Tredobling av overskudd i The Oslo Company - betaler tilbake koronastøtten

- Det føltes naturlig å betale tilbake, sier daglig leder Christian Steen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger

Regnskapstallene til de største reklame- og PR-byråene har begynt å tikke inn og denne gangen er turen kommet til TV- og reklamehuset The Oslo Company. Selskapet, som jobber med å utvikle både TV-programmer og dramaserier samt kampanjeaktiviteter for norske annonsører, har brukt koronaåret til å bli langt mer lønnsomme.  Driftsresultatet til de to partnerne og grunnleggerne Christian Steen og Trond Kvernstrøm har nesten gått tregangeren fra 2,8 millioner kroner til 10,7 millioner kroner. Overskuddet før skatt viste tilsvarende utvikling.

- Vi fornøyde med de tallene. Det er de beste så langt, sier partner og grunnlegger i The Oslo Company, Trond Kvernstrøm, til Kampanje.

Daglig leder i The Oslo Company, Christian Steen, kaller 2020 «en berg- og dalbane.»

- Det var både krevende og angstfylt, men til tider også givende og morsomt, sier han.

- Hva er det som gjør at dere tar tregangeren på resultat?

- Det er en kombinasjon av litt flaks, noe dyktighet, men først og fremst en sjuk innsats av ekstremt dedikerte og dyktige ansatte, sier Steen.

Omsetningen økte med åtte prosent og The Oslo Company, der også TV 2 er inne på eiersiden med en andel på 20 prosent, landet til slutt på en inntektsside på 150 millioner kroner. Selskapet opererer ikke med byråinntekt som er mer vanlig for de rene reklamebyråene.

- I fjor var det vekst og god lønnsomhet innenfor alle våre tre hovedområder; reklame, TV og drama. I tillegg til flere nye reklamekunder og produksjoner, fikk vi muligheten til gjennomførte en del nye og spennende prosjekter innen live strømming. I sum har dette gitt resultater, sier Steen.  

Jeg er sikker på at i høst kommer fredagene i mange norske hjem til å føles litt fattige og gråe uten «Senkveld». Christian Steen, The Oslo Company

Betalte tilbake koronastøtte

Totalt så jobber det i dag rundt 70 personer i The Oslo Company i dag og selv om butikken går bedre enn noen gang, sier Steen at det var tøft i fjor vår.

- Da pandemien kom stoppet flere av våre store prosjekter brått opp og inntektene falt. Det var noen dager hvor budsjettet vårt endret seg fra time til time, og excel-arket nesten gikk i svart. Faktisk så søkte vi og fikk tildelt koronastøtte i april, men vi valgte tilbakebetalt hele beløpet i november, sier han.

Han sier utbetalingen selskapet fikk i fjor vår, rett i etterkant av at Norge ble delvis stengt ned, var i størrelsesorden 170.000 kroner, penger som nå er betalt tilbake til Staten.

- Det føltes naturlig å betale tilbake, sier han.

- Så nå kan dere ta utbytte med god samvittighet?

- Vi har ikke tatt i stilling til utbytte enda, sier Steen.

Legges ned:

The Oslo Company står bak Senkveld-produksjonen med Helene Olafsen og Stian Blipp som TV 2 nå har bestemt seg for å l legge ned . - Vi ser jo hvordan TV-seingen utvikler seg og hvilke behov TV 2 har, så vi har forståelse for den avgjørelsen, sier Trond Kvernstrøm. Foto: TV 2.

Mister «Senkveld»-produksjonen

På reklamesiden jobber The Oslo Company med merkevarer som AkerBiomarine, Circle K og Dominos Pizza og nylig fikk selskapet også Norgesenergi som ny kunde.

- Vi har fått en del nye reklamekunder og dessuten har vi gjennomført diverse, livesendte strømmeshow og konserter. Som sagt, det har vært en imponerende innstas på tvers av hele byrået, sier Steen.

Bedt om å trekke frem noen av TV-produksjonene som stod ut i koronaåret, nevner Steen flere kampanjer og programmer som Netflix-suksessen «Hjem til jul», Gullruten-vinneren «Jan Thomas og Drømmeprinsen» og ikke minst talkshowet «Senkveld» på TV 2.

- Når man tenker tilbake på et absurd år som 2020, så synes jeg det er en noen ting vi har lov til å være litt stolte av. Personlig har «Senkveld»-teamet imponert meg enormt, og vært en stor motivasjon for hele byrået. På tross av hjemmekontor og store begrensinger i produksjonen, har de har klart å levere god stemning og topp underholdning hver eneste fredag igjennom hele året. Jeg er sikker på at i høst kommer fredagene i mange norske hjem til å føles litt fattige og gråe uten «Senkveld», sier Steen.

- Har forståelse for TV 2s avgjørelse

For tidligere denne uken falt TV 2 ned på en beslutning om ikke å bestille noen nye sesonger av «Senkveld». Etter 20 år på skjermen er det nå klart at det er slutt for programmet som har huset programledernavn som Tommy Steine, HC Andersen, Thomas Numme og Harald Rønneberg. De siste sesongene har programmet vært ledet av Helene Olafsen og Stian Blipp. Siste program blir sendt fredag 21. mai - det gjenstår derfor seks sendinger.

- Var det trist å få denne beskjeden fra TV 2?

- Ja, jeg har fulgt programmet i 20 år, så det var nesten som å miste en venn. Men det var ikke noen stor overraskelse, sier Kvernstrøm.

Som tidligere sjef i TV-produksjonsselskapet Monster og direktør i TV 2 har jobbet lengere og tettere med «Senkveld» enn noen andre i norsk TV-bransje. Så da The Oslo Company fikk sjansen til å ta over produksjonen av «Senkveld» var ringen så godt som sluttet. Nå er programmet uansett definitivt historie.

- Vi ser jo hvordan TV-seingen utvikler seg og hvilke behov TV 2 har, så vi har forståelse for den avgjørelsen. Den kom ikke som en bombe. I dag setter jeg bare prise på at jeg har fått lov til å følge et talkshow i så mange år, sier han.

Daglig leder Christian Steen sier The Oslo Company er forsiktige med tanke på budsjetteringen for inneværende år.

- Fjoråret var et kræsjkurs i å mestre det uforutsigbare, og 2021 har jo startet i samme tralten.  Vi er nok en gjeng med realistiske og forsiktige optimister, som er klar for nye utfordringer. På tross av at vi mister «Senkveld» fra høsten, så tror jeg vi skal klare å øke omsetningen noe i år også. Men må nok være forberedt på at lønnsomheten kan gå ned. Vi har investert i flere folk, større lokaler og flere nye prosjekter, og målet er å øke tempoet og kvaliteten i alt vi gjør, sier han.

Her kan du se alle tallene til The Oslo Company for 2020. Alle tall i MNOK.Kraftig resultatforbedring i The Oslo Company

The Oslo Company 2020 2019 Endring i prosent
Omsetning 150,0 138,7 + 8
Driftsresultat 10,7 2,8 + 289
Resultat før skatt 10,7 2,7 + 298

Tredobling av overskudd i The Oslo Company - betaler tilbake koronastøtten