Refser eiendomsmeglerens kampanje for «grønt boligskifte»: - Et av de største bomskuddene jeg har sett på lenge

- Her er vi tatt med buksene nede, sier markedsdirektøren i Eie som angrer på koblingen til FNs bærekraftsmål.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Eiendomseglerne i Eie vil være først ute med å tilby «grønt boligskifte». Det er budskapet i en storstilt kampanje som er lansert den siste uken der ansatte i meglerfirmaet er avbildet med grønne blader i håret. 
 
«Eie vil bidra til det grønne skiftet i vår bransje. Alle som selger eller kjøper bolig gjennom oss får Premium rådgivning. I tillegg jobber vi for å redusere miljøavtrykket ved hvert boligsalg. Å velge Eie skal være både lønnsomt og bærekraftig», skriver selskapet på egne nettsider.

Rådgiver for bærekraftsmarkedsføring i byrået 12 Years, Petter Gulli, bet seg først merke i kampanjen i bybildet i Oslo og forteller at han ble sjokkert da han gikk inn på nettsidene til Eie for å lese mer. 

- Man skal selvsagt være forsiktig med å anklage noen for bevisst å grønnvaske, men uansett om dette er ubevisst så er dette for meg er dette et av de største bomskuddene jeg har sett på lenge. Ikke minst fordi de bruker bærekraftsmålene spesifikt til å fortelle om hva de faktisk gjør, og som i min bok er omtrent ingenting, sier Petter Gulli.

Han viser til at Eie blant annet har valgt seg ut FNs bærekraftsmål nummer fire om god utdanning som et av målene som skal være styrende for deres arbeid i hverdagen. FN vil sikre inkluderende, rettferdig og god utdanning for alle og viser til at 50 millioner mennesker fortsatt ikke kan lese eller skrive, hvorav to tredjedeler er kvinner. Her opplyser Eie at de vil bidra med et krav om doble etterutdanningspoeng for alle sine boligmeglere.  

- Nå må norske markedsførere begynne å lære seg FNs bærekraftsmål. Dette har ingenting med bærekraftsmålene å gjøre i det hele tatt. Det er ordentlig pinlig at de tilsynelatende vet så lite om det, sier Gulli.  

Etter at Kampanje tok kontakt med Eie har de endret i teksten på nettsidene sine. Les hva de svarer lenger ned i saken.

Kritisk:

Rådgiver Petter Gulli gir selskaper råd om hvordan de kan snakke om og markedsføre bærekraft. Han mener Eie bommer på flere punkter.

- Skyter seg kraftig i foten

Han reagerer også på at Eies bidrag til bærekraftsmål 13 er å øke elbilandelen blant de ansatte og oppfordre dem til å klimakompensere reiser når de flyr privat- eller i jobb.

- De kunne i det minste oppfordret til å fly mindre, og at elbilandelen skal øke er bare en naturlig del av samfunnsutviklingen. Om de virkelig ville tatt tak i klimaendringen kunne de heller tatt en rolle i forhold at de er tilknyttet en bransje som internasjonalt kalles 40 prosent bransjen - dvs at bygg internasjonalt står for 40 prosent av verdens klimautslipp.  

Spørsmålet Gulli sitter igjen med er hva Eie legger i et «grønt boligskifte». 
 
- Jeg tror dette er å skyte seg kraftig i foten. Jeg ser at mange har begynt å dele dette allerede, sier han og fortsetter: 

- For hva er «grønt boligskifte» egentlig? Og hvor store avtrykk fjerner de gjennom dette? Så betydelig at det er verdt å bruke begrepet? Jeg tror ikke det. Men de må gjerne overbevise meg om det motsatte. 

Problemet er at det kan smitte over på andre aktører, mener han.  
  
- Den viktigste valutaen i det grønne skiftet er tillit. Når vi bruker den tilliten ved å få ting til å se mer bærekraftig ut enn det er, så slutter folk å tro på de som er flinke også. Det mener jeg er livsfarlig, sier Gulli.

Husker du denne? Eiendomsmegler slaktes for disse annonsene: - Har kommet feil ut

- Uforpliktende og lite troverdig

Førstelektor på instituttet for markedsføring ved Høgskolen Kristiania, Karl-Fredrik Tangen, er også kritisk til eiendomsmegleren. På Facebook skriver han kort at kampanjen er «peak grønt skifte».

- Jeg håper at det går troll i ord i det jeg skriver. At alt og alle ikler seg FNs bærekraftmål og miljøord er ødeleggende for substansiell kamp mot miljøødeleggelser, sier Tangen til Kampanje.

- Det er en uforpliktende og lite troverdig måte å fremstå miljøvennlig på, fortsetter han. 

Han tror kampanjen er et resultat av at en bransje som ellers blir noe uglesett tror de kan kle seg i «bærekraft» for at omverden skal få inntrykk av at bransjen er noe mer enn bare salg. 

