PR-topp skal sikre Norges første alpin-VM: - Var ikke vanskelig å be

Etter fem bom håper Narvik at de skal lykkes med å sikre Norge et alpin-VM. - På tide å få et mesterskap til Norge, sier daglig leder for VM-teamet.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Siden 1930-tallet har Norge kjørt inn til mer enn 70 medaljer i alpin-VM. Vi har noen av de mestvinnende utøverne gjennom tidene og er blant de sterkeste alpinnasjonene i verden. Likevel har det aldri blitt arrangert et mesterskap på norsk jord – til tross for flere forsøk.

- Som en av verdens ledende og aller beste alpinnasjoner – er det på tide at vi får et mesterskap til Norge, sier Erik Plener til Kampanje.

Han er daglig leder i Alpin-VM 2029, og sammen med et stjernelag jobber han iherdig for å få alpin-VM i 2029 til norsk jord – og Narvik. Dette er sjette gang Norge har søkt om å bli vertsnasjon for et alpin-VM, og andre gang Narvik har sendt inn søknad. Tidligere har Kvitfjell og Hafjell vært Norges kandidater, uten å nå helt opp.

Drømmen om å få mesterskapet til Narvik begynte allerede i 2016, og to år senere danket Narvik ut både Kvitfjell og Hafjell om å være Norges kandidat som vertskap for alpin-VM i 2027, men måtte til slutt se seg slått av sveitsiske Crans Montana.

- Det er veldig sjelden at man vinner som førstegangssøkende. Det har faktisk kun skjedd én gang tidligere, med Åre i Sverige, forklarer Plener.

Stjernepar:

Norges mestvinnende alpinist Kjetil André Aamodt og tidligere proffsyklist Thor Hushovd, jobber for at alpin-VM i 2029 skal havne i Norge. Her under en World Cup-åpning i Sölden. Foto: Narvik 2029

Får hjelp av verdensstjerner

Da 2027-drømmen brast i mai 2022, begynte arbeidet mot alpin-VM i 2029. Stjernelaget i Narviks VM-styre består blant annet av Norges mestvinnende alpinist gjennom tidende, Kjetil André Aamodt, partner i First House Sigbjørn Aanes og sykkelstjerne Thor Hushovd.

I tillegg til konsernsjef i Nordkraft og styreformann i Narvikfjellet Eirik Frantzen, skipresident Tove Moe Dyrhaug, tidligere skipresident Erik Røste, daglig leder i Arctic Race of Norway Knut-Eirik Dybdal, FIS-medlem Sverre Seeberg, kulturansvarlig i Narvik kommune Lena Hope, og Plener som leder VM-gruppen.

Avgjørelsen om alpin-VM i 2029 skal til Norge, Italia eller Andorra, faller 4. juni under et styremøte i FIS (Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet), på Island. Der skal 21 FIS-medlemmer stemme for enten Narvik, italienske Val Gardena eller Soldeu i Andorra.

- Det er sterke kandidater som gir oss hard og fair konkurranse, men vi vet at Narvik kan gi en helt ny opplevelse med kombinasjonen av fjord, fjell og by på ett og samme sted, sier Plener.

- Det blir noe folk aldri har sett før. Aldri før har Norge arrangert et VM og aldri før har det blitt arrangert et arktisk VM, fortsetter han.

Drømmer om VM:

Fra venstre: Roger Bergersen (administrative oppgaver), Lena Hope, Eirik Frantzen, Erik Plener (daglig leder i Alpin-VM 2029), Knut-Eirik Dybdal, Tove Moe Dyrhaug, Sigbjørn Aanes og Kjetil André Aamodt (foran). Erik Røste og Sverre Seeberg var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Narvik 2029

- Påvirkningsarbeid handler om tillit, kommunikasjon og innpass

De siste 18 månedene har det meste handlet om påvirkningsarbeid for å nå frem til de 21 beslutningstakerne i FIS-styret som avgjør hvem som får alpin-VM i 2029.

- Vi er en stor gruppe som har vært sentrale i dette arbeidet både, i og utenfra alpinmiljøet. Alle bruker sin kompetanse som kan bidra positivt i jobben med å få et verdensmesterskap til norsk jord.

Tidligere proffsyklist Thor Hushovd og alpinlegende Kjetil André Aamodt bidratt til å åpne flere dører for Narvik.

- Påvirkningsarbeid handler om tillit, kommunikasjon og innpass, og det er klart at to verdensstjerner av deres kaliber har gjort det mulig å komme i kontakt med flere.

Aamodt har vært med helt fra starten og er en sterk og respektert stemme i idrettsmiljøet. Hushovd var med noen runder i den første søknadsprosessen og hadde tid og lyst til å bidra inn mot 2029.

