Truslene rundt oss virker å bli stadig flere enten det handler om krigen i Ukraina, cyberangrep og etterretning på norsk jord fra autoritære regimer. Denne helgen var nærmere 700 journalister samlet på den store SKUP-konferansen i Tønsberg der flere av landets fremste forsvars- og sikkerhetssjefer var samlet for å diskutere rikets sikkerhet og forholdet til norske medier. Så hvordan står det til med sikkerheten i Norge?
- Det siste året kommer vi til å se tilbake på som historiske. Vi har vært gjennom pandemien og vi hadde trukket oss ut av Afghanistan etter over 20 år. Så fikk vi den russiske styrkeoppbyggingen og invasjonen av Ukraina også skal Sverige og Finland søke Nato-medlemskap. Det er store hendelser som alle bidrar direkte inn i våres sikkerhet. Så statusen for sikkerheten i Norge er at Norge fortsatt er et trygt land å bo i, men vi skal ikke være naive og følge nøye med på det som skjer i nærområdene våre, sier general og forsvarssjefen, Eirik Kristoffersen.
Han hadde tatt turen til Tønsberg sammen med flere av landets øverste ansvarlige for landets sikkerhet og til stede var også Sofie Nystrøm, direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Lars Nordrum, assisterende direktør i Etterretningstjenesten og avtroppende assisterende sjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Hedvig Moe.
I løpet av sesjonen diskuterte panelet flere konkrete saker fra VG, DN og NRK som berører sikkerhets- og trusselsituasjonen i Norge. Forsvarsjefen sier til Kampanje at bekymringens hans i starten av krigen var at norske medier skulle miste interessen for krigen.
- Jeg var bekymra i starten av krigen at vi skulle glemme hva som faktisk skjer ikke så langt unna oss. For det er blitt en stillestående krig. Men det synes jeg ikke norske medier har gjort, sier Kristoffersen til Kampanje.
- Har det vært noen situasjoner der norske medier har vært en trussel mot sikkerheten etter invasjonen?
- Nei, jeg har ikke opplevd det. Tvert imot synes jeg norske medier har vært ryddige i dekningen av det som skjer i Ukraina.