, Jean Hur, sier til Kampanje at de er svært imponert over den norske suksessen og at de liker den norske versjonen svært godt.

- Mange av oss hos MBC fulgte spent med på den første episoden av den norske versjonen og fant den så morsom og interessant, sier Hur.

Hun forteller videre at den norske suksessen fører til økt interesse for formatet internasjonalt.

- Suksessen i Norge har garantert vekket større interesse for showet på det internasjonale markedet, fortsetter han.

Det er ikke første gang produksjonsselskapet fra Sør-Korea leverer en serie som slår an i Norge og internasjonalt. MBC står også bak en annen stor TV-snakkis, nemlig «Maskorama», og den koreanske TV-giganten sier de er takknemlig for jobben som gjøres i Norge.

- Vi takker Mastiff og TV 2 nok en gang for alt det gode arbeidet og den fantastiske prestasjonen det er å lage et så flott show av et MBC-format, sier Hur.

Kunne havnet på en annen TV-kanal

Noen av de store forskjellene på den norske versjonen av «Spillet» og den originale koreanske versjonen er kjendisdeltagerne og den ikoniske kuben som. Oppgavene i den koreanske versjonen er også mye mer kompliserte og IQ-test-baserte enn i den norske.

- Vårt hovedmål var å lage en serie som kunne treffe bredt og være folkelig. Derfor gjorde vi, med tillatelse fra MBC, flere tilpasninger, fortalte Mastiffs daglige leder Jostein Olseng fra scenen i Cannes.

Lederen av panelsamtalen, britiske David Ciaramella, ville vite om det var enkelt å få TV 2 til å kjøpe serien. Da kom det frem at suksess-serien faktisk kunne ha havnet på en annen kanal.

- Vi presenterte formatet til alle de norske kundene, sa Olseng fra scenen.

Han fortalte at det langt ifra var et enkelt salg, fordi serien fremstod veldig annerles enn alt annet man har sett på norsk TV.

- Vi jobbet i nesten ett år med formatet før TV 2 kjøpte serien. Det siste halve året var det to kunder som viste interesse for formatet, men etter at vi i desember 2022 pitsjet «Spillet» til TV 2 for tredje gang tok de en aggressiv manøver og sikret seg formatet, fortalte Olseng.

Til Kampanje sier Olseng at Mastiffs fokus er på den norske serien og sesong 2 som de nå har startet produksjonen av, men at det selvfølgelig er hyggelig at arbeidet legges merke til også internasjonalt.

- Er «Spillet» også god butikk for Mastiff?

- Suksessen gjør det ikke til en bedre butikk for oss, annet at det øker sannsynligheten for en ny sesong.

Kjendistungt:

Kjendiselementet var noe av det nye som ble lagt inn da Mastiff og TV 2 laget en norsk versjon av spillet. Her alle kjendisdeltagerne. Foto: TV 2.

Koreansk TV-kanal lar seg imponere over Spillet: - Så morsom og interessant