NRK og TV 2 klare for «NM i venting»: - En telttur på hardt flisegulv

- Det blir mye venting, erkjenner TV 2-reporter Stål Talsnes. NHO-direktør er forberedt på en maraton.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Dag Robert Jerijervi Journalist

Fredag møtes LO og NHO til mekling hos riksmekleren etter at lønnsforhandlingene i mars endte med brudd. Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, som betyr at det i hovedsak kun skal forhandles om lønn.

For journalistene som skal dekke meklingen er det duket for et par seige dager. TV 2-veteran Stål Talsnes har lang erfaring på området og er spent på hvor lang tid det kommer til å ta denne gangen. 

- Det kommer vel til å dra langt utover de sene kvelder, sier han.Årets mekling finner sted på Hotell Opera i Bjørvika, rett over gata for TV 2. Talsnes øyner dermed muligheten for å snike til seg noen timer søvn innimellom slagene. Da er det verre de gangene meklingen foregår hos riksmekleren selv.

- Da må ha man ha med seg alt. Det er langt nær en telttur på det harde flisegulvet. I tillegg er lufta der borte ganske tett og dårlig, sier Talsnes og legger til:

- Jeg har en kollega som en gang prøvde å finne den mykeste gulvflisa. Den er jeg usikker på om han fant.Seansen kalles gjerne for «NM i venting» eller «årets lengste helg». 

- Det skjer ikke så mye, nei. Og den eneste som snakker innenfra er mekleren. Jeg får brukt min lange telefonliste gjennom meklingen for å høre om noe skjer rundt, så det er mulig å jobbe og finne ut av ting, men som regel er det pottetett. Det blir som regel bare å vente. 

- Et spennende oppgjør

NRK-journalist Anders Børringbo er glad for at de skal bytte på å dekke meklingen i NRK.Det er et spennende oppgjør på mange måter med mye på spill. Det har vært en reallønnsnedgang de siste årene, så det er mange som forventer seg mye. Det er nok mange som er spent på utfallet, sier han. 

- Hvordan forbereder du deg? 

Jeg leser meg opp på hva som er lagt frem som krav og uttalelser tidligere, og snakker med kilder på forhånd. Når mekling er i gang, lukker det seg veldig, sier han.Nok - og god nok - kaffe er essensielt. 

- Jeg skal nok, mellom Dagsrevyen og Kveldsnytt, få tak i noe god mat. Men det blir mye venting.   

- Litt scrolling på sosiale medier også da kanskje?  

- Det blir det nok.

Klar for maraton:

NHO-direktør Nina Kraugerud Ertzaas er klar for mekling hos riksmekleren og skal gjøre sitt beste for at mediene som dekker oppgjøret får best mulig arbeidsforhold. Foto: NHO

- Blir en maraton

Også i NHO er de forberedt på en lang helg.

- Dette kommer til å bli en maraton, både for oss og journalistene, sier områdedirektør for kommunikasjon i NHO, Nina Kraugerud Ertzaas.

Hun begynte i direktørstillingen i NHO i august i fjor etter 11 år som kommunikasjonssjef i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Før det har hun jobbet som politisk journalist i flere store redaksjoner. Hun vet derfor godt hva journalistene har i vente de neste dagene. 

- Jeg har selv sittet på gangen og vet hvordan dette fungerer, sier hun.I år er det spesielt stor interesse for meklingen gitt det makroøkonomiske bakteppet med prisstigninger og renteøkninger, og alle landets største redaksjoner har meldt sin interesse. De vil  et eget presserom i et tilstøtende bygg ved Hotell Opera.- Vi starter fredag morgen med en felles presseseanse med riksmekler, NHO-lederen og LO-lederen der de sammen vil si litt om forventninger og hvilke hovedstandpunkter de tar med seg til meklingen, sier Ertzaas.  

Stiller med kaffe og mat

Etter at meklingen har startet klokken 10 fredag, vil det bare være riksmekleren selv som uttaler seg til mediene om utviklingen. Ettersom riksmekleren ikke har egne kommunikasjonsressurser, vil NHO og LO bistå med mediehåndteringen. Det er ikke lagt opp til flere pressemøter utover fredagen, men det vil komme oppdateringer lørdag, lover Ertzaas. 

- Vi skal, sammen med LO og riksmekler, legge til rette så godt vi kan både for å sikre mest mulig skjermet arbeidsforhold for de som faktisk mekler, samtidig som vi ivaretar pressens behov slik at de får gjort jobben sin på best mulig og smidig måte.

NHO og LO stiller med kaffe, mineralvann og mat underveis, men oppfordringen til Ertzaas er klar: 

- Vi vil oppfordre alle til å møte uthvilte og med godt humør.

NRK og TV 2 klare for «NM i venting»: - En telttur på hardt flisegulv