- Det er noen ting jeg tenker på som ganske ødeleggende miljøaktiviteter. Oljeleting, bilkjøring, fyring, ferieturer og så videre. Men jeg har aldri tenkt på eiendomsmegling som miljøfiendtlig. Kanskje er det litt plastsokker over skoene, plakater og litt mange prospekter. Men av alle ting som er miljøfiendtlig, så tenker jeg at eiendomsmegling kommer på plass nummer én million. Jeg tror det virker mot sin hensikt. Det skaper en tanke jeg egentlig ikke har, sier Tangen. 

Nå skal også Forbrukertilsynet vurdere saken. Seksjonssjef Tonje Drevland i Forbrukertilsynet forteller at de har mottatt en klage på kampanjen.

- Loven forbyr villedende bruk av klima- og miljøpåstander i markedsføring. Vi kommer til å ta saken opp med Eie på grunnlag av markedsføringskampanjen de nå har gående, sier hun til Kampanje.

- Kan ikke annet enn å legge meg flat

Markedsdirektør Stina Bredal-Rørvik i Eie Eiendomsmegling sier til Kampanje at de har savnet at eiendomsmeglerbransjen tar mer aktivt stilling til det grønne skiftet, og at kampanjen deres har vært et forsøk på å inspirere til endring.

- Vi må bevege oss fremover når det gjelder å tenke miljøvennlige løsninger, og er ydmyke på at dette er en lang prosess. Så har vi fått veldig mye tilbakemelding internt fra meglerne våre som ønsker å bidra til en bærekraftig boligsalgsprosess, sier hun til Kampanje.

- Petter Gulli mener dere har misforstått FNs bærekraftsmål og viser spesifikt til det dere skriver om målet om god utdanning. Hvordan henger doble etterutdanningspoeng sammen med FNs mål om å sikre utdanning til hele verdens befolkning?

- Her er vi tatt med «buksene nede», og jeg kan ikke annet enn å legge meg flat på vegne av Eie. Dette er ekstra flaut for meg, som virkelig har fordypet meg i dette med en masteroppgave innen bærekraftig markedsføringsledelse. Jeg kjenner derfor godt til Petter Gulli, og vi brukte hans plansjer i arbeidet med kampanjen. Nå angrer jeg fælt på at jeg ikke også tok opp telefonen og snakket med han. For det er jo korrekt som Gulli påpeker at det er stor forskjell på bærekraftmål og FNs bærekraftmål, sier hun.

Hun forteller til Kampanje at de tirsdag har tatt bort punktene om FNs bærekraftsmål fra nettsidene.

- Etter kritikken som vi blitt gjort oppmerksom på ser vi at vi må fylle ut med tydeligere fakta og tall på nettsiden til eie.no. Vi ser også at linken til FNs bærekraftmål ikke skulle blitt koblet til kampanjen og feilene som er påpekt har vi allerede rettet opp, sier hun.

- Hvor stort klimaavtrykk har boligsalgene dere står for i dag? Hvor mye skal dere kutte i avtrykkene for å få til et grønt boligskifte?

- Det må vi regne nærmere på, men boligsalgsdelen er jo en begrenset del av boligsektorens utslipp. Av våre egne utslipp er det mye transport, salgsoppgaver på papir og forbruk i forbindelse med styling. Her har vi satt oss konkrete mål for kutt, og har allerede satt i gang flere tiltak, sier Bredal-Rørvik.

- Samtidig må vi som bransje også utfordre oss selv, og se om det er mer vi kan gjøre som vi kanskje ikke ser i dag. Kan eiendomsmeglere i større grad rådgi boligkjøpere og -selgere til å velge mer energieffektive løsninger, for eksempel? Vi tror svaret er ja, noe som også er grunnen til at vi nå søker samarbeidsavtaler med ulike aktører på området, fortsetter hun.

- Hvilket byrå har bistått dere i arbeidet med denne kampanjen?

- Vi har samarbeidet med byrådet Cirkus, men det er viktig å presisere at det er vi som oppdragsgivere som har ansvar for innholdet og budskapet i kampanjen.

Vil ha grønt boligskifte: Her er noen av tiltakene Eie har gjort for å bli grønnere

  • Eie har utviklet og investert i flere tjenester for å digitalisere boligsalgsprosessen. De har for eksempel gått over til digitale salgsoppgaver.

  • Eie har satt som krav at alle meglere i Eie skal kjøre elbil, sykle eller ta kollektivt på jobb inne 2015. 56 prosent av meglerne deres kjører i dag elbil. Kravet gjelder også leverandører.

  • Eie har satt som krav til samarbeidspartnere på boligstyling at 50 prosent av produktene som blir brukt skal være gjenbruk.

  • Eie har etablert selskapet investeringsselskapet Eie Vekst som skal identifisere og investere i miljøvennlige selskaper.

  • Kilde: Pressemelding fra Eie 4. april 2022.

Refser eiendomsmeglerens kampanje for «grønt boligskifte»: - Et av de største bomskuddene jeg har sett på lenge