Amedia-redaktører slår tilbake mot Espresso House-stempel: - Subjekt ville hatt stor nytte av et større maskineri

- Jeg tror de færreste vil hevde at Nettavisen og jeg er et typisk eksempel på Espresso House i Amedia eller i norsk media generelt, sier Gunnar Stavrum.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Debatten omkring Amedia, eierkonsentrasjon og pressestøtte fortsatte med ufortrøden styrke i påskeuken da Amedia-direktør Marte Ingul svarte på Subjekt-redaktør Danby Chois karakteristikk av Amedia som Medie-Norges svar på kaffekjeden Espresso House. Hun mente Chois påstander «minner mer om en adjektivfortelling enn en balansert og sannhetssøkende beskrivelse av virkeligheten», men fikk som svar at hun hadde «frekkhetens nådegave».

- Jeg har fulgt med på debatten og for min egen del føler jeg meg ikke truffet. Jeg tror de færreste vil hevde at Nettavisen og jeg er et typisk eksempel på Espresso House i Amedia eller i norsk media generelt, sier Gunnar Stavrum til Kampanje.

Nettavisen-redaktøren sier samtidig at han har sans for Danby Choi og Subjekt.

- Men de er ikke spesielt langt fremme teknologisk og ville hatt stor nytte av å være en del av et større maskineri. Det er ikke det tekniske som har gjort Subjekt til et alternativ, men en profilert redaktør og en vilje til å drive en annen form for journalistikk. Det vil jeg påstå alle redaktører i Amedia har mulighet til. Når du driver med best practice i ulike aviser, vil man gjøre flere av de samme tingene og man kan da oppfattes som likere, men i mine øyne blir man også bedre.

Les mer: - Danby Choi og Amedia slår hverandre i hodet med pressestøtten

- Ville ikke klart å drive KRS uten Amedia

Den profilerte Nettavisen-redaktøren startet også nylig den nye Amedia-avisen KRS i Kristiansand. Det mener han ikke ville vært mulig uten konsernstøtten i ryggen.

- Hadde vi ikke hatt Amedias produksjonsapparat i ryggen ville vi ikke klart å lage ny storbyavis på tre måneder. Det er en fordel for mediemangfoldet at man kan opprette nye aviser og drive de lønnsomt selv i et marked som er tøft, det er plusspunkter som er lett å overse, mener Stavrum.

Redaktøren erkjenner samtidig at Choi har poenger i sin Amedia-kritikk. Denne uken påpekte også Subjekt-redaktøren i Dagsnytt 18 at ingen Amedia-redaktører hadde tatt til motmæle mot kritikken han kom med.

- På et par punkter vil jeg si vi må være åpne for å diskutere ting. Jeg er enig i at det er viktig at redaktørstyrte medier har tydelige redaktører som profilerer og driver avisen, og der redaktøren bestemmer publiseringen og har frihet til å gjøre lokale tilpasninger. Det er et relevant varsel, som jeg synes vi må følge med på.

- Er det ikke alltid like lett med lokale tilpasninger i Amedia?

- Jeg ønsker velkommen muligheten til å gjøre veldig tydelige lokale tilpasninger innenfor logikken om en rasjonell produksjon, som er helt nødvendig i dagens medievirkelighet, sier Stavrum og påpeker at i et konsern med over 100 aviser er «det ikke rasjonelt med 100 forskjellige publiseringsløsninger».

- I et konsern blir teknikken, hjelpemidler og verktøy likere. Men jeg synes han overser fordelen med det; aviser får tilgang på KI-verktøy og tilfang av stoff og bilder fra hele landet, som avisene ikke ville klart utvikle selv. Det synes jeg øker kvaliteten på avisene.

Les også: VG-sjefen skammer seg ikke over redaktørmåling: - Har en annen type jobb enn Danby Choi

Amedia-redaktør:

Redaktør i avisa Nordlys, Helge Nitteberg, forteller at han er mer opptatt av hva leserne hans mener om det journalistiske innholdet, fremfor hva Danby Choi mener om Amedia.

- Ikke så opptatt av hva Danby mener

Redaktør i Amedia-avisen Nordlys, Helge Nitteberg, forteller til Kampanje at heller ikke han  føler seg truffet av kritikken til Choi.

- Oppfatter jeg han rett, så ser han på stordriftsfordeler som et problem. Jeg tenker at jo flere mediehus som får fordeler, dess mer ressurser går til å lage god journalistikk landet rundt.

- Jeg er mer bekvem med å samordne og samkjøre markedsavdelinger. Det er deres jobb å finansiere journalistikken. Jo mer effektiv og lønnsom markedsavdelingen er, dess bedre er det for det frie ord, sier Nitteberg.

- Hva tenker du om sammenligningen hans om at Amedia er offentlighetens Espresso House? 

- Jeg tror det er få som føler seg truffet av en slik karakteristikk. Jeg vet ikke hvordan han belegger det heller, men at en avis, enten den er lokal, regional eller riksdekkende, dekker store temaområder, er ikke noe nytt. Det kom ikke med Amedia og deres analyseavdeling i Oslo, sier Nitteberg.

Han mener at det å være en del av et større konsern «umulig» kan være et problem.

- Så lenge vi lærer av hverandre, så utfordrer vi ikke mediemangfoldet. Tvert imot kan vi lage bedre journalistikk som kommer leserne til gode. Det er bedre å bygge journalistikken på mer erfaring, og mindre magefølelse, sier Nitteberg og fortsetter:

- Jeg er ikke så opptatt av hva Danby mener. Det er leserne våre jeg bryr meg om, og hvis de mener det vi driver med ikke er relevant, så er det et problem. Leserne forholder seg til sin lokalavis. De bryr seg om journalistikken, mer enn at en avis i Bergen og Tromsø har lik layout.

- I Subjekt er vi helt frie, uavhengige og uredde

På spørsmål om Subjekt ville hatt nytte av et konsern i ryggen, svarer redaktør Danby Choi følgende i en e-post:

- Grunnen til at Subjekts journalistikk og profil er så vanvittig forskjellig fra Amedia-avisene, er at redaktørene, spaltistene og journalistene i Subjekt er helt frie, uavhengige og uredde. Det er det våre lesere setter stor pris på, og det er det som gjør Subjekt viktig. 

- Hadde Subjekt blitt eid av Amedia, hadde vi blitt likere Amedia-avisene. Vi hadde blitt tvunget gjennom det samme publiseringssystemet, delt administrasjon, delt salgsavdeling, delt journalister, delt innhold og så mye mer. Det hadde vært et stort tap for offentligheten om alle mediene var eid av konsern. 

- I dag er 73,4 prosent av avisopplaget i hendene på de tre største eierne. Fire av fem aviser er tilknyttet et konsern. Det er unektelig et problem, og jeg kommer til å fortsette å stå på for å belyse dette. Jeg opplever stor støtte og at mange har fått øynene opp for tematikken de siste ukene.

Amedia-redaktører slår tilbake mot Espresso House-stempel: - Subjekt ville hatt stor nytte av et større maskineri