- Han er ikke bare kjent fra sykkelsporten, men også et kjent navn i skimiljøet, så han er han helt perfekt for oss og er helt sentral i kommunikasjonsarbeidet. Han er en person som bygger tillit, og når det dreier seg om beslutningstakere vet vi aldri hva de vektlegger, men tillit blir aldri feil. Så vi er veldig glade for at Hushovd hadde lyst og anledning til å engasjere seg.

 

- Et prosjekt som gir energi

I styret sitter også partner og seniorrådgiver i First House Sigbjørn Aanes. Drømmen om alpin-VM er et prosjekt han har jobbet med på fritiden der han representerer sitt engasjement for idretten og Nord-Norge.

- Jeg har alltid hatt et spesielt stort engasjement for Nord-Norge, så jeg var ikke vanskelig å be da jeg fikk spørsmål om å bidra for å få VM til spektakulære Narvik, sier Aanes til Kampanje.

Han er opprinnelig fra Melbu i Hadsel kommune i Nordland fylke, og har vært engasjert siden Narvik søkte om VM i 2027.

- Jeg kom inn på et senere tidspunkt for da arbeidet begynte var jeg statssekretær for Erna Solberg, men allerede den gangen var VM-prosjektet noe jeg syntes var utrolig spennende.

Aanes har tatt med det politiske engasjementet inn i styret, i tillegg til solid kommunikasjonsfaglig erfaring og kompetanse. VM-drømmen har tidvis vært tidkrevende, men helt uproblematisk blitt kombinert ved siden av jobb.

- Jeg har ikke den viktigste rollen, og derfor har min arbeidsmengde variert noe gjennom disse årene, men det er klart at det tidvis har vært krevende. Vi har jobbet både nasjonalt og internasjonalt for å gjøre Narvik til en kandidat, men dette er et prosjekt som virkelig gir energi som jeg er veldig glad for å være en del av.

Aanes har tidligere vært kommunikasjonssjef i Høyre og ble utnevnt som statssekretær for Solberg i 2013. Han hadde ansvar for posisjonering og mediehåndtering rundt den tidligere statsministeren, og var sentral i arbeidet med partiets valgstrategier. I First House jobber han blant annet med politisk analyse, strategi for påvirkning, krisehåndtering og kommunikasjonsstrategi. Hans kompetanse og politiske bakgrunn har kommet godt med i VM-prosjektet.

- Min viktigste rolle i VM-styret har vært innen kommunikasjon, men også en del politisk. På mange måter kan man kalle FIS en politisk organisasjon – og dette prosjektet har krevd en god del politisk strategi, der min styrke ligger. Nå nærmer vi oss en avgjørelse og det jobbes virkelig hardt inn i siste sluttspurt der eneste fokus er å få VM til Norge.

- Skal gjøre alt vi kan for å skape norsk VM-fest i Nord-Norge

Skulle avgjørelsen falle på Norge og Narvik, har regjeringen gitt signal om å bidra med 342 millioner kroner til utbygging av VM-løyper. I tillegg stiller fylkeskommunen og næringslivet opp med økonomisk støtte, hvis Narvik skulle vinne. Så langt har det kostet rundt 30 millioner i arbeidet med de to søknadene.

Og et VM er langt ifra billig. Det er ventet at selve arrangementet vil koste rundt 500 millioner kroner - hvorav et tilskudd fra FIS vil ligge på rundt 400 millioner. Anleggsinvesteringer vil stå for ytterligere 700 millioner kroner.

4. juni faller avgjørelsen i Reykjavik, og skulle Narvik vinne begynner forberedelsene umiddelbart.

- Da vil vi opprette et nytt selskap sammen med Skiforbundet og begynne å hente inn folk til de stillingene vi trenger. I tillegg så kommer vi til å trenge rundt 2500 frivillige, så vi har ingen tid å miste.

Bærekraft står også sentralt for VM-gruppen og har en stor plass i den omfattende søknaden som er sendt inn.

- I utgangspunktet er det ikke grønt å få inn folk fra hele verden til ett sted, men vi skal jobbe for at arrangementet blir så grønt som mulig. Vi har jo absolutt ikke den hotellkapasiteten i Narvik som et VM krever, men vi er i samtaler med flere rederier for å ha skip liggende i havn der folk kan bo under VM-festen, som forsvinner ut av fjorden så fort VM er over.

Plener forsikrer om at det vil jobbes i kulissene helt frem til avgjørelsen faller i juni.

- Hele gruppen og regionen jobber sammen, ikke bare for å få VM til Narvik, men for å få VM til Norge. Dette vil bety utrolig mye for norsk næring og turisme hvis vi klarer å dra dette i land. Så vi skal gjøre alt vi kan for å skape norsk VM-fest i Nord-Norge i 2029.

PR-topp skal sikre Norges første alpin-VM: - Var ikke vanskelig å be