Annonsører rammes av storstreiken - Coop tar ned trykket i digitale medier

- Vi skrur trykket ned der det er hensiktsmessig i de kanalene vi kan, sier dagligvaregiganten.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Tobias Fredø
Knut Kristian Hauger

Søndag kveld ble det klart at NHO ikke kom til enighet med arbeidstakerorganisasjonene YS og LO om lønnsoppgjøret for industriarbeidere. Dermed ble det storstreik fra mandag morgen av da 25.000 medlemmer nå tas ut i strek.

Som Kampanje tidligere har omtalt rammes også Schibsted av streiken, men hos flere leverandører innen mat-og drikkesegmentet får streiken enda større konsekvenser.

Blant annet er det full produksjonsstans og ingen utkjøring av produkter fra merkevarer og leverandører som Maarud, Ringnes og Hansa Borg. Om streiken vedvarer kan det bety at flere varer blir vanskelig for forbrukerne å finne i butikkhyllene rundt omkring i Norge. 

Head of Commercial i Coop Stine Nygård Sjølie, sier det har handlet mye om streik og markedsføring i dag. 

- Ja, det er det dagen har gått til, sier hun til Kampanje. 

Hun sier man nå vil ta hensyn til dette i markedsføringen fremover. I dag hadde lavpriskjeden Extra en ny kundeavis med flere gode tilbud fra streikerammede leverandører som Ringnes med blant annet et tilbud på Pepsi Max.

- Det viktigste er at det er mest mulig varer til flest mulig kunder. Vi skrur trykket ned der det er hensiktsmessig i de kanalene vi kan. Vi er opptatt av å skape gode kundeopplevelser og da er det viktig ikke å trekke trafikk til tomme mathyller. Vi bruker nå tiden til finne substituttvarer i konsernet. Om det blir tomt for noen varianter, har vi stort utvalg i både Obs og Extra slik at om favoritten din blir utsolgt, har vi gode alternativer, sier hun. 

- Har dere pauset noe av markedsføringen allerede? 

- Ja, vi tar ned trykket i digitale kanaler og legger inn forbehold om forbehold på grunn av streiken der vi kan, som i de digitale kundeavisene. Men vi har planlagt kampanjer for denne uken med utgangspunkt i de varene vi har, sier Sjølie. 

- Så det er fortsatt mulig å kjøpe en 10-pack med Pepsi Max til 79 kroner på Extra? 

- Ja, i mange butikker er det det, sier hun.

Kommersiell sjef i dagligvarekonsernet Coop, Stine Nygård Sjølie.

- Følger med på situasjonen

Kommunikasjonssjef i Ringnes Nicolay Bruusgaard, forteller at de foreløpig ikke har tatt noen beslutning om å endre eller pause markedsføring av produktene som følge av storstreiken. Som kjent er 500 av 900 Ringnes-ansatte tatt ut i streik, og fra mandag av er det ingen produkter som kjøres ut til butikker og utesteder. Ringnes produserer blant annet Pepsi Max og Solo.

- Vi fortsetter kampanjer og annonsering som planlagt, så har vi ikke tatt stilling til noe annet på nåværende tidspunkt, forteller han til Kampanje.

- Hvor mange dager med streik vil det ta før det begynner å bli tomt med Ringnes-produkter i butikkhyllene?

- Det er et godt spørsmål, det er avhengig av hvor mye folk handler, og hvor mye butikker og utesteder har på bakrommet. Som situasjonen er for Ringnes nå, går det ikke ut ett eneste produkt så lenge streiken varer. Når våre produkter blir utsolgt så er det ikke mer, men hvor lang tid det tar vet jeg ikke, svarer Bruusgaard, som til andre medier har sagt at man forventer at visse produkttyper vil bli utsolgt fort. 

- Vil man fortløpende vurdere pausing av annonse og kampanjeaktivitet om streiken trekker ut, slik at man ikke reklamerer for produkter det ikke er mulig å få tak i?

- Vi har ikke tatt stilling til det, men vi vil følge med på situasjonen og om den trekker langt ut i tid får vi ta en ny vurdering. Foreløpig kjører vi på som vanlig slik som vi har planlagt, svarer Bruusgaard.

Når våre produkter blir utsolgt så er det ikke mer, men hvor lang tid det tar vet jeg ikke. Nicola Bruusgaard, Ringnes

- Gir liten mening å ha store kampanjer på varer man ikke kan levere

Norgesgruppen som gjennom sine kjeder Kiwi, Meny, Joker og Spar selger de streike-rammede merkevarene, avventer også med å endre på sin markedsføring. 

- Det er for tidlig å si noe om dette, sier konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norgesgruppen, Stein Rømmerud, når Kampanje ringer.

- Er det noe dere vil følge med på og ha i mente så lenge streiken vedvarer?

- Det gir liten mening å ha store kampanjer på varer som leverandørene ikke kan levere, så det er naturlig at dette evalueres fortløpende, svarer Rømmerud.

Om man ser på tidligere oppgjør, så kan det være mulig å håpe på en kortvarig streik for både leverandører og utsalgssteder. Sist gang det ble streik mellom LO og NHO, i 2000, varte streiken en ukes tid, skriver E24. Dette er for øvrig også første gang i etterkrigstiden at det blir streik i et såkalt mellomoppgjør, der partene forhandler om lønn.

Stein Rømmerud er kommunikasjonsdirektør i Norgesgruppen.

- Vil ikke få noen innvirkning på våre kampanjeplaner

For Coca-Cola sin del er rundt 120 ansatte i Norge tatt ut i streik. De lanserte nylig en ny stor kampanje der Norge skal være første land ut når brusprodusenten vil avgjøre om dere sukkerfrie variant av Coca-Cola er den beste noensinne.

Kampanjen som nå ruller og går, inkluderer blant annet fysisk smakstesting, men kommunikasjonsjef Inger Mare Ingdahl, forteller at kampanjen ikke vil bli berørt av streiken. 

- Streiken vil slik det ser ut nå ikke få noen innvirkning på våre kampanjeplaner de neste ukene,  sier Ingstad til Kampanje.

For Coca-Colas del vil forbrukerne fortsatt kunne forvente å finne deres produkter hos utsalgssteder til tross for streiken. 

- Enn så lenge vil kundene våre være leveringsdyktige basert på deres egen lagerbeholdning og vår reduserte produksjonskapasitet, kommenterer Ingdahl.

Les også: Coca-Cola henter julenissen hjem fra ferie i ny stor kampanje

Kampanje har også forsøkt å komme i kontakt med Maarud uten hell. Der er det nå full produksjonsstans ved farbrikken i Sør-Odal for snacks-produsenten, som nylig blant annet lanserte det nye potetgull-produktet, «Håndverkchips».

Annonsører rammes av storstreiken - Coop tar ned trykket i digitale